Vantaan vanha kirkkotie vie urbaanille päivävaellukselle
Kirkkotien seitsemän etappia johdattavat valkovuokkometsistä koskenrantaan ja kartanolta ison autotien viereen. Reitti seurailee 15,5 kilometriä historiallista Kuninkaantietä.
1. Linnaisten kartano (karttahakuun Ainontie 33)
Punaisia taloja valkeilla ikkunapielillä. Ylväät takorautaportit ja englantilaistyylinen patsaspuisto niiden takana.
Linnaisten kartanoalueella tuntuu kuin olisi syvällä maaseudulla menneessä ajassa. Kartanon päärakennus rakennettiin 1800-luvun alussa. Tästä alkaa Vantaan vanha kirkkotieLinkki avautuu uudessa välilehdessä, joka seurailee Turun ja Viipurin väliin rakennettua historiallista Kuninkaantietä.
Linnaisten kartano.
Kirkkotie kulkee ohi eläinaitausten, uusien koristeellisten rautaporttien ja kellastuneiden kylttien. Yksi kertoo, että täällä vartioi tanskandoggi ja toinen, että Jeesus rakastaa. Hänen otsaansa on piirretty hakaristi. Rusakko tuijottaa pellolta.
Kirkkotietä on vaivattominta edetä kävellen tai pyöräillen hakemalla Google Mapsista reitti seuraavalle etapille. Välillä kannattaa poiketa hieman sivuun. Hämeenkylän keskuspuistossa voi evästellä kirsikankukkien aikaan vaaleanpunaisten puiden, keltaisten narsissien ja pienten puisten kaarisiltojen keskellä. Rentukat loistavat puron varrella. Samassa puistossa on lasten leikkipaikka kiipeilytelineineen ja karuselleineen.
Hämeenkylän kirkko.
2. Hämeenkylän kirkko (Auratie 3)
Hämeenkylän kirkkoLinkki avautuu uudessa välilehdessä vuodelta 1992 on mintunvärinen kuin hammastahna. Moderni pyhättö aloittaa seuraavan osuuden, joka vie ohi supermarketin, hampurilaisbaarin ja huoltoaseman ennen kuin erkanee autotiestä ja sukeltaa valkovuokkometsään.
Varistonniityn frisbeegolfradallaLinkki avautuu uudessa välilehdessä riittää hyvällä säällä heittelijöitä. Lammen rannalla on piknikpöytiä. Rusakko loikkii kiireettömästi Saga Congress Centerin parkkipaikan poikki.
Martinlaakson voimalaitos.
Reitti vie teollisuusalueen ohi kaksijakoiseen maisemaan: oikealla avautuu pelto valkean koivurivin takana, vasemmalla näkyvät jo kaukaa Vantaan Energian Martinlaakson voimalaitoksen piiput. Lyhtypylvääseen voimalaitoksen eteen on kiinnitetty mainoskyltti: ”Sielunlatauspiste – Kirkko Vantaalla”.
Kävelijälle on tarjolla niukasti virikkeitä, mutta sileää asfalttia olisi joutuisa pyöräillä.
Vantaankosken ranta.
3. Vantaankosken ranta (Kuninkaantie 32)
Pyöräilijän kannattaa parkkeerata menopelinsä tienvarteen tai kantaa se kainalossa: puuportaat ja pitkokset houkuttavat kulttuurihistoriallisesti merkittävän VantaankoskenLinkki avautuu uudessa välilehdessä rantaan. Laakeilta rantakiviltä voi katsella kuohuja ja perhokalastajia. Läheisen Viilatehtaan niemen kärjessä on piknikpöydät ja -penkit.
Kosken luona on harrastettu teollisenkaltaista tuotantoa jo vuosisatoja. Entisen Dahlforsin viilatehtaan tiloissa toimii nyt ravintola Kuninkaan LohetLinkki avautuu uudessa välilehdessä.
Maalaismaisema jatkuu kosken jälkeen. On punavalkeita taloja, peltoa, läpinäkymätöntä kuusiaitaa.
4. Tuupakan keto (Hommaksenkuja)
Keväällä paikka näyttää kulottuneelta heinikolta, mutta kesällä tässä kasvaa kukkaketo. Tien oikealla puolella kiemurtaa Vantaanjoki. Viljelypalstoilla ahkeroidaan toukotöissä.
Pysähtymispisteet tunnistaa violeteista kylteistä, joissa lukee Vantaan vanha kirkkotie. Jos älypuhelimella lukee kyltin QR-koodin, saa tietää paikasta lisää.
Kirkkokallio.
