Uutislistaukseen

Kitaristi Otto Tolonen

Otto Tolonen taituroi kolmen eri vuosisadan kitaralla klassisen musiikin tapahtumassa

2.8.2019 09.36

Vantaan suurinta, kansainvälistä klassisen musiikin tapahtumaa BRQ Vantaa Festivalia vietetään Pyhän Laurin kirkossa ja kappelissa 5.-11.8.

 

Klassinen kitaristi Otto Tolonen, mitä teet työksesi?

– Soitan elääkseni ja konsertoin ympäri maailmaa. Olen professorina Norjan valtiollisessa musiikkikorkeakoulussa ja tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa. Kitaristina myös levytän. Kaikki levyni on äänitetty Vihdin kirkossa. Kirkoissa on yleensä loistava akustiikka.

Klassisen musiikin tapahtumassa BRQ Vantaa Festivaleilla soitat konsertissasi kolmella eri soittimella. Eikö yksi riitä?

– BRQ-tapahtumaan kuuluu, että konserteissa ei soiteta moderneilla instrumenteilla. Sävellykset soitetaan sen aikakauden soittimella tai soittimen kopiolla, jolloin teokset on tehty. Kitarakin on ollut erilainen soitin esimerkiksi 1800-luvulla.

– Konsertissani Pyhän Laurin kirkossa on musiikkia kolmelta vuosisadalta. Soitan siellä espanjalaisella kielisoittimella vihuelalla, joka on 1500-luvulta, 1600-luvun barokkikitaralla ja 1800-luvun romanttisella kitaralla.

Soitat klassista musiikkia, mutta kuunteletko muuta kuin sitä?

– Jos ajattelen viime kuukautta, olen kuunnellut 1800-luvun romanttista pianomusiikkia, Schumannia ja Beethovenin konserttoja ja Gasellit-yhtyeen räppiä. Kuuntelen myös rockia ja poppia.

– Joku musiikki saattaa iskeä heti, mutta joitain teoksia tai jotain tyyliä pitää kuunnella vuosiakin, että siihen pääsee sisälle. On hieno fiilis, kun huomaa itselle vieraan musiikkityylin vähitellen avautuvan ja alkaa ymmärtää.

► Yleisösuosikki – Kitaralla kolmelta vuosisadalta ti 6.8. klo 21 Pyhän Laurin kirkossa, Kirkkotie 45.

Teksti Nina Riutta

Kuva Mika Kirsi

► Juttu julkaistu alunperin Kirkko ja kaupungissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä