Uutislistaukseen

Vihkiparin kädet ja sormukset

Elokuu on suosituin hääkuukausi – Myös syyskuu yhä halutumpi

10.6.2019 09.00

Kauniissa ja historiallisessa Pyhän Laurin kirkossa saa toisensa tänäkin kesänä yli 80 paria. Suosituimpia hääpäiviä ovat heinä- ja elokuun lauantait, mutta myös syyskuun lauantaipäivinä kirkko täyttyy onnellisista vihkipareista. 


Jos kuitenkin vielä haluaa häät tälle kesälle upeassa kirkossa, ehtii hyvin. Arkipäiviin ja -iltoihin on tilaa.

Vantaan ja ehkä koko Suomen suosituin vihkikirkko on tunnelmallinen Pyhän Laurin kirkko, joka on sekoitus keskiaikaisia muureja, uusgoottilaista siroutta ja Notre Damesta innoitusta hakeneita kattoholveja. Toukokuuhun mennessä kirkkoon oli tehty 84 varausta kesähäille.

Suosituimpia vihkipäiviä ovat lauantait, jolloin kirkossa ehtii enimmillään viettää häitään kahdeksan paria. Tällainen päivä tänä kesänä on 3.8., joka on siis kesän suosituin vihkipäivä. 

Yhtä suosittu voisi olla myös 10.8., mutta silloin Pyhän Laurin kirkon täyttää kansainvälinen musiikkifestivaali. Tuona päivänä Vantaalla vihitäänkin poikkeuksellisen paljon pareja muissa kuin Pyhän Laurin kirkossa. Muita suosittuja kesälauantaita ovat esimerkiksi 8.6., 29.6., 20.7., 17.8. ja 24.8. 

Suosituimman hääkuukauden aseman saa siis hiuksenhienosti elokuu. Silloin Vantaalla vihitään 40 uutta avioliittoa kesällä kaikkiaan solmituista 104 liitosta.

Viime vuosien suunta on ollut, että myös syyskuu kiinnostaa pareja yhä enemmän. Tänä vuonna Vantaalla saa toisensa syyskuussa 30 paria, joista 22 Pyhän Laurin kirkossa.

- Kysyn pareilta, miten päivä ja kirkko valikoituivat. Joskus otetaan se aika, mikä tähän kirkkoon vain saadaan, joskus päivä on muuten merkittävä, esimerkiksi parin tapaamiseen tai kihlautumiseen liittyvä, kertoo pastori Päivi Helén Tikkurilan seurakunnasta.

- Luulen, että syyshäiden suosio kasvaa. Toukokuu on usein muiden juhlien aikaa, mutta syyskuu on juhlatonta kautta ja silloin on helppo saada ihmiset koolle.

Pyhän Laurin kirkon suosio Vantaalla on selvä. Reilusta sadasta Vantaalla kesäkuukausina vihitystä parista vain 17 vihitään muualla. Toiseksi eniten, yhteensä kahdeksan paria on valinnut vihkikirkokseen maalaisromanttisen, puisen Seutulan kappelin.

Tälle vuodelle ei osu päivämäärää, joka olisi saanut hääparit liikkeelle helposti muistettavan hääpäivän vuoksi. Syyskuun ensimmäiselle päivälle 1.9.19 häänsä on varannut toistaiseksi vain yksi pari.

Juhannus ei enää vuosiin ole ollut suosittu häiden viettoaika. Pyhän Laurin kirkkoon on varattu yksi vihkiminen juhannusaatolle 21.6., mutta lisäksi poikkeuksellisesti arki-iltoihin yksi vihkiminen juhannusta edeltävälle torstaille 20.6. ja yksi keskiviikolle 19.6. 

Rakkaus on lahjaa ja pieniä, suuria tekoja

Häät eivät ole vain päivämääriä ja juhlatunnelmaa. Häissä koolla oleva läheisten joukko iloitsee kahden ihmisen rakkaudesta ja toivoo heille hyvää. Vihkimisessä parille pyydetään Jumalan siunausta elämään.

- Parasta vihkimisessä tai avioliiton siunaamisessa on rakkauden ilo. Kiitollisuus siitä, että nämä kaksi ihmistä ovat löytäneet toisensa, tiivistää Helén.

Kun Helén kysyy pareilta ennen vihkimistä, mitä rakkaus heille on, vastaukset ovat samantyyppisiä. Rakkaus on huolenpitoa, kunnioitusta, välittämistä, arvostusta, sitä että voi luottaa toiseen.

- Vihkimisessä puhun usein myös siitä, että rakkaus on lahjaa. Se, miten pari on valinnut toisensa, on heidän tekonsa. Se, miten parit itsekin kuvaavat rakkautta, on jotakin enemmän ja se on silkkaa lahjaa. Puolisot ovat lahjaa toisilleen. Siitä voi olla iloinen ja kiitollinen Jumalalle, rakkauden lahjoittajalle. 

Arkinen huolenpito, kunnioitus, välittäminen ja luottamus tuottavat kaikki pieniä rakkauden tekoja, joista rakentuu onnellisuutta. 

- Kauniin luomiskertomuksen mukaan Jumala on tarkoittanut meidät elämään toistemme yhteydessä. Siksi meille on annettu vetovoima toisiimme, joka kantaa eteenpäin elämässä. Uskollisuus on sitä, ettei hylkää toista vaan pysyy rinnalla vaikeissa ajoissa ja kohtalon käänteissä. Toivon parien rakkauden teoilla lisäävän iloa ja onnellisuutta toisilleen, Helén sanoo.

Nopean parin häät onnistuvat puolentoista viikon varoajalla

Jos haluaa järjestää kesähäät ilman kuukausien suunnittelua, tälle kesälle löytyy yhä hyviä mahdollisuuksia. Pyhän Laurin kirkonkin lauantaipäivissä on loppuillan aikoja varattavissa, samoin perjantai-iltoihin mahtuu hyvin. Muitakin aikoja voi kysyä. 

Vihkivaraukset suljetaan puolitoista viikkoa ennen vihkipäivää, jotta pappi ja tuleva aviopari ehtivät tavata ja suunnitella tilaisuutta. Avioliiton esteiden tutkintaa on pyydettävä viimeistään viikkoa ennen häitä.

Erinomainen mahdollisuus vaivattomaan, mutta tunnelmalliseen vihkimiseen on ► Hääyö-tapahtuma, jota vietetään Vantaan Pyhän Laurin kirkossa perjantaina 20.9. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Teksti Katriina Harviainen

Kuva Sirpa Päivinen