Uutislistaukseen

Kirjekuori, jossa sateenkaaripostimerkki.

Pride-viikolla annetaan välittävän vanhemman kirjeitä sateenkaari-ihmiselle

2.9.2020 16.00

Tänä vuonna Pride-viikolla emme jaa viime vuoden tavoin välittäviä halauksia, vaan sen sijaan välittäviä kirjeitä. Kiitos, että olet kiinnostunut kirjoittamaan välittävän vanhemman kirjeen sateenkaari-ihmiselle, se merkitsee paljon!

Välittävän vanhemman halaus -tempausta olivat viime vuoden Helsinki Prideilla toteuttamassa monet kymmenet vapaaehtoiset ihmiset. Tänä vuonna halaus vaihtuu välittäviin kirjeisiin. Tapahtuma on osa luterilaisen kirkon järjestämää toimintaa Helsinki Pride -viikolla 7.-13.9.2020.

Kirjeitä kerätään sähköpostitse 8.9. kello 23.59 asti. Kirjettä toivovat voivat pyytää sitä lomakkeen kautta Helsinki Pride -viikolla 9.–10.9.2020. Linkki tulee tänne myöhemmin, Kirjeet toimitetaan sähköpostitse niitä pyytäneille lauantaina 12.9., (suuren kysynnän sattuessa vielä tarvittaessa 13.-14.9.)

Mikäli pyyntöjä tulee paljon, saatetaan sama kirje laittaa useammallekin henkilölle, jotta jokainen saa kirjeen. Kaikki kirjeet luetaan ennakkoon, jotta ne ovat varmasti vastaanottajille turvallisia.

Jokainen itsensä tavalla tai toisella vanhemmaksi määrittelevä on lämpimästi tervetullut kirjoittamaan. Lisätietoja tempauksesta antavat Mio Kivelä ja Milla Seire (ks.alempana).

Ohjeet kirjeen kirjoittamiseen

 • Kirjoita käsin tai koneella. Käsin kirjoitetun kirjeen voi skannata tai siitä voi ottaa esimerkiksi kuvan.
 • Kirjeet ovat puolin ja toisin anonyymejä. Allekirjoita kirje muodossa ”välittävä vanhempi” (esimerkiksi: "rakkaudella, välittävä vanhempi").
 • Kirjoita noin puolesta sivusta yhteen sivuun
 • Huomioi, että kirjeen voi saada ihminen, joka kuuluu sukupuolivähemmistöön (esimerkiksi transsukupuolinen, muun sukupuolinen jne.) tai seksuaalivähemmistöön (homo, lesbo, bi jne.) tai molempiin. Emme tiedä sitä pyynnön perusteella. Kirjoita siis niin yleisellä tasolla, että se voi koskettaa kaikenlaisia sateenkaari-ihmisiä. (Onneksi kenties keskeisimmät viestit, kuten ”olen sinusta ylpeä”, ”olet hyvä sellaisena kuin olet”, ”olet arvokas”, ”näen sinut ja kuulen sinua”, ”sinun ei tarvitse olla mitään muuta kuin olet”, ”iloitsen sinusta ja kanssasi” yms. ovatkin kaikille yhteisiä.)
 • Vaikka tempauksen mahdollistajana toimiikin ev.-lut. kirkko pääkaupunkiseudulla, kirjettä ei tarvitse kirjoittaa kristillisestä näkökulmasta. Tahdomme mahdollistaa tämän kaikille. Voit siis kirjoittaa yleisesti ilman minkäänlaista uskonnollista sisältöä tai vakaumusta. Mikäli se on sinulle luontevaa, voit kirjoittaa myös kristillisestä näkökulmasta. Kirjeet erotellaan tietenkin etukäteen niin, että kristillistä sisältöä menee ainoastaan sellaista pyytäneille.
 • Tempaus on kaksikielinen, voit kirjoittaa suomeksi tai ruotsiksi.
 • Yksikin kirje on tärkeä, mutta saat kirjoittaa niin monta kuin haluat. Yhdestä kirjeestä voi pienelläkin muutoksella luoda kokonaan uuden kirjeen!
 • Suuret kiitokset, että välität ja kirjoitat! <3
 • Lähetä kirje sähköpostin liitteenä. Viestikenttään alla oleva teksti kirjettäsi vastaavilla sisällöillä, jotta saamme tarvittavat lisätiedot helposti: ”Hei, kirjeessäni on kristillistä sisältöä / kirjeessäni ei ole kristillistä sisältöä. Kirjeen saa julkaista. / Kirjettä ei saa julkaista.”
 • Toimita kirje osoitteeseen: pride.helsinki@evl.fi

