Uutislistaukseen

johannakorhonen.jpg

Yksityisen äärellä: puhetta uskosta ja läsnäolosta

12.6.2019 09.59

Sielun latauspiste –videosarja pureutuu tällä kertaa kristinuskon peruskysymykseen, uskoon. Meri-Anna Hintsalan haastateltavana on Vantaan seurakuntien pitkäaikainen luottamushenkilö, muusikko ja toimittaja Johanna Korhonen.

Tutkimusten mukaan pohjoismaalaisille ihmisille usko on yksi kaikkein henkilökohtaisin ja yksityisin asia, josta moni arastelee puhua. 

– Totta kai usko on asia, josta voi puhua kuin muistakin asioita. Jotta voidaan puhua, pitää olla kieltä ja turvallinen mahdollisuus puhua. Moni arastelee sanoa mitään, koska pelkää kimppuun hyökkäävän jonkun, joka sanoo, että uskosi on vääränlaista, Korhonen toteaa.

Korhonen nostaa esiin ihmisen viisi aistia, jotka eivät riitä uskonkysymysten ymmärrykseen.

–Ihmisen aisteilla ei pysty jäsentämään kaikkea sitä todellisuutta mikä on. On mahdollista että on olemassa myös näkymätön todellisuus, jota näillä aisteilla ei pysty havainnoimaan. Myös uskon kysymykset ovat fyysisen havaintokykymme ulkopuolella.  Usko on myös jotain sellaista, jota yritämme epätoivoisesti kielellä kuvailla, siinä vastaan tulevat kielen rajat.  Yritämme kuvailla jotain sellaista, mitä kielellä ei itse asiassa voi kuvailla, pohtii Korhonen.

Oletko löytänyt uskon sanoittamiseen jonkin keinon, joka olisi sanoja parempi?

– Esimerkiksi ääni, musiikki, hengittäminen, läsnäolo, voimakas nyt-hetken kokemus, ne ovat kehollista uskoa. Olen hyvin kielellinen ihminen ja sanoilla pääsen vain tiettyyn pisteeseen asti, mutta en siitä yli.  Joskus kehollinen, uskonnollinen ja fyysinen kokemus on vielä täydempi.

Onko sinulla Vantaalla paikkoja, joissa on helpompi kokea jonkin suuremman läsnäolo?

– Luonto on sellainen ympäristö, toisaalta musiikin sisällä oleva hetki, joka on psalmilaulussa, kahden säkeen välillä näennäisesti tyhjä tila.  Edellinen uloshengitys on päättynyt, ääni saattaa vielä kaikua tilassa, uusi sisäänhengitys ei ole vielä tullut. Tyhjä hetki, joka on näennäisesti tyhjä, mutta sisältää paljon.

► Katso koko haastattelu videolta

Video: Antero Harju