Uutislistaukseen

kampanja2019-Antti Pentikäinen2 – kopio_L.jpg

Sielun latauspiste: Kuka tahansa voi olla sovinnon tekijä

29.4.2019 14.08

Miten sovintoa voi harjoitella omassa arjessa? Haastateltavana globaalina sovinnon ja rauhan rakentajana tunnettu Antti Pentikäinen

Osana uutta brändikampanjaansa Vantaan seurakunnat alkaa julkaista Sielun latauspiste-videokeskustelusarjaa. Ensimmäisessä Sielun latauspisteessä viestintäpäällikkö Meri-Anna Hintsalan haastateltavana on globaalina sovinnon ja rauhan rakentajana tunnettu Antti Pentikäinen.

Monissa hankalissa konflikteissa on pitkään kamppailtu sen kysymyksen kanssa, että sopimukset usein lopulta kaatuvat.  

–Aivan samanlaisia konflikteja on kaikkialla. Niitä on Suomessa, työpaikoilla, perheissä, ystävien ja ihmisten välillä. Sovinnon osaaminen on ajankohtainen asia meidän yhteiskunnan kannalta. Tästä on syntynyt idea, että maailmalla tehtävä rauhantyö voidaan kytkeä myös siihen sovinnon työhön mitä Suomessa tarvitaan. Niissä kodeissa ja työyhteisöissä, missä osataan sovinnon työkaluja, ihmiset voivat paremmin ja konfliktit ratkeavat, kertoo Pentikäinen.

Sovinnon tahto on universaali asia. Kuka tahansa voi olla sovittelija.

– Konfliktin tai pelon tila on epämiellyttävä. Totta kai ihminen saa konfliktitilanteissa tarkoituksen kokemusta  myös taistelusta jota hän käy. Vielä suuremman tarkoituksen kokemuksen voi kuitenkin saada sovinnosta, koska sovinto hoitaa ja koska siitä oppii myös miten pääsee eteenpäin. Minun viestini jokaiselle on, että on mahdollista, että sinä olet sovittelija. Kannattaa lähteä pohtimaan, mitkä ovat ne konfliktit, joissa itse voit olla sovittelija.

Miten sovintoa voi arjessa harjoitella?

– Pitäisi oppia näkemään rikkautena se, että toinen näkee tilanteen eri tavoin. Tätä voi soveltaa kodeissa ja työpaikoilla. On tärkeä kuulla miten toinen koki saman tilanteen: miksi hän reagoi kuten reagoi, mitä hän kenties pelkää ja mitähän toivoo tulevaisuudessa. Kun toisen näkökulman oppii kuulemaan, näkee myös sen toisen, eikä vain konfliktia. Siitä alkaa löytyä yhteinen tahtotila kulkea eteenpäin.

Mitä pitää tehdä jos tuntee kaipaavansa elämäänsä sovintoa?

– Se on jo todella hyvä lähtökohta, kun tiedostaa kaipaavansa sovintoa. Seuraava askel on vahvistaa uskoa siihen, että sovinto on mahdollinen. Voi avata mielensä ja sielunsa sille, miten paljon sovinto voi antaa voimaa. Aina toinen osapuoli ei ole sovinnon tekoon valmis. Sovintoa kaipaava ihminen voi kuitenkin omalla matkallaan kulkea niin, että voi antaa anteeksi kokemansa asian niin, että oma mieli vapautuu.

Anteeksiantaminen ei ole vain pahantekijää varten, vaan myös uhria varten.

– Pystyessään antamaan anteeksi ihminen vapauttaa itsensä sen asian taakasta. Sillä on keskeinen merkitys ihmisen toipumisprosessissa, kertoo Pentikäinen.

– Monesti olen miettinyt sota-alueella, mikä on Jumalan viesti näissä tilanteissa. Ajattelen, että se on sovinnon viesti: rakentakaa sovintoa ja toimikaa sovinnon lähettiläinä, vahvistakaa ihmisten välistä sovintoa. Se on Jumalan viesti lopulta meille kaikille ihmisinä.

Katso koko haastattelu videolta

Sielun latauspiste -videosarja saa jatkoa kevään aikana

Kuva ja video Antero Harju

Teksti Lotta Numminen