Uutislistaukseen

Metsäistä sirottelualuetta. Metsäistä sirottelualuetta. Kuva Meri-Anna Hintsala

Ruskeasannan hautausmaalle uusia luontoon sopeutuvia hautausmahdollisuuksia

30.8.2019 10.05

- Suomalaiset ovat luonnon ystäviä ja luonnontilaiset hautapaikat ovat suosittuja, kertoo hautaustoimen päällikkö Minna Aho Vantaan seurakunnista. Uudet hauta-alueet ovat arkkulehto ja sirottelualue. 

 

Kun Ruskeasannan hautausmaan uusi laajennusosa otetaan käyttöön syyskuun alusta alkaen, alueen perusilme poikkeaa perinteisestä hautausmaasta. Hautakivirivistöjen sijaan aluetta leimaavat nurmikentät ja metsiköt. Muistomerkkeinä toimivat yhteiset nimipaadet tai luonnonkivet.

- Suomalaiset ovat luonnon ystäviä ja luonnontilaiset hautapaikat ovat suosittuja, kertoo hautaustoimen päällikkö Minna Aho Vantaan seurakunnista.

Hautausmaan laajennusosan uudet hauta-alueet ovat arkkulehto ja sirottelualue. Molemmat hautaustavat ovat Vantaan hautausmailla uusia.

Arkkulehto on perinteinen, mutta silti uusi

Arkkulehtoon haudataan perinteiseen tapaan arkussa, mutta haudalle ei laiteta omaa hautakiveä tai muuta muistomerkkiä. Hautapaikka ei siis ole merkittynä maastoon. Vainajan nimi voidaan kaivertaa yhteiseen nimipaateen, jonka äärelle voi myös tuoda kukkia ja muistoesineitä.

- Arkkuhautaus on monelle arvokas ja perinteinen tapa, mutta haudan hoitaminen voi olla raskasta, jos läheiset esimerkiksi asuvat kaukana. Arkkulehdon haudoissa ei omaisilla ole hoitovelvoitetta, joten se helpottaa monia, kertoo Aho.

Arkkulehtoon ei muodostu sukuhautoja, vaan sinne haudataan siinä järjestyksessä kuin hautajaiset vietetään. Arkkulehtoon haudattaessa omaiset ovat läsnä laskemassa arkkua hautaan.

Sirottelualueelle luonnonkivi vaikka omasta pihasta

Sirottelualue on luonnontilainen metsä, jonne tuhka sirotellaan maan pinnalle. Läheiset voivat olla mukana hautaamisessa. Alueella kuitenkin saa liikkua vain hautajaisten aikana. Siten kunnioitetaan hautoja.

Läheistään voi käydä muistelemassa sirottelualueen reunoilla. Sinne on varattu tila luonnonkiville, jonka läheiset itse valitsevat. Kiveen kiinnitetään vainajan nimilaatta tai nimi kaiverretaan kiveen. Kivi voi olla halkaisijaltaan enintään 35 senttimetriä. Sen luo läheiset voivat tuoda kukkia ja muistoesineitä. Yhtenäistä muistomerkkiä sirottelualueelle ei tule.

- Kivi voi olla vainajalle tai läheisille merkityksellisestä paikasta, kuten omalta pihalta, mökiltä tai vaikka matkalta tuotu, Minna Aho sanoo.

Muistomerkkiä tai nimilaattaa ei ole pakko laittaa ollenkaan. Näin on jo nykyisinkin hautausmailla, mutta muistomerkin asentaminen haudalle on kuitenkin vielä perinteinen tapa hautausmailla.

Sirottelua jo toivottu

- Uudet alueet tuovat hautaustapoihin monipuolisuutta ja pääkaupunkiseudulla myös yhtenäisyyttä. Sirottelualueita ja arkkulehtoja on jo ollut Helsingin ja Espoon hautausmaille. Tuhkan sirottelun mahdollisuutta on Vantaalla jo toivottukin, Aho kertoo.

Sirottelualueen ja arkkulehdon lisäksi Ruskeasannan hautausmaan laajennusalueelle on kaavailtu perinteisiä arkkuhautoja.

- Jos arkkulehto tulee suosituksi, perinteisiksi rivihaudoiksi kaavaillut alueet voidaan muuttaa arkkulehdoksi, Aho sanoo.

Uudet hautaustavat ovat myös edullisempia. Hautapaikka ja hautaaminen on maksullista, mutta vuotuiset haudanhoitokulut jäävät pois. Samoin muistomerkki tulee edullisemmaksi tai sitä ei tarvita ollenkaan. Vantaalaisille hautapaikat ovat edullisempia kuin muille. Arkkulehdosta voivat saada hautapaikan vain vantaalaiset.

Ruskeasannan hautausmaan laajentamisen taustalla oli vuonna 2015 tehty selvitys hautapaikkojen tarpeesta Vantaalla. Siitä ilmeni, että arkkupaikat alkavat käydä vähiin lähivuosina. Vantaalla haudataan arkkuhautoihin 26 prosenttia vainajista.

Ruskeasannan hautausmaan laajennusosa vihittiin käyttöön 28.8. Vihkimisen toimitti lääninrovasti, Hämeenkylän seurakunnan kirkkoherra Jukka Nevala.