Uutislistaukseen

kirkkojakaupunki kansi_1.jpg Kirkko ja kaupunki ilmestyy kolmena painoksena Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Vantaan yhteinen kirkkovaltuusto päätti irtisanoa Kirkko ja kaupunki –yhteistyösopimuksen

5.6.2019 06.19

Tavoitteena on neuvotella uusi sopimus irtisanomisajan puitteissa.

Yhteinen kirkkovaltuusto päätti 4.6. kokouksessaan, että yhteisen median sopimus irtisanotaan vuoden 2020 loppuun ja selvitetään avoimesti vaihtoehtoja Vantaan seurakuntien viestinnän hoitamiseksi.  Esitys kirkkovaltuustolle syntyi yhteisessä kirkkoneuvostossa luottamushenkilön tekemänä vastaesityksenä 15.5. Yhteisessä kirkkovaltuustossa 4.6. Laura Häggblom Tulkaa kaikki -liikkeessä teki irtisanomisesitykselle vastaesityksen, joka kuului:

Ehdotamme asian palauttamista uudelleen valmisteluun siten, että valmistelun aikana selvitetään mahdollisen eroamisen jälkeinen mahdollisuus oman seurakuntalehden toteuttamiseen ja sen kustannukset sekä vaikutukset muun tiedottamisen toteuttamiseen.

Vastaesityksen kannalla nykyisessä sopimuksessa pysymisestä olivat useat valtuustoryhmät, muun muassa Sosiaalidemokraattinen seurakuntaväki, Hämeenkylän huominen ja Avoin seurakunta. Vastaesitystä kannattaneet ryhmät näkivät tarvittavien säästöjen etsimisen olevan mahdollista nykyisen sopimuksen puitteissa.

- Säästöjä on mahdollista saada, yksi hyvä vaihtoehto voisi olla lehden harvennettu ilmestyminen. Laadukkaat jutut voi yhtä hyvin lukea viikkoa tai kahta myöhemmin, kommentoi Laura Häggblom Tulkaa kaikki -liikkeestä.

Valtuusto kuitenkin otti tiukemman linjan, ja päätti irtisanoa sopimuksen. Tulos syntyi äänestyksessä, jossa sopimuksen irtisanomista kannatti 25 valtuutettua samalla kun 19 valtuutettua kannatti Tulkaa kaikki -liikkeen vastaesitystä.

Alkuperäisessä esityksessä Kirkko ja kaupunki -mediassa haluttaisiin aloittaa nykyisen sopimuksen puitteissa strategiatyö, jolla saataisiin aikaan suunnitelmallisuutta sekä median kehittämiseen että sen taloudenhoitoon. Yhteisessä mediassa on sen kaksivuotiskauden aikana ollut heiluntaa taloudessa. Taloudellisen suunnitelmallisuuden lisäksi Kirkko ja kaupungin kustannuksia haluttaisiin yleisesti pienentää ja siirtää resursseja muuhun viestintään. Panostusta halutaan esimerkiksi lasten ja perheiden tavoittamiseen nykyistä paremmin, monikieliseen viestintään, laadukkaaseen tapahtumamarkkinointiin sekä brändiviestintään. Pääkaupunkiseudun yhteiselle medialle nähdään kuitenkin myös tarvetta, ja koteihin kannettava lehti sekä digiaalisen median uutistuotanto on tärkeässä asemassa ihmisten tavoittamisessa.

Kirkkovaltuustossa halutaan, että uudet neuvottelut sopimuksesta aloitetaan heti muiden pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymien kanssa.