Uutislistaukseen

Tikkurilan kirkon avajaiset televisioidaan 24.1.21

Uusi Tikkurilan kirkko avataan poikkeusaikana hyvin pienellä osallistumäärällä. Avajaisiin pääsee osallistumaan televisioinnin kautta.

Tikkurilan uusi kirkko ilmakuvana.

Tikkurilan kirkko vihitään käyttöön 24.1.2021 ja sen jälkeen vietetään avajaisviikkoa.

YLE TV1 lähettää avajaismessun 24.1.2021 klo 10. Avajaisten jälkeisellä viikolla kirkkoon pääsee tutustumaan opastetuille kierroksille. Kierroksista ja turvallisesta kirkkoon tutustumisesta tullaan infoamaan lisää myöhemmin tammikuussa. Kun viruksen uhka aikanaan väistyy, kirkon avajaisia tullaan viettämään kansanjuhlan merkeissä yhdessä kokoontuen. 

Arkkitehtuurista

Tikkurilan kirkon on suunnitellut arkkitehtitoimisto OOPEAA Office for Peripheral Architecture pääsuunnittelijana ja vastaavana arkkitehtinä Anssi Lassila ja projektiarkkitehtinä Iida Hedberg. Tammikuussa 2021 käyttöön vihitty kirkko on Tikkurilan seurakunnan ja Vanda svenska församlingin kotikirkko, minkä lisäksi siellä toimivat myös Vantaan seurakuntien hallinto ja yhteinen seurakuntatyö.

Rakennus on suunniteltu palvelemaan yhteisön monenlaisia tarpeita. Salin lisäksi rakennuksesta löytyvät kahvila, Pienten paikka perheille, ryhmätiloja, kokous- ja työtiloja, aula sekä sisäpihan kirkkotarha. Yleisölle avoimet kohtaamisen tilat sijoittuvat ensimmäiseen ja toiseen kerrokseen. Kolmannessa ja neljännessä kerroksessa sijaitsevat tilat tarjoavat puitteet työskentelyyn ryhmätyötiloista aina pienempiin keskustelu- ja terapiahuoneisiin ja kokousten järjestämiseen.

Puu, betoni ja tiili sekä valo tilassa kutsuvat kävijän elämykseen

Kirkkosali on rakennuksen sydän. Se on voimakas valolla ja materiaalilla toimiva tila, joka mukautuu joustavasti moneen käyttöön. Materiaalien käyttö on avointa ja rehellistä; tiili näyttää tiileltä, puu puulta, betoni betonilta. Tavoitteena on kuitenkin ollut arjesta irtautuminen. Kirkkosalin korkeus on kuin suomalaisen metsän puiden latvat, kuusiverhoiltu katto nousee 14-15 metrin korkeuteen.

Rakennuksen viherkatolle ja ympäröivään kaupunkitilaan avautuvat näkymät tuovat tiloihin paljon valoa ja yhdessä seinien värimaailman kanssa ne luovat varsin eritunnelmaisia tiloja. Sisäpihan kirkkotarha tuo vehreän näkymän aulaan sekä osin seurakuntasaliin. Se rajaa kerrostalojen puolijulkisen pihan ja tarjoaa mahdollisuuden avata aulan toimintoja myös ulkotilaan lämpimänä vuoden aikana.
Kirkon katolla kohoaa liki kaksimetrinen lehtikullattu risti. Lisäksi kirkon julkisivussa on tiilistä muodostuva reliefimäinen risti.

Julkisivun tiilien moninaisuus heijastelee seurakunnan jäsenten moninaisuutta. Osa tiilistä on käsin painettuja erikoistiiliä, joista löytyy raamatunlauseita, jotka opastavat oman itsen, toisen ihmisen sekä Jumalan kohtaamisessa. Taiteilija - arkkitehtikaksikko Jaana Partasen ja
Heikki Lamusuon mukaan tavoitteena on, että ohikulkijan katse poimisi tästä Toivo-teoksesta aina jotakin hieman uutta, kuin kirjastosta ikään.


Taide on tehty osaksi arkkitehtonista kokonaisuutta

Taide on tehty täydentämään kokonaisuutta. Ulkoseinän ”muraali” ottaa lähtökohdakseen rakennuksen monivärisen tiilijulkisivun värimaailman.

Kirkkosalin betoniseinään on veistetty 3,5-metrinen risti ”Usko”, jota tehostaa kullanvärinen pinnoite. Vastapäisellä seinällä on betoniin veistetty kastepuu ”Rakkaus”, jonka uniikkeihin lasihedelmiin kiinnitetään kastettujen lasten nimiä.

Kirkkosalin lasiseinissä on niihin poltettua digitaaliprinttiä. Kristillisiä symboleita esittävän Ikuisuus-teoksen luonne vaihtelee vuoden- ja vuorokaudenajan sekä valaistuksen mukaan. Osittain läpikuultavassa teoksessa on muutoksen tuntua myös molemmin puolin ohi kulkevien ihmisten kautta.

Lisätietoja kirkosta voi lukea Tikkurilan taivaan alla -blogista.

 

 

1.1.2021 08.00