Uutislistaukseen

SamaeKoskinenuutiskuva.png

Samae Koskinen haluaa viestiä toivoa

10.9.2019 10.25

Koulussa Samae Koskinen oli vielä se poika, jota pelotti pitää esitelmiä. Nyt Pyhän Laurin kirkossa konsertoiva Koskinen pitää työnsä parhaana osana juuri esiintymistä ja ihmisten kanssa olemista.

Heijastus-sarjan tämänsyksyisen konsertin artistina kuullaan Samae Koskista. Mies kitaroineen esiintyy Vantaan Pyhän Laurin kirkossa soolona.  

- Soolokeikat ovat ihania kun tulee vuorovaikutusta yleisön kanssa. Bändikeikoilla on valmis draaman kaari, mutta soolokeikalla voi tapahtua mitä vain, välillä itsekin hämmästyy. Joskus tulee niin huonoa juttua, ettei mitään järkeä, joskus timanttista, Koskinen kertoo.

Vaikka vuorovaikutus ja esiintyminen yleisön edessä ovat Koskiselle nykyään työn suola, ei aina näin ole ollut. Vielä kouluaikoina tuotti tuskaa, kun olisi pitänyt pitää luokan edessä esitelmää Tuntemattomasta sotilaasta. Musiikista löytyi kuitenkin kieli, jolla itsekin voi käsitellä kaaosta nimeltä  ympäröivä maailma.

- Laulan elämästä ja taiasta ympärillämme. Olen uskollinen sille lähtöajatukselle, että laulan niistä asioista, jotka tiedän ja tunnen. Yritän kuitenkin keksiä aina uusia juttuja. Musiikki on minulle yhä leikkiä, mikä on varmasti myös elinehto sille, että joku muu saa siitä jotain.

Koskinen on puhunut julkisuudessa aikoinaan omakohtaisesti koetuista  kipeistä aiheista kuten kiusaamisesta, paniikkihäiriöistä ja ulkopuolisuuden tunteista. Näistä teemoista hän saa myös kuulijoiltaan paljon palautetta ja kuulee heidän tarinoitaan.

- Se on imartelevaa, mutta tunnistan hyvin vastuuni. Voin kertoa vain omasta tarinastani, en ole mikään life coach. Koen sitä kautta kuitenkin, että tällä hommalla on tarkoitus. En olisi osannut miettiä, että teen vielä duunia, jolla on niin suuri merkitys.

Jos jotakin, haluaa kahden lapsen isä musiikillaan välittää sen viestin, että asiat voivat kääntyä parempaan.

- Itselläni elämä on tällä hetkellä pääosin saamarin onnellista. Pääviesti on toivo. Luulen, että musiikissani kipu näkyy rivien välissä, että elämä ei aina ole ollut helppoa.

Koskisen uusi albumi Maidstone julkaistiin elokuun lopussa ja sen tiimoilta riittää syyskauden ajan tiiviisti konsertteja. Levyn nimi juontuu englantilaisesta työläiskaupungista, jossa Koskisen ystävä asuu. Albumin viime rivit on kirjoitettu siellä. Muutenkin laulaja on huomannut, että poistuminen tutusta ympäristöstä auttaa musiikinteossa.

- Tyhjentävä kulttuurishokki saa näkemään asiat eri valossa. On elintärkeää, että perspektiivi muuttuu välillä. Jos on väsyksissä ja asiat junnaavat, niin se auttaa.

Mitä biisejä Pyhän Laurin kirkossa sitten tullaan kuulemaan? Muusikko empii hetken ja mainitsee sitten Hyvä päivä - ja Kukaan meistä ei ole tällä liian pitkään -kappaleet. Ja lupaa olla keikalla oma itsensä, vaikka nyt ollaan erityisen hienossa ja perinteikkäässä tilassa.  

Samae Koskinen Vantaan Pyhän Laurin kirkossa (Kirkkotie 45) perjantaina 4.10. klo 19. Liput 5 e vain kirkon ovelta ennen konsertin alkua.

Heijastus on Tikkurilan seurakunnan nuorten aikuisten konserttisarja. Heijastus syntyy, kun valo tai ääni kohtaa pinnan. Pääkaupunkiseudun vanhimmassa rakennuksessa puolestaan historia kohtaa nykyhetken.

Aiemmin Heijastus-konserttisarjassa ovat esiintyneet Eva ja Manu (2018), Irina (2017), Anssi Kela (2016), Scandinavian Music Group (2015), Jarkko Martikainen (2014) ja Laura Närhi (2013).

Kuva: Aki-Pekka Sinikoski