Uutislistaukseen

HeiniYnnilä_L.png

Pyhän Laurin kirkolla suoritetaan arkeologisia kaivauksia

30.4.2019 13.14

Vantaan Pyhän Laurin kirkolla alkavat pari viikkoa kestävät arkeologiset kaivaukset 6. toukokuuta. Kaivaustutkimusta tehdään kirkon pääsisäänkäynnin edessä.

- Tarkoitus on varmentaa kirkkoa kiertäneen vanhan keskiaikaisen muurin jäänteet. Tapulin luona muuria onkin jo löydetty. Muurissa on ollut aikanaan portteja ja aukkoja, joista on ollut sisäänpääsy, kertoo kaivauksista vastaava arkeologi Heini Ynnilä Ark-byroosta.

Muurin kulkuaukkojen löytyminen onkin yksi Ynnilän mielenkiinnonkohteista. Samaten häntä kiinnostaa, onko paikalla mahdollisesti ollut ensin puusta tehty edullisempi muuri, kuten kirkkoja rakennettaessa usein tehtiin.

Kirkkomaalla on ajan myötä tehty kaivantoja, minkä vuoksi  eri-ikäiset maat ovat voineet sekaantua, eivätkä kerro enää niin paljon elämisen historiasta. Koskaan ei voi kuitenkaan tietää, mitä löyty. Hautojen lisäksi kaivettaessa voi paljastua erilaisia tavaroita.

- Kohdasta, jossa kaivetaan on menty kirkkoon. Saa nähdä, kuinka paljon löytyy kirkkoväeltä hukkuneita tavaroita, Ynnilä sanoo.

Pyhän Laurin kirkon ympäristössä parannetaan nyt marraskuun loppuun asti vaiheittain sadevesiviemäröintiä, kiveyksiä, pintamaan kallistuksia ja uusitaan julkisivuvalaistusta. Koska kyseessä on arkeologinen alue, tehdään kunnostustöihin liittyvät kaivaukset arkeologin valvonnassa. Ynnilä on paikalla aina, kun kaivetaan kohtia, joista voisi löytyä jotakin arkeologisesti kiinnostavaa. Kaivuutyöt alkoivat viime viikolla ja heti löytyi muun muassa vuodelta 1806 peräisin oleva, Kustaa IV Aadolfin hallintokaudella lyöty kolikko.

- Kolikot ovat juuri sellaisia tavaroita, joista voisi kirkossa ja kirkkomaalla käyneiden taskusta on voinut tippua, Ynnilä toteaa.