5. Kirkkokallio (Kuninkaantie 7)
Kirkkokallion päällä VoutilassaLinkki avautuu uudessa välilehdessä tuulee. Kun ensimmäisen vantaalaiset tulivat, he asettuivat ensimmäiseksi näille korkeille paikoille.
56 metrin korkeudelta merenpinnasta avautuu näkymä joelle ja omakotitalojen pihoille. Pyykkinarulla kuivuu vaatteita. Kauempana nousevat kerrostalot. Kirkkokallion on kerrottu saaneen nimensä siitä, että täältä on joskus näkynyt Pyhän Laurin kirkolle saakka.
Matka jatkuu pitkään Ylästöntietä. Kevyenliikenteenväylää pitkin pyöräilee kypäräpäisiä lapsia ja pikakiitäjiä trikoissaan. Vieressä kulkevat bussit ja autot. Jos kymmenkunta kilometriä alkaa painaa kävelijän jaloissa, tästä saa kyydin eteenpäin.
Omakotitaloja, teollisuusrakennuksia, peltoja. Vierekkäisistä bussikatoksista on tehty kaksi hymysuistä tyyppiä, jotka pitävät toisiaan kädestä.
Tolkinkylän pelto.
6. Tolkinkylän pelto (Ruutintie)
Ylästöntien ja Ruutintien risteys tarjoaa peltonäkymää ja urbaania kaupunkia. Töyhtöhyypät ja varikset kiertelevät peltojen yllä.
Jos pieni lisämutka kiinnostaa, kannattaa käydä Ruutintien päässä RuutinkoskellaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Suositun kalastuspaikan ympäristö on suojeltua, rehevää joenvarsilehtoa.
Matka kirkkotien viimeiselle etapille jatkuu pitkin Ylästöntietä. Vaihtoehtoisesti voi kulkea Backaksen kartanon kautta. Siellä palvelee normaalisti kartanoravintolaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.
Kartanonkoski on nätti kuin karkkipussi. Kirkkaanväristen talojen pihoilla on trampoliineja ja pieniä koiria, puusillat kaartuvat purojen yli. Täällä on kuvattu Risto RäppääjäLinkki avautuu uudessa välilehdessä -elokuvia.
Vielä koukkaus Tammiston kauppatiellä, joka on täynnä supermyymälöitä, ja määränpää häämöttää.
Pyhän Laurin kirkko.
7. Pyhän Laurin kirkko
Vantaan vanha kirkkotie päättyy Pyhän Laurin kirkon luokse. Kirkon edustan hautausmaalla näkyy havujen päälle aseteltuja tuoreita kukkalaitteita.
Noin vuonna 1452 valmistunut keskiaikainen harmaakivikirkko on Suomen suosituimpia vihkikirkkoja.
Kun kirkkoa peruskorjattiin, sen mailta löytyi vauvojen salahautojaLinkki avautuu uudessa välilehdessä, lehmän kallo ja muita yllätyksiä. Alueelle oli kätketty myös jäniksenkäpälä, sammakon reisiluu ja lepakon siipiluu luultavasti loitsimistarkoituksessa.
Pääkaupunkiseudun vanhimman rakennuksen juurella on hyvä levätä.
Seuraa ohjeita verkosta
Kun Vantaan vanha kirkkotie perustettiin vuonna 2012, reitin seitsemään etappiin vietiin opaskyltit, joista voi lukea lisätietoa skannaamalla QR-koodin älypuhelimella. Osa tienvarsikylteistä on nyt nuhjaantunut, mutta niitä ei olla uusimassa. Reitti on silti helppo kulkea, koska täydelliset tiedot siitä on koottu verkkosivustolle www.vantaanvanhakirkkotie.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.
Vantaan seurakuntien hankesuunnittelija Anna Äystö kertoo, että seurakuntien verkkosivustolle valmistuu uusi reittipalvelu ensi keväänä. Sielun latauspisteet luonnossa -työnimellä kulkevaan palveluun tuodaan myös 15,5 kilometriä pitkä Vantaan vanha kirkkotie niin, että se näytetään Google Maps -reittinä. Sen varrelta avautuu materiaalia, jonka on tarkoitus syventää kulkijan luontokokemusta ja antaa virikkeitä omille pohdinnoille. Sielun latauspisteet luonnossa tulevat sisältämään myös muita reittejä Vantaalla.
– Olemme suunnitelleet, että uusi reittipalvelu toimisi pelkästään verkossa, eikä maastoon tulisi opasteita.
Teksti: Pihla Tiihonen
Kuvat: Antti Rintala
Juttu on julkaistu alun perin Kirkko ja kaupunki -lehdessäLinkki avautuu uudessa välilehdessä
25.5.2020 09.42