Uutislistaukseen

Kari Nikkiselle Rekolan kirkon sauna on tuttu paikka, jossa saa kertoa omia mielipiteitään. Kari Nikkiselle Rekolan kirkon sauna on tuttu paikka, jossa saa kertoa omia mielipiteitään.

Kari Nikkisen mielestä Rekolan kirkon saunassa on aivan erityinen tunnelma – saunapäivänä 27.7. sitä pääsee testaamaan

12.7.2019 11.51

Kari Nikkinen on käynyt kirkon saunassa mielenkiintoisia keskusteluita muun muassa rahasta, urheilusta ja Vantaan asioista.

 

Saunomisesta tulee Kari Nikkiselle, 75, aina hyvä olo, mutta Rekolasta löytyy sauna, jonka ilmapiiristä hän saa aivan erityisen latauksen.

– En oikein löydä sanoja kuvailemaan kirkon saunan tunnelmaa. Se liittyy jotenkin siihen, että kunnioitan kirkkoa. Siellähän kastetaan, vihitään avioliittoon ja siunataan hautaan.

Rekolan kirkolla järjestetään miesten saunailtoja syyskuusta toukokuuhun aina maanantai-iltaisin. Muutama vuosi sitten Nikkinen meni uteliaisuudesta katsomaan, mitä niissä tapahtuu.

– Saunaillassa oli kivanlaista, ja menin sinne uudestaan. Ja kun menin toisen kerran, menin kolmannenkin, ja siitä lähtien olen käynyt niissä.

– Saunaillat ovat kokonaisvaltainen paketti: on sanaa, soppaa ja saippuaa. Illat alkavat papin tai diakoniatyöntekijän pitämällä hartaudella, ja sen jälkeen on ruokatarjoilu ja viimeisenä saunominen.

Saunailloista löytyy kavereita

Rekolan kirkon saunanlauteilla ja pukuhuoneessa käydään monenlaisia keskusteluja. Ne ovat Kari Nikkisen mielestä erittäin tärkeä osa miesten saunailtaa.

– Paitsi että pääsee saunomaan saa myös sosiaalista kanssakäymistä, hän toteaa.

Miehet käsittelevät niin Suomen asioita kuin Trumpin ja Putinin tekemisiä sekä onnettomuuksia ja luonnonilmiöitä.

– Tietysti puhumme myös oman kaupunkimme Vantaan asioista sekä autoista ja urheilusta, kun on miehistä kysymys. Emme tietenkään ole aina samaa mieltä, ja välillä tulee hyvinkin eriäviä mielipiteitä. Siitä keskustelu juuri syntyy, Nikkinen kertoo.

– Rahasta puhumme aika paljon. Jollain sitä on, ja jollain ei ole, mutta se on yhteinen aihe kaikille. Piispan vaalin aikaan puhuimme jopa kirkollisista asioista.

Kaikenlainen kielenkäyttö ei Nikkisen mielestä kuulu kirkon tiloihin.

– Jokainen lähtee tietysti omista lähtökohdistaan, ja jokaisella on oma maailmansa, mutta asian voi aina sanoa joko törkeästi tai tyylikkäästi.

Saunakeskusteluun voi ottaa osaa tai olla ottamatta. Miehet keskustelevat jonkin verran myös syvällisistä asioista ja ovat tukena toisilleen.

– Jos jollakulla on ongelma, pohdimme yhdessä, löytyisikö sen ratkaisemiseksi joku keino. Ja jos joku tarvitsee apua, toiset voivat neuvoa, kenen puoleen kannattaa kääntyä. Olen huomannut, että monelle saunaillat ovat henkireikä, ja niistä on löytynyt kavereita.

Liian kovista löylyistä ulos

Joskus saunailtojen miehille on tullut erimielisyyksiä, kun joku on halunnut heittää vettä kiukaalle vähän ronskimmin kuin toinen.

– Olemme ratkaisseet löylynheiton niin, että jos joku ei kestä löylyjä, hän käy välillä vilvoittelemassa ja tulee sitten takaisin, Nikkinen sanoo.

Rekolan kirkon sauna on nyt uudistettu. Remontti kesti puoli vuotta, ja miehet odottivat jo hartaudella löylyihin pääsyä.

– Saunasta tuli todella tyylikäs – se on kuin firmojen edustussauna, Kari Nikkinen kehuu.

► Lauantaina 27.7 Yle tekee suoraa tv-lähetystä, jossa liikutaan saunatunnelmissa ympäri Suomen. Mukana saunapäivässä ovat myös jotkut seurakunnat.

► Saunapäivä la 27.7. klo 16–19 Rekolan Pyhän Andreaan kirkolla, Kustaantie 22.

  • Ilmoittautumiset 24.7. mennessä p. 09 830 6700.
  • Naisten vuoro klo 16-17.30, miesten vuoro klo 17.30-19.
  • Omat saunavarusteet mukaan.
  • Hinta 5 e sisältää saunakahvit.
  • Ennen saunaa klo 15 kirkkosalissa konsertoidaan kesäisen harppu- ja laulumusiikin tahdissa. Lue lisää tästä.

Mukana saunapäivässä ovat myös:

  • Hvittorpin sauna (Hvittorpintie 243, Masala, Kirkkonummi). Klo 12–13 naisten vuoro, klo 13–15 seka-/uikkarisauna, klo 15–16 miesten vuoro. Ilmainen. Järjestää Espoon seurakunnat.
  • Mustasaaren sauna (Helsinki). Naisten vuoro klo 13–15, miesten vuoro klo 15.30–17.30. 4 e/hlö, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi. Järjestää Helsingin seurakunnat.

Teksti Nina Riutta

Kuva Sirpa Päivinen

► Juttu julkaistu alunperin Kirkko ja kaupungissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä