Uutislistaukseen

haayonetiin_tapahtuma_by_janitaautio_3N3A8639_S.jpg

Syyskuisessa illassa sanotaan jälleen tahdon

18.6.2019 15.26

Vantaan Pyhän Laurin kirkolta vuonna 2009 alkunsa saanut vaivaton, mutta tunnelmallinen vihkitapahtuma Hääyö täyttää jo kymmenen vuotta. Hämärtyvässä syysillassa sanotaan tahdon tällä kertaa perjantaina 20.9.2019.

- On iloittava siitä, että tällä tilaisuudella on pystytty palvelemaan ihmisiä. Vaikka tähän itse järjestämiseen on tullut rutiinia, tuntuu itse tilaisuudessa aina ainutkertaiselta, luonnehtii Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast.

Pyhän Laurin kirkon Hääyössä on vuosien varrella viettänyt häitään jo liki 300 paria ja idea vaivattomasta, mutta arvokkaasta vihkitapahtumasta on levinnyt Vantaalta myös muille paikkakunnille. Hääyössä tänäkin vuonna mukana oleva pastori Terhi Viljanen kertoo Hääyön olevan itselleen erityisen mieluinen työtehtävä.

- Illan tunnelma on ainutlaatuinen: ilmassa on rakkautta, odotusta ja riemua. Pappiakin usein vähän etukäteen jännittää, mutta on ihanaa olla mukana todistamassa parien tärkeitä hetkiä ja iloita heidän kanssaan.

Tyypillistä Hääyössä naimisiin menevää paria on Viljasen mukaan mahdoton nimetä.

- Hääyössä on mennyt naimisiin kaiken ikäisiä ja hyvin erilaisissa elämäntilanteissa olevia pareja. Kaikenlaiset parit ovat tervetulleita. Oikeastaan ainut asia mikä heitä yhdistää on se, että he rakastavat toisiaan ja haluavat sitoutua toisiinsa. Ja tietenkin se, että he haluavat mennä naimisiin tunnelmallisessa ja kauniissa vihkitilaisuuden ilman suuria ennakkojärjestelyjä.

Hääyöhän ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Esteettömyystodistukset pitää kuitenkin tilata osoitteesta esteidentutkinta.fi, seurakunnasta tai keskusrekisteristä (esimerkiksi Vantaan seurakuntien keskusrekisteri) viimeistään perjantaina 13.9.2019. Niiden lisäksi Hääyössä mukaan tarvitaan vain sormukset, henkilöllisyystodistus ja tuleva puoliso.

Vihkiaikojen jako alkaa Pyhän Laurin kappelilla ((Pappilankuja 3) klo 18.45. Ensimmäinen vihkiaika Pyhän Laurin kirkossa (Kirkkotie 45) on kello 20.

Hääyö on avoin tilaisuus

Hääyö on avoin tilaisuus. Pyhän Laurin kirkkoon voi hyvin tulla vain kuuntelemaan häämarsseja ja aistimaan rakkaudentäyteistä tunnelmaa. Useammatkin aiempina vuosina naimisiin menneet parit ovat myös ottaneet tavakseen tulla tunnelmoimaan Hääyöhön omaa hääpäiväänsä muistelleen.

Yksi sellainen pari ovat Sami ja Suvi Mattsson, jotka avioituivat Hääyössä vuonna 2014.  Silloin ilmassa oli jännitystä.

- Jännitti niin paljon, ettei edes muista oikein mitään. Nyt on paljon rennompaa käydä fiilistelemässä muiden jännitystä ja onnea, Suvi Mattsson sanoo.

Sami Mattssonin mukaan vihkiminen oli heidän näköisensä ja tuntui oikealta tavalta sinetöidä pitkä parisuhde.

- Emme kaivanneet isoja juhlia ympärillemme ja pikkulapsiarjen keskellä tämä tuntui melko helpolta, mutta silti riittävän intiimiltä, juhlalliselta ja tunnelmalliselta tavalta mennä naimisiin, Sami summaa.

Etkoilla virittäydytään tunnelmaan

Hääyössä naimisiin aikovat parit pääsevät tunnelmoimaan ennen vihkimistään etkoilla Pyhän Laurin kappelissa (Pappilankuja 3).  Etkoilla voi nauttia kakkukahvit, valmistautua ja hurahtaa Hääyön tunnelmaan.

Onko sinulla kysyttävää Pyhän Laurin kirkon Hääyöstä? Ota yhteyttä pappi Terhi Viljaseen terhi.viljanen@evl.fi p. 050 310 6824. 

Lisää tietoa Pyhän Laurin kirkon Hääyöstä: www.vantaanseurakunnat.fi/perhejuhlat/haat/haayo

Tietoa myös muista Hääyö-tapahtumista: www.haayo.fi

Kuva: Janita Autio