Uutislistaukseen

Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi Kivistön kirkon kortteleiden kaavamuutoksen

Kirkon takana sijaitsevaan metsään rakennetaan asuntoja 500–600 hengelle. Tonttivuokrilla rahoitetaan Kivistön kirkon peruskorjausta.
Kivistön punatiilinen kirkko näkyy puiden taustalta.

Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina 21.10. Kivistön kirkon kortteleiden asemakaavamuutoksen. Muutos mahdollistaa asuntorakentamisen kirkon takana sijaitsevalle alueella, joka on nykyisin metsää. Alueen tonttivuokrista on tarkoitus saada rahaa Kivistön kirkon peruskorjaukseen ja laajentamiseen.

Kaava-alueelle tulee asuntoja 500–600 ihmiselle. Alueelle rakennettavat asuinrakennukset ovat 2–7-kerroksisia. Laavatiehen rajautuvat rakennukset ovat ensisijaisesti kaksi- ja kolmikerroksisia pientaloja. Kerrosluvut kasvavat Sakastipuistoon päin.

Kaikilla asuinkortteleilla on yhteiset korttelipihat. Ensimmäisen kerroksen asunnoissa on myös omia pihoja ja puutarhoja. Jalankululle ja pyöräilylle varataan kaavassa useita katualueita.

Suunnittelualue yhdistää Kivistön keskustan sekä niin sanotun Vanhan Kivistön pientaloalueen. Rakennukset sijoittuvat noin 300 metrin etäisyydelle Kivistön juna- ja linja-autoasemasta. Alueelle tulee pysäköintilaitos.

Kartta josta näkyy Kivistön kirkon tontin alue

Asemakaavamuutos mahdollistaa asuntojen rakentamisen Kivistön kirkon takana olevalle alueelle, joka nykyisin on metsää.

Kaava-alueelle on laadittu taidesuunnitelma, sillä taide on koko Kivistön suunnittelussa tärkeää. Kirkon kortteleiden taiteen teemana on tiili sen monissa muodoissa. Alueelle tulee tiilikatu, jossa tiili näkyy arkkitehtuurissa, katupinnoissa ja yllättävissä yksityiskohdissa. Innoitus tähän on otettu Kivistön kirkon punatiilisestä julkisivusta.

Vantaan seurakuntien kiinteistöjohtaja Sari Turunen arvioi, että kestää vielä noin kaksi vuotta ennen kuin alueelle päästään rakentamaan asuntoja.

– Ensin odotetaan sitä, että kaava saa lainvoiman. Sen jälkeen kaupunki toteuttaa alueen kunnallistekniikan. Kun alue nyt on metsikköä, niin kyllä siinä noin kaksi vuotta vierähtää. Tontteja aletaan vuokrata ehkä joskus ensi vuoden loppupuolella. Tontit vuokrataan ihan normaalisti tonttikilpailulla, Turunen selvittää.

Vantaan yhteinen kirkkovaltuusto saa joulukuussa käsiteltäväkseenLinkki avautuu uudessa välilehdessä Kivistön kirkon peruskorjaus- ja laajennussuunnitelmat. Kustannusarvio on noussut viidestä kuuteen miljoonaan. Siksi esitys on, että suunnitelmista karsitaan miljoona euroa. Kirkon rakentamista on tarkoitus rahoittaaLinkki avautuu uudessa välilehdessä kirkkokorttelien vuokratuotoilla.

Kirkko Kivistössä on ollut jo pitkään. Se rakennettiin omakotialueen viereen metsän reunaan vuonna 1967. Nyt kirkko kaipaa kipeästi kunnostusta. Seitsemänkymmentä prosenttia Kivistön alueella muuttajistaLinkki avautuu uudessa välilehdessä kuuluu kirkkoon. Kivistön alue kuuluu Vantaankosken seurakuntaan.

Nykyisessä asemakaavassa on varaus kirkon viereiselle hautausmaalle. Uudessa kaavassa tämä varaus on poistettu.

Teksti: Pauli Juusela
Valokuva: Marianna Siitonen

Uutinen julkaistu alun perin Kirkko ja kaupunki -lehdessäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

 

23.10.2019 11.35