Uutislistaukseen

Ristiäiset voi nyt varata verkon kautta Vantaalla – juhlatila ilmainen seurakuntalaisille

Kastetilaisuuden juhlapaikan ja papin voi 15.10.2019 alkaen varata netistä kaikissa Vantaan suomenkielisissä seurakunnissa. Juhlatila on ilmainen seurakuntalaisille.

Vauva kastemekossa kummin käsivarsilla

Kuva Suvi Suovaara

Kyseessä on jo kokeilukäytössä olleen palvelun laajentuminen, sillä Korson, Tikkurilan ja Vantaankosken seurakuntien jäsenet ovat voineet käyttää sähköistä kastevarauspalvelua kesäkuusta 2018 lähtien. Näissä kolmessa seurakunnissa noin 20 % kastevarauksista tehdään tällä hetkellä sähköisen ajanvarauksen kautta.

Ruotsinkielinen seurakunta Vanda svenska församling liittyy mukaan Vantaan seurakuntien kastevarausjärjestelmään myöhemmin lokakuun 2019 aikana.

 

Sähköinen varaaminen laajentaa palveluvalikoimaa

Verkon kautta ristiäisiin eli kastetilaisuuteen voi varata koko toimituksen eli papin ja seurakunnan tilan. Myös kastekahveja varten voi varata tilan. Palvelun kautta voi tehdä ajanvarauksen myös silloin, jos kastamaan tulee oma tuttu pappi tai jos kaste järjestetään kotona.

Kastevarauksen tekeminen verkossa edellyttää vahvaa suomi.fi-tunnistautumista eli se tapahtuu esimerkiksi pankkitunnuksia käyttäen. Sähköisesti ajan voi varata vain Vantaan seurakuntien jäsen.

– Sähköinen varaaminen laajentaa palveluvalikoimaamme, mutta edelleen kasteen voi aina varata myös puhelimitse tai asioimalla seurakunnan kirkkoherranvirastossa, kertoo Vantaan seurakuntien asiakaspalveluhanketta luotsaava Vantaankosken seurakunnan kirkkoherra Hannu Pöntinen.

Nettivaraus mahdollistaa kasteajan varaamisen silloin, kun se omaan aikatauluun sopii. Netin kautta on mahdollista miettiä itse helpommin juhlapäivän ajankohtaa ja tutustua erilaisiin juhlatiloihin

– Vantaan seurakunnissa pidämme tärkeänä sähköisten palveluiden kehittämistä, koska suuri osa ihmisistä kokee verkossa asioinnin itselleen helpoimmaksi ja luontevimmaksi tavaksi, sanoo kirkkoherra Pöntinen.

Kastepappina toimii aina lähtökohtaisesti oman kotiseurakunnan pappi, mutta kastepaikka voi olla mikä tahansa Vantaan seurakuntien kastetila ympäri kaupunkia.

 

Juhlatilat seurakunnan jäsenille ilmaisia

Seurakuntien tilat ovat syyskuusta alkaen olleet pääsääntöisesti maksuttomia vantaalaisten ristiäisiin eli kastejuhliin. Maksuttomuus koskee myös hääjuhlia ja hautajaisten yhteydessä järjestettäviä muistotilaisuuksia. Muiden juhlien tilavarauksiin Vantaan seurakunnissa sovelletaan yhtenäistä hinnastoa.

 

Sähköiset palvelut jatkavat laajenemistaan

Kastevarauksen lisäksi sähköisen ajanvarauksen kautta voi varata aikaa diakonille ja tulevaisuudessa myös papille keskustelua varten. Monien leirien, retkien ja kerhojen ilmoittautuminen tapahtuu jo sähköisesti ja näihin liittyvät maksut muuttuvat vähitellen verkkolaskupalveluun. Samoin Vantaan seurakunnissa on mahdollista pyytää avioliiton esteiden tutkinta verkon välityksellä. Esteiden tutkinnan verkkopalvelu on luterilaisen kirkon valtakunnallinen palvelu ja sitä käyttää Vantaalla kirkollisesti avioon aikovista pareista jo lähes 100 %.

Vuoden 2019 aikana pyritään vielä ottamaan käyttöön sähköinen vihkiajan varaus sekä hautaan siunaamisen varaus.

Sähköinen kastevarauspalveluLinkki avautuu uudessa välilehdessä

 

Kastekuva: Suvi Suovaara
Kirkkoherran kuva:  Suvi Sievilä

16.10.2019 13.13