Uutislistaukseen

Suvivirren uusi säkeistö syntyi sanoituskilpailun tuloksena

Sanoituksessa viitataan ilmastonmuutokseen ja koronaeristykseen.

Kuvakaappaus videolta, jossa suvivirsikilpailun voittaja julkistetaan. Kuvassa pastori Jere Hämäläinen ja v...

Kuvakaappaus videolta. Kuvaaja: Katriina Harviainen

Vantaankosken seurakunta julisti maaliskuussa kilpailun, jossa haettiin uutta säkeistöä Suvivirteen. Kilpailu herätti huomiota ja ehdotuksia tuli 62 kappaletta. Voittajan valitsi piispa Teemu Laajasalo esiraadin poimimien kolmen parhaan joukosta.

Kilpailun voittaneen säkeistön kirjoitti Tuuli Charalambous Kirkkonummelta. Hän kertoo olleensa jo pidempään kiinnostunut laulujen sanoista ja kirjoittamisesta.

– Innostuin tästä haasteesta, ja oli kiva pohtia, miltä voisi kuulostaa Suvivirren lisäsäkeistö nykypäivänä. Sanoitukseni taustaideana oli se, että synkimpinäkin aikoina ihmiset saavat apua toivosta ja toiveikkuudesta ja monesti myös huumorista, Charalambous kertoo.

Charalambouksen sanoituksessa viitataan niin ilmastonmuutokseen kuin koronapandemian aiheuttamaan eristäytymiseenkin. Koko säkeistö on tässä:

Vaik alkais kesät, talvet
toisiaan muistuttaa
tai valon aikaa päästäis 
yhdes ei juhlimaan
Sä anna meidän, Luoja, 
oppia luottamaan
ett kirkkauttas pysty 
ei varjot voittamaan.

Sanat: Tuuli Charalambous

Piispa Laajasalon mukaan voittajasäkeistö tavoittaa hyvin alkuperäisen Suvivirren sanoman.

– Ajankuva oli karmea 1600–1700-luvun taitteessa, kun Suvivirttä suomennettiin. Kolmasosa suomalaisista oli kuollut nälkään, tauteihin ja kurjuuteen. Sen keskellä Suvivirsi heijastaa toivoa tulevasta ja luottamusta Jumalaan. Kilpailun voittajasäkeistö liittyy hyvin tähän ajatukseen.

 

Uuden säkeistön voi kuulla videolla

Kilpailuehdotusten lisäksi seurakuntaan tuli paljon palautetta kisasta. Jotkut olivat huolissaan, meneekö vanha kunnon Suvivirsi nyt pilalle. Toiset puolestaan kiittelivät hyvästä ideasta päivittää Suvivirren perinnettä.

Kilpailun suosio yllätti kisaa järjestämässä olleen pappi Jere Hämäläisen

– Tässä kilpailussa on mukana pientä leikkimieltä, eikä voittajasäkeistöä ole virsikirjaan tarkoitus lisätä, Hämäläinen tyynnyttelee.

Voittaja saa palkinnoksi sadan euron lahjakortin Wanda’s Kitchen & Lounge ravintolaan.

Voittajasäkeistöllä täydennetty Suvivirsi esitetiin 17.5. Vantaankosken seurakunnan nettisivuilla ja Facebook-sivuilla. Video on katsottavissa näissä kanavissa sekä Vantaankosken seurakunnan  Youtube-tilillä. Videolla kuullaan myös piispa Laajasalon perusteet valinnalleen, sanoittaja Tuuli Charalambouksen puheenvuoro sekä Wanda’sin omistajan Tomi Puikkosen tervehdys.

Vantaankosken seurakunnan työntekijät kokosivat kilpailuehdotusten joukosta myös kokonaan uuden sanoituksen ”Vantaankosken Suvivirren”. Siinä on koottu seitsemän kilpailuun lähetettyä säkeistöä yhdeksi virreksi. Tämän version voi kuunnella myös Vantaankosken seurakunnan videolta.

Alkuperäinen Suvivirsi löytyy virsikirjasta numerolla 571. Vuodesta 1701 virsikirjassa mukana olleessa virressä on kuusi säkeistöä. Sen säveltäjää ei tunneta, eikä sanoittajastakaan ole täysin varmaa tietoa. Sanat on alun perin käännetty ruotsista.

Katso tästä video, jossa kilpailun voittaja julkistetaan. Videolla kuullaan perinteinen Suvivirsi voittajasäkeistöllä täydennettynä sekä kokonaan kilpailun ehdotuksista koottu "Vantaankosken Suvivirsi".

YouTube-video


Klikkaa tästä, jos haluat katsoa vain lyhyen videon, jolla kuullaan perinteinen kuusisäkeistöinen Suvivirsi ja lopussa kilpailun voittajasäkeistö 6:19 min Linkki avautuu uudessa välilehdessä

17.5.2020 12.00