Uutislistaukseen

Taiteilijat Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo. Taiteilija Jaana Partanen ja arkkitehti Heikki Lamusuo heijastivat taustalle luonnoksen Tikkurilan tulevan kirkon lasiteoksesta, joka on kuin moderni lasimaalaus.

Tiilissä sanaa, lasissa symboleja – Tikkurilan kirkkoon tuleva julkisivutaide pysäyttää ohikulkijan miettimään kristinuskon sanomaa

12.12.2019 16.28

Tikkurilan kirkon julkisivutaiteen suunnittelevat taiteilija Jaana Partanen ja arkkitehti Heikki Lamusuo.

Tikkurilan uuden kirkon julkisivun taiteilijoiksi on valittu taitelija-arkkitehtikaksikko Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo Kuopiosta. He ovat pariskunta ja tekivät ensimmäiset yhteisen projektinsa jo opiskeluaikana yli 30 vuotta sitten.

– Meillä on yhteinen arkkitehtuuri-, taide- ja muotoiluyritys ja tiimi, joka osallistuu kanssamme tämänkin teoksen tekemiseen. Tikkurilan uusi kirkko on hieno rakennustaiteellinen kokonaisuus. Olemme tästä innoissamme, Partanen kertoo.

Partanen ja Lamusuo valittiin kirkon julkisivutaiteen toteuttajaksi avoimen portfoliohaun ja jatkoneuvotteluiden jälkeen. Hakuun osallistui 93 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää. Kaksikko on tehnyt useita julkisen tilan taide- ja arkkitehtuurihankkeita eri puolilla Suomea. Heidän tunnetuin teoksensa on Evoluutio-teosLinkki avautuu uudessa välilehdessä Kaarisairaalan julkisivussa Kuopiossa.

– Julkiset taideteokset ovat meidän molempien lempilapsia. Kirkkoihin emme ole aiemmin taidetta tehneet, joten se on upea mahdollisuus. Lähinnä sitä ovat Kuopion ortodoksiseen kirkkomuseoon tekemämme näyttelyuudistus ja lasiteos museon sisäänkäynnissä, Partanen selvittää.

Partanen ja Lamusuo vastaavat tulevan Tikkurilan kirkon katutason julkisivutaiteesta. Siihen kuuluu kolme metriä korkeita lasiseiniä ja pienempiä ikkunakaistaleita sekä kirkon tiilimuurauksen tiilien teksteistä muodostuvat painokuviot. Luonnoskuvien perusteella se tarjoaa ohikulkijalle sekä visuaalisia elämyksiä että mietittävää.

– Lasiseinämien kautta kirkkosali avautuu ulkona olevaan maailmaan. Olemme halunneet tuoda teokseen kristillistä symboliikkaa kristinuskon alkuajoista tähän päivään ja ottaa mukaan Tikkurilan, Vantaan seurakuntien historian ja kurkistaa myös tulevaan, valottaa Lamusuo.

Lasiteosten symbolit toteutetaan digiprinttauksella. Teokset ovat kuin modernia lasimaalausta. Ristit, kalat, kyyhkyset ja muu symboliikka muodostavat kokonaisuuden, kertovat kristinuskon sanomaa visuaalisin keinoin.

Kuvat rasteroidaan osittain.

– Se tuo läpinäkyvyyttä sisältä ulos ja peittävyyttä ulkoa sisälle, Partanen sanoo.

Tiilimuuriin valmistuu erikoistiilet Tanskassa.

– Tiiliin tulee 101 sanaa Raamatusta. Ne ovat elämänviisauksia, jotka opastavat oman itsensä, toisen ihmisen ja Jumalan kohtaamisessa. Ne kertovat siitä, että kristinuskon ytimen muodostavat rakkaus ja anteeksianto, Partanen kertoo.

– Teokset muodostavat rakennuksen arkkitehtuurin kanssa kokonaisuuden. Teemme yhteistyötä kirkon suunnittelijan OOPEAA-arkkitehtitoimiston ja kirkon taidetoimikunnan kanssa, Lamusuo lisää.

Kirkkotaide alkaa rakentua kirkkoon vähitellen sitä mukaan kuin rakennuksen tiiliä aletaan muurata. Kirkon pitäisi olla valmis käyttöönotettavaksi adventtina 2020. Lähiaikoina vahvistetaan vielä kirkon alttarialueen taiteen ja kastepuun tekijät.

Teksti: Pauli Juusela
Kuva: Marianna Siitonen

Juttu on julkaistu alun perin Kirkko ja kaupunki -lehdessä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä