Uutislistaukseen

Havainnekuva kirkkosalista. Tikkurilan kirkon allianssi/Arkkitehtitoimisto OOPEAA Havainnekuva kirkkosalista. Tikkurilan kirkon allianssi/Arkkitehtitoimisto OOPEAA

Tikkurilan tulevan kirkon taiteesta järjestetään avoin haku – Teemoina kohtaaminen, kokemuksellisuus ja kokonaisuus

12.8.2019 10.34

Taidekokonaisuuteen sisältyy neljä osaa: alttarialueen taide, kadulle rajautuvien lasiseinien taide, kirkon katutason tiilimuuraukseen tulevien erikoistiilien painokuviot ja kastepuu.

 

Tikkurilaan rakenteilla olevaan kirkkoon haetaan taiteilijaa. Pesti ei tosin ole vakituinen, mutta työt tulevat olemaan näkyviä, paljon katsottuja ja elämän vaikuttavissa hetkissä läsnä olevia.

Uuden kirkon taidekokonaisuudesta on julistettu avoin portfoliohaku. Portfoliohaussa työstä kiinnostuneet, Suomessa työskentelevät taiteilijat ja taiteelliset työryhmät voivat ilmoittautua mukaan.

Portfolio tulee jättää viimeistään 9.9. Valinta tehdään 15.10.

Liikkuva alttari, digiprinttausta lasille, tiilien painokuvioita ja puu

Taidekokonaisuuteen sisältyy neljä osaa: alttarialueen taide, kadulle rajautuvien lasiseinien taide, kirkon katutason tiilimuuraukseen tulevien erikoistiilien painokuviot ja kastepuu.

Alttarialue on koko tilan sydän. Poikkeuksellista Tikkurilan kirkossa on, että myös alttari, kuten koko kalustus, tulee olemaan siirreltävissä ja muokattavissa käyttötarpeen mukaan. Tämä vaikuttaa taiteenkin suunnitteluun.

Kirkkosalin lasiseinien taiteella tavoitellaan sisällöllistä lisäarvoa sekä kirkkosaliin että ohikulkijoille ulkopuolella ja myös intimiteettiä tilojen välille. Toteutustapa on lähtökohtaisesti digiprinttaus.

Taidekokonaisuuteen kuuluvat myös noin 100 kpl uniikkeja tiiliä, jotka tulevat kirkon pääsisäänkäyntiin johtaviin seinäkkeisiin. Taiteilijalta odotetaan tiilimuurauksen tekstin/kuvioinnin suunnittelua.

Kastepuu on taideteos, jonka oksiin tai lehtiin kirjoitetaan jokaisen kastetun nimi ja kastepäivä ja ne ripustetaan jumalanpalveluksessa puun runkoon.

Kohtaamisen kehä

Tikkurilan kirkolla rakennuksenakin on sanoma.

- Tikkurilan kirkon halutaan välittävän sanomaa ihmiselle hyvää tekevästä ja sielua hoitavasta kohtaamisesta. Puhumme kohtaamisen kehästä: ihminen, toinen ihminen, Jumala ja luonto ympärillämme. Pyhyys on läsnä tässä vuorovaikutuksessa, haun taustainfossa sanotaan.

Kirkkotilan taiteen toivotaan olevan ihmisen aistillisuutta ja kokemuksellisuutta tukevaa. Mukana voi olla osioita, joihin voi esimerkiksi koskea.

Taiteen ja arkkitehtuurin vuoropuhelun toivotaan tukevan sitä, että rakennuksen ulko- ja sisäpuoli muodostavat eheän kokonaisuuden. Risti-symbolin käyttö osana taidetta on suotavaa.

Taiteen halutaan olevan myös pitkäikäistä ja helppoa huoltaa.

Kaksivaiheinen haku

Haku etenee kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa taiteilijoiden tulee lähettää kuvia tuotannostaan, ansioluettelo ja perustelut, miksi olisivat päteviä. Luonnosehdotuksia ei tässä vaiheessa lähetetä. Toisessa vaiheessa alustavaan neuvotteluun kutsutaan 3–5 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää.

Liitteet

► HakuilmoitusLinkki avautuu uudessa välilehdessä

► ArkkitehtisuunnitelmatLinkki avautuu uudessa välilehdessä

► Kirkon brändikonseptin visuaalinen ohjeistoLinkki avautuu uudessa välilehdessä

► YmpäristöliiteLinkki avautuu uudessa välilehdessä

► Työturvallisuusliite Linkki avautuu uudessa välilehdessä

► Usein kysyttyä hakuilmoituksestaLinkki avautuu uudessa välilehdessä