Perusteluita ohjeisiin

Anonymiteettiin päädyttiin kahdesta syystä:

1) Yksityisyys ja turvallisuus. Varmasti osa vanhemmista olisi valmiita kirjoittamaan vaikka koko nimellään. Se on hienoa. Emme kuitenkaan voi olla koskaan täysin varmoja millainen ihminen ja millaisin aikein kirjeitä pyytää. Haluamme minimoida riskin, että joku joutuisi tämän kampanjan vuoksi asiattomasti kohdelluksi.

2) Asianomaisia kuultuamme selvisi, että ainakin osa toivoo anonyymiä kirjettä. Emme voi tietää varmasti minkälaisen vanhemman roolista (isän, äidin, molempien tai jotain muuta) ihminen toivoo välittävää kirjettä. Kirjettä pyytäneen tietoja emme niin ikään anna eteenpäin suojellaksemme heidän yksityisyyttään arassa aiheessa.

 • Sateenkaari-ihmisten joukko on niin laaja ja moninainen, että yksityiskohtaisemmat kirjeet voisivat helposti mennä ohi saajan tilanteesta. Yksittäisten identiteettien ja elämäntilanteiden kysyminen ja niihin oikean kirjeen etsiminen voisi viedä liikaa resursseja tilanteessa, jossa pyyntöjä voi tulla mitä vain muutamista tuhansiin. Siksi pyydämme, että kirjoitat yleisesti. Resurssikysymysten vuoksi pitäydymme tempauksessa nyt vain vanhemmuudessa, emmekä laajenna halausten tavoin isovanhempiin. Jokainen eroavuus pyynnöissä ja kirjeissä lisää selvittelyn ja siten myös mahdollisten virheiden määrää, erityisesti tilanteessa, jossa pyyntöjen lukumäärää ei voida vielä ennustaa.
 • Määrittelimme kirjeille suuntaa antavan pituuden, jotta kirjeiden saajat olisivat mahdollisimman tasapuolisessa asemassa. Eli, ettei toinen saisi muutaman ajatuksen mittaista ja joku toinen usean sivun mittaista kirjettä. Mikäli huomaat yhden sivun olevan kovin lyhyt kaikelle sille mitä tahtoisit sanoa, kirjoita rohkeasti kaikki kauniit ajatuksesi useisiin kirjeisiin. Näin yhä useampi ihminen voi saada lämmön ja välittämisen osakseen.
 • Emme missään nimessä tahdo edellyttää kaikilta kristillistä näkökulmaa, tai minkäänlaista linkkiä kirkkoon tai mihinkään uskontoon. Olemme kirkon toimijoina vain mahdollistamassa tätä. Keskiössä ovat kirjeiden saajat sekä te kirjoittajat ja se lämpö ja rakkaus, jota te voitte kirjeiden saajille välittää. Asianomaiset pitivät tärkeänä saada kuulla myös kristillisestä näkökulmasta tullutta välittämistä, (sillä ikävä kyllä liiankin usein hylkääminen tai muu kipeä voi tulla juuri kristillisestä näkökulmasta), tahdomme mahdollistaa tällä kertaa senkin. Kirjeet kuitenkin tosiaan erotetaan ja kristillistä sisältöä menee vain heille, jotka ovat sitä erikseen toivoneet.
 • Tarjoamme palvelun tällä kertaa suomeksi ja ruotsiksi. Olisi ollut ihanaa mahdollistaa myös monia muita kieliä englannista arabiaan ja eri saamen kieliin. Resurssien rajallisuuden vuoksi joudumme ikävä kyllä pitäytymään virallisissa kielissä. Ehkä ensi kerralla sitten!

Lisätietoja: Mio Kivelä, erityisnuorisotyönohjaaja, Kallion seurakunnan luottamushenkilö, mio.kivela@evl.fi, p. 050 376 1480

Milla Seire, lastenohjaaja, milla.seire@evl.fi, p. 040 841 0340