Uutislistaukseen

Auta hirmumyrskyn uhreja Mosambikissa ja Zimbabwessa!

Kirkon Ulkomaanapu auttaa toimittamaan katastrofin uhreille hätäapua: ruokaa, puhdasta vettä ja suojaa. 

Hirmumyrsky on tuhonnut kylän taloja Beirassa. Kuva Kirkon Ulkomaanapu

Hirmumyrsky on tuhonnut kylän taloja Beirassa. Kuva Kirkon Ulkomaanapu

Idai-hirmumyrskyn aiheuttamat tulvat ja maanvyöryt ovat aiheuttaneet valtavia tuhoja Mosambikissa sekä naapurimaissa Zimbabwessa ja Malawissa. 

Kyseessä on YK:n mukaan mahdollisesti pahin säähän liittyvä luonnonkatastrofi eteläisellä pallonpuoliskolla.

Rankkasateet ja tulvat ovat vallanneet kaupunkeja, kyliä ja viljelyksiä. Taloja ja ihmisiä on huuhtoutunut tulvavesien mukana. Satoja ihmisiä on menehtynyt ja uhriluvun pelätään kasvavan.

Tulvat ja rankkasateiden jatkuminen aiheuttavat lisätuhoja ja satojen tuhansien arvioidaan olevan vaarassa.

► Lahjoita verkkopankin kauttaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

► Lahjoita tilille Nordea, IBAN: FI33 1572 3000 5005 04, BIC: NDEAFIHH, viitenumero 1203

► Lahjoita tekstiviestillä APU20 numeroon 16499 (20 e)

 

Kirkon Ulkomaanapu myönsi katastrofirahastostaan 50 000 euroa hirmumyrskyn uhreille 

- Olemme aloittaneet työn paikan päällä paikallisten yhteistyökumppaniemme kanssa. Tuhot ovat olleet valtavat, ja ihmiset tarvitsevat välittömästi muun muassa puhdasta vettä, ruokaa ja hygienia- ja keittiötarvikkeita, humanitaarisen työn päällikkö Eija Alajarva Kirkon Ulkomaanavusta sanoo. 

- Tuhoalueilla ihmiset ovat menettäneet kaiken: kodit, sadon ja karjan.

KUA kanavoi katastrofirahastostaan myöntämänsä 50 000 euroa Mosambikiin ja Zimbabween yhteistyökumppaninsa kirkkojen katastrofirahaston ACT-allianssin ja paikallisten apujärjestöjen kautta.

Hätäapu kohdennetaan 5000 kotitaloudelle Mosambikissa, erityisesti naisille, lapsille, vanhuksille ja sairaille, sekä perheille Zimbabwessa.

Hirmumyrsky Idai iski viikko sitten 177 km tuntinopeudella maahan Mosambikin satamakaupungin Beiran läheisyydessä. Myrskyä seuranneet kovat tuulet ja rankkasateet ovat aiheuttaneet valtavaa tuhoa Mosambikissa ja sen naapurivaltioissa Zimbabwessa ja Malawissa.

Tilanteen vakavuus selvisi alkuviikosta, kun hallitusten edustajat ja pelastustyöntekijät pääsivät käymään tuhoalueilla.

Mosambikin hallitus arvioi, että noin 80 000 neliökilometriä maanviljelysmaata on jäänyt tulvavesien alle ja tärkeät maissi- ja kassavasadot ovat tuhoutuneet. Noin 2500 lasta on menettänyt koulunsa. Useita tuhansia ihmisiä on kuollut ja satoja lapsia jäänyt orvoiksi. 

Naapurimaassa Zimbabwessa kymmenien tuhansien kodit ovat tuhoutuneet. Lisäksi teitä on poikki ja satoja ihmisiä kadoksissa.

Äärimmäisen haavoittuvassa asemassa on tuhansia lapsia ja vanhuksia, pelastusjärjestöt arvioivat.

► Lue myös: Lähetyslentäjät auttavat hirmumyrskyn uhreja Mosambikissa - Voit lahjoittaa myös lentäjien työhönLinkki avautuu uudessa välilehdessä (Kirkko ja kaupunki)

 

 

21.3.2019 13.23