Uutislistaukseen

Vantaalainen Selja Purovaara äänitti Youtubeen versionsa kaikista virsikirjan virsistä

Vantaankosken seurakunnan alueella asuva kansanmuusikko Selja (ent. Enne) Purovaara on äänittänyt Youtubeen kohta kaikki virsikirjan lähes 800 virttä. Viimeinen virsi (Aurinkomme ylösnousi) esitetään keskiviikkona 10.4. klo 18.30 Myyrmäen uudessa Virtakirkossa. 
Selja Purovaara soittaa kitaraa.

Selja Purovaara

Virtakirkon tilaisuudessa lauletaan muitakin Purovaaran valitsemia virsiä.

 

Purovaara sai idean projektiinsa ollessaan yliopistossa töissä jumalanpalvelusharjoituskurssien kanttorina. Hän huomasi, että teologian opiskelijat valitsivat harjoitusjumalanpalveluksiin aina samoja virsiä. Purovaara halusi lisätä virsien tuntemusta.

 

– Virsikirjassa on valtava määrä huikeita virsiä, Purovaara sanoo.

 

Projektin nimi Virsi päivässä tuli kansanmusiikkipiireistä: "tune-a-day" tarkoittaa, että pelimanni pyrkii opettelemaan uuden sävelmän joka päivä. Purovaara aloitti urakan 31.5.2016. Hän on käyttänyt säestyssoittimena pääasiassa akustista kitaraa, mutta myös mandoliinia, banjoa, pianoa, urkuja, jouhikkoa, bassoja ja syntetisaattoreita. Vierailevina muusikoina on ollut mm. sellisti, kanteleensoittaja ja viulisti. 

 

– Suunnitelma äänittää joka päivä ei ihan toteutunut, mutta tarkka suhdeluku olisi ehkä "Virsi 1,3 päivässä", Purovaara toteaa.

 

– Virsiin tutustuminen ja niiden äänittäminen on ollut hurjan mielenkiintoista. Aina vain löytyy uusia hienoja virsiä, vaikka luulin jo ennen projektia tuntevani virsikirjan melko laajasti. Erityisesti haluan hehkuttaa projektin myötä löytynyttä lempivirsirunoilijaani, 1600-luvulla elänyttä saksalaista Paul Gerhardtia. En juuri tuntenut hänen työtään ennen projektin aloittamista, mutta hänen virsistään löytyy aivan upeita helmiä. Erityisesti uuden lisävihkon jouluvirsi (936 Tulvii riemu sydämeeni) on niin rikkaan riemukas, että voisin laulaa sitä aina uudestaan, Purovaara kertoo.

 

Hän on huomannut laulu- ja soittotapansa muuttuneen kolmivuotisen urakan aikana.

 

– Se on ollut vähän kiusallistakin huomata. Vanhat videot paljastavat kaiken.  Videoista näkyy myös se, että olen projektin aikana aloittanut transsukupuolisuuteen liittyvän hormonikorvaushoidon. Näytän nyt erilaiselta kuin kolme vuotta sitten.

 

Purovaara on saanut projektistaan paljon positiivista palautetta.

 

– Jopa sellaista, että tuntematon ihminen on tullut kadulla sanomaan että "hei, hieno projekti." Negatiivista palautetta ei ole oikeastaan tullut, paitsi jonkun verran transfobista vihapuhetta YouTube-kanavalle. Se on hirveän inhottavaa, mutta ei minusta liity niinkään projektiin. 

 

Pitkän projektin nyt päättyessä Purovaaralta on kysytty usein, jatkaako hän virsikirjan laulettuaan jonkin toisen hengellisen laulukirjan pariin.

– En ole suunnitellut mitään sellaista, mutta aika näyttää, Purovaara sanoo.

 

Projektin viimeinen virsi on ollut tiedossa osapuilleen alusta alkaen: Se on pääsiäisvirsi numero 105, Aurinkomme ylösnousi. Myyrmäen Virtakirkon laulutilaisuudessa lauletaan sitä ennen yhdessä virsiä projektin varrelta. Ilta päättyy kahteen körttiläiseen lähtövirteen.

 


Virsi päivässä -Youtube-kanava
https://www.youtube.com/channel/UCvWMIsPG6eGH55zRT7xC5VQ/feed

 

Viimeinen virsi -yhteislaulutilaisuus

Myyrmäen Virtakirkossa, Rajatorpantie 8, 01600 Vantaa

Ke 10.4. klo 18.30. Vapaa pääsy.
 

29.3.2019 09.13