Uutislistaukseen

Pyhän Laurin kirkon sisäkuva. Pyhän Laurin kirkossa järjestetään myös yhä enemmän rakennuksen interiööriin sopivia kevyen musiikin konsertteja.

Vantaan kirkkokonsertit vetivät viime vuonna tuhansia enemmän kuin ennen – nyt konsertteja on peruttu koronavirustilanteen vuoksi

18.3.2020 15.34

Suosion kasvu johtuu suureksi osaksi Pyhän Laurin kirkon vetovoimasta ja laajasta tarjonnasta. Nyt konsertteja on peruttu ja esimerkiksi pääsiäisen aikaan pidettäväksi tarkoitettua Valoa kohti -konserttisarjaa ei voida järjestää.

Vantaan seurakuntien kirkkokonserteissa oli vuonna 2019 yhteensä 43 813 kävijää, mikä on yli 5 600 enemmän kuin sitä edeltävänä vuonna. Suurin osa konserteista oli seurakuntien järjestämiä.

Konserttien suosion kasvu näkyi erityisesti Tikkurilan seurakunnassa. Pyhän Laurin kirkossa ja sen kappelissa järjestettyjen konserttien kävijämäärä oli viime vuonna 23 000, kun edellisvuonna se oli 20 183. Lukuun sisältyvät sekä seurakuntien omat että ulkopuolisten tahojen kanssa yhteistyössä järjestetyt konsertit.

– Suurimpana syynä kasvuun on varmaankin upean keskiaikaisen kirkkomme vetovoima. Kymmenen vuotta täyttävästä Pyhän Laurin kappelista on tullut yhä suositumpi konserttipaikka, kertoo seurakunnan tapahtumakoordinaattori Susanna Lönnqvist.

Joulusesongin aikaan erityisesti Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksien suosio on kasvanut. Lönnqvistin mukaan niiden määrää aiotaan lisätä tänä vuonna.

– Ihmisten, jotka eivät muuten juuri käy kirkossa, on helpompi tulla kirkkoon kuuntelemaan musiikkia. Kauneimmissa joululauluissa yksityinen kokemus yhdistyy kollektiiviseen yhdessä laulamisen voimaan.

Kirkon kesäsarjaan kuuluneet popmuusikko Mariskan ja kitaristi Marzi Nymanin konsertit vetivät viime vuonna hyvin väkeä.

– Konserteista tulee ihmisiltä palautetta kautta vuoden. Jouluna, pääsiäisenä ja kesällä järjestetyissä konserteissa tuntuu käyvän hieman erilaista yleisöä, Lönnqvist selvittää.

Joulusesonki alkaa jo tammikuussa

 Tikkurilan seurakunta on Vantaan ainoa seurakunta, jossa työskentelee tapahtumakoordinaattori. Sellaista tarvitaan, koska tilaisuuksien määrä on niin mittava.

Susanna Lönnqvistin mukaan Pyhän Laurin kirkossa voi joulun aikaan olla viikonloppuisin neljä tai viisi musiikkitilaisuutta yhden päivän aikana.

– Joulusesonki alkaa heti edellisen päätyttyä, sillä joulukonserttien varauslinkki avataan tammikuussa. Niiden järjestäminen on aikamoista palapeliä, sillä samalle päivälle saattaa osua jopa kymmenen varaustoivetta.

– Osa konserteista järjestetään yhteistyössä seurakunnan ulkopuolisten toimijoiden kanssa, mikä on taloudellisesti järkevää.

Vantaan seurakuntien kanttorit ovat myös järjestäneet yhteistyössä konsertteja. Esimerkiksi Bachin Jouluoratorio esitettiin Vantaalla kahdessa kirkossa ja Espoossa yhdessä kirkossa.

Tikkurilan seurakunnan vastaava kanttori Samppa Laakso kehuu ammattimaista otetta konserttien järjestämisessä.

– Tapahtumakoordinaattori on tuonut uudenlaista osaamista paitsi konserttien järjestämiseen ja markkinoitiin myös yhteydenpitoon esiintyjien kanssa.

Laakson mukaan Pyhän Laurin kirkon sijainti paikassa, jonne ei pääse kovin helposti julkisilla liikennevälineillä, vaikuttaa siten, että konserttien pitää olla tavallista houkuttelevampia. Kun konsertti on ollut tarpeeksi kiinnostava, se vetää väkeä kauempaakin.

Koronavirusepidemia muutti tilannetta

Kuluvan kevään konserttien toteutuminen on auki koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi. Pääsiäisen konsertit on jo peruttu.

– Kevään isoimpiin konsertteihin kuuluu lauluyhtye Lumen Valon konsertti toukokuussa. Katsotaan, joudutaanko se siirtämään syksyyn. Peruuntumisten vuoksi ensi syksy saattaakin olla meillä musiikillisesti melkoisen runsas ja vaihteleva.

Laakso arvelee myös loppuvuodesta valmistuvan Tikkurilan kirkon muuttavan konserttitilannetta.

– Uuden kirkon tilaisuuksissa on varmaan ainakin alkuvaiheessa runsaasti kävijöitä. Ihmisten on myös helppo tulla sinne julkisilla liikennevälineillä.

Niiden 14 vuoden aikana, kun Laakso on työskennellyt Tikkurilan seurakunnassa, on kevyen musiikin määrä lisääntynyt koko ajan. Tunnettujen artistien hankkiminen on vaatinut seurakunnalta myös suurempaa taloudellista panostusta.

Laakson mielestä on kuitenkin tarkkaan mietittävä, millainen musiikki sopii kirkon ainutlaatuiseen interiööriin. Hänestä vaikkapa black metal ei välttämättä sovi.

– Toisaalta jokin erikoisempi kevyen musiikin konsertti on voinut saada tällaisessa paikassa kiinnostavaa kontrastia. On myös ollut hienoa huomata, miten paljon kirkossa esiintyminen on merkinnyt monelle artistille.

– Esimerkiksi Mariskan konsertti sopi hyvin Pyhän Laurin kirkkoon. Siihen olisi ollut tulossa paljon enemmän väkeä kuin kirkkoon mahtuu. Ihmisten turvallisuuden takia kirkkoa ei kuitenkaan voi päästää liian täyteen.

Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet ovat Laakson mukaan olleet tasainen hittituote. Osaksi siksi, että Pyhän Laurin kirkko on myös leimallisesti joulukirkko.

Kysyntään yritetään vastata, ja jo pitkään kirkossa on ollut jouluaikaan kaksi joululaulutilaisuutta peräkkäin samana päivänä. Nyt mietinnässä on, mihin kohtaan näitä tilaisuuksia voitaisiin lisätä.

Teksti: Marjo Kytöharju
Kuva: Esko Jämsä

Juttu on julkaistu alun perin Kirkko ja kaupunki -lehdessä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä