Uutislistaukseen

Hullunrohkea heittäytyminen kuuluu jazzkonserttiin

Pyhän Laurin kappelissa (Pappilankuja 3) pidetään su 3.2. klo 16 Yhteisvastuukeräyksen tukikonsertti, jossa esiintyy Duo Free Spirits. Kokoonpanon muodostavat suomalaisen jazzin pioneeri Junnu Aaltonen (tenorisaksofoni ja huilu) sekä Jazzpastorina tunnettu Markku Salo (tekstit ja lausunta).
Duofreespiritsnetti _THUMB.jpg

- Toivomme ja odotamme, että pystymme luomaan tilaisuuteen avointa sekä luovaa tunnelmaa. Se on sellaista hengellistä ilon ja riemun sanomaa siinä hetkessä, Salo kuvailee.

Konserttiin on vapaa pääsy. Ohjelman voi lunastaa itselleen 10 eurolla ja tuotto menee Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Vaikka Salon runoaforistiset tekstit ovat valmiiksi kirjoitettuja, kuuluu niissä aina olennaisesti konserttitilanne.

- Tulkintaan vaikuttaa, miten Junnu soittaa ja improvisoi. Sana muuttuu säveleksi ja Junnun soitto on rukousta, saarnaa sekä puhetta sanattomasti. Usein me sanomme jälkikäteen, että se lähti niin ja niin, kun sä aloitit. Ja toinen vastaa, että eipäs, kun sä aloitit.

- Hullunrohkea heittäytyminen tilanteessa kuuluu asiaan.

Salo lupailee, että konsertin lopussa on kohta, jossa myös kuulijoille tulee mahdollisuus osallistua.

Salon teksteissä yhteiskunnallinen, yksityinen ja hengellinen polveilevat.

- Tekstit ovat lahjoja, jotka tulevat viideltä aamuyöllä. Kun normaalisti herään vasta myöhemmin aamulla. Olen antanut itselleni luvan, ettei niissä tarvitse olla korrekti.

Kyseessä on Duo Free Spiritsin viides esiintyminen. Aivan ensimmäisen kerran jazztoimittajana tunnettu Salo ja Aaltonen kuitenkin tapasivat työn merkeissä jo 90-luvulla. Yhteistä esiintymishistoriaakin on jo aiemmin toisessa kokoonpanossa.

Salo sanoo musiikkigenren pitkällisen seuraamisen myötä hänelle syntyneen ymmärryksen jazzin hengellisestä perinnöstä. Kirkollisten ammattien kanssa hänen lempinimellään Jazzpastori ei suinkaan ole tekemistä, vaan se on ansaittu muusikoilta siitä hyvästä, että Salo on puolustanut niin vahvasti jazzmusiikkia ja saarnannut sen puolesta.

Kuva: Markku Salo ja Junnu Aaltonen

1.2.2019 10.44