Uutislistaukseen

Tikkurilan kirkko valittiin vuoden nimeksi – ”Välttämättä ei tarvitse keksiä uusia juttuja”, linjaa kirkkoherra Janne Silvast

Nimistön tutkimuksen asiantuntijoiden mukaan nimi kuvaa kohdettaan hyvin selkeästi sekä on helppo muistaa ja käyttää. Nimen valintaa edelsi monivaiheinen prosessi.

tikkurilan kirkko.jpg

Kuva: Tikkurilan rakenteilla oleva uusi kirkko näytti syyskuussa tältä kaupungintalolta päin katsottuna.

Vuoden 2020 nimeksi on valittuLinkki avautuu uudessa välilehdessä Tikkurilan kirkko, ruotsiksi Dickursby kyrka, englanniksi Tikkurila Church. Vuoden nimi valittiin Nimistöntutkimuksen päivillä järjestetyssä äänestyksessä, johon osallistui 49 nimistöntutkimuksen, -huollon ja -suunnittelun asiantuntijaa. Palkinto jaettiin nyt neljättä kertaa.

Vantaan Tikkurilassa vihitään tammikuussa 2021 käyttöön uusi kirkko, jonka nimeksi kerättiin ehdotuksia julkisella nimikilpailulla. Osa ehdotuksista liittyi rakennuksen muotoihin, kuten Kolmiokirkko ja Pyhän Kolminaisuuden kirkko. Toisissa mielikuvitus oli lähtenyt lentoon, sillä nimeksi ehdotettiin muun muassa Hiippaa, Tixin temppeliä ja Jeesuksen tetraa.

Yli 270 ehdotuksen joukosta Vantaan yhteinen kirkkoneuvosto valitsi yleisöäänestyksessäkin eniten ääniä saaneen vaihtoehdon eli Tikkurilan kirkon. Nimistöasiantuntijoiden mukaan valinta oli onnistunut, sillä nimi Tikkurilan kirkko kuvaa kohdettaan eli Tikkurilan kirkkoa hyvin selkeästi sekä on helppo muistaa ja käyttää. Siksipä nimi on nyt myös Suomen tämänvuotinen vuoden nimi.

Tikkurilan kirkkoherra Janne Silvastia valinta hymyilyttää. Hän sanoo olevansa siitä iloinen ja samalla osittain yllättynyt.

– Jotenkin ajattelen, että tämä on myös palautetta siitä, että välttämättä ei tarvitse keksiä uusia juttuja. Minusta on silti hyvä, että pyrimme osallistamaan ihmisiä ja kysymään niin kansan kuin asiantuntijoiden mielipidettä, hän sanoo.

– Tikkurilan kirkko oli myös kansan suosikki, joten kansan tahto toteutui. Tämä on tuonut tulevaa kirkkoa esille, sillä aihetta on käsitelty mediassa, muun muassa radioasemilla, pilke silmäkulmassa.

Silvast toivoo, että ihmiset löytävät tiensä myös nimensä vuoksi mainetta saaneeseen Tikkurilan kirkkoon, kun se tammikuussa vihitään käyttöön.

Teksti: Pauli Juusela
Kuva: Antero Harju

Juttu on julkaistu alun perin Kirkko ja kaupunki -lehdessä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

30.10.2020 09.00