Uutislistaukseen

Teemu Ketosen suunnittelema etiketti kuvaa festaritunnelmaa. Teemu Ketosen suunnittelema etiketti kuvaa festaritunnelmaa.

Tikkurila Festivaalilla jaetaan festarikansalle Pyhää vettä -vesipulloja – etiketti syntyi opiskelijatyönä

9.7.2019 09.12

Vantaan ammattiopistossa opiskeleva Teemu Ketonen otti Tikkurilan seurakunnan tilaaman työn kiinnostavana haasteena.

 

Vantaan ammattiopisto Variassa ensimmäistä vuotta kuvallista ilmaisua opiskelleen Teemu Ketosen luokka sai keväällä tehtävän Tikkurilan seurakunnalta. Kunkin opiskelijan tuli suunnitella kaksi etikettiä Tikkurila Festivaalilla jaettavaa Pyhää vettä -pulloa varten.

Myöhemmin keväällä  joukko seurakunnan työntekijöitä tuli arvioi­maan opiskelijoiden valmistamia etikettejä. He päätyivät valitsemaan Teemu Ketosen työn. Perusteluna oli, että hänen etiketissään oli otettu hyvin huomioon tapahtuman luonne: etiketissä on tanssiva ihmisjoukko ja kitaristi.

16-vuotias Ketonen on iloinen siitä, että juuri hänen työnsä valittiin isossa tapahtumassa jaettavan vesipullon etiketiksi.

– Täytyy myöntää, että etikettiä suunnitellessani motivaationi oli tavallista korkeammalla, koska kyse oli asiakastyöstä. Se oli meille ensimmäinen koulun ulkopuolelta tilattu työ, Ketonen kertoo.

– Aloitin työni tutustuttuani ensin aiempina vuosina jaossa olleiden Pyhää vettä -pullojen etiketteihin. Työstin tietokoneella netistä valitsemaani kuvaa ihmisjoukosta ja liitin siihen vielä kitaristin.

Teemu Ketonen hakeutui Variaan opiskelemaan kuvallista ilmaisua, koska hän oli tykännyt jo jonkin aikaa tehdä tietokoneella digitaalista grafiikkaa. Opiskeluun on sisältynyt ensimmäisenä vuonna valokuvausta, videokuvaamista, kuvankäsittelyä ja vektorigrafiikkaa sekä pienten lehtisten ja esitteiden taittamista.

– Opiskelu on tuntunut mielenkiintoiselta, ja se on paljolti hyvien opettajien ansiota. Olen oppinut hirveästi kaikkea uutta.

– Täällä on kivaa se, että pääsee tekemään asioita luovasti ja omatoimisesti. Tunneilla on ollut rento tunnelma.

Ensimmäinen alaan liittyvä työharjoittelu Ketosella on ensi syksynä. Hän toivoo, että alan töitä löytyy, kun hän parin vuoden kuluttua valmistuu.

Simonkalliossa asuva Ketonen viettää kesän lomailun merkeissä. Pientä taskurahaa hän ansaitsee leikkaamalla vaarinsa nurmikon. Nuoren miehen kesään kuuluu myös Tikkurila Festivaali, jonne hän sai Tikkurilan seurakunnalta palkinnoksi kaksi pääsylippua.

Tikkurilan seurakunta on tehnyt jo neljänä vuonna Varian kanssa yhteistyötä Pyhää vettä -pullon etiketin suunnittelussa. Pulloja jaetaan festivaalilla 3 600 kappaletta.

Nuorten aikuisten papin Terhi Viljasen mukaan seurakunta haluaa olla mukana oman alueen tapahtumassa ja mennä sinne, missä ihmiset ovat. Festareilla on yleensä paikalla pappi, muita seurakunnan työntekijöitä ja vapaaehtoisia.

Palaute on ollut hyvää, ja moni vakiokävijä jo odottaa pullon saamista. He ovat myös huomanneet, että etiketti on joka vuosi erilainen.

► Tikkurila Festivaali 11.–13.7. Hiekkaharjun urheilupuistossa. 

Teksti Marjo Kytöharju

Kuva Sirpa Päivinen

► Juttu julkaistu alunperin Kirkko ja kaupungissa.Linkki avautuu uudessa välilehdessä