Kukaan ei tiedä, miksi Matti Piirainen yhtäkkiä sokeutui – näön lähteminen ei kuitenkaan merkinnyt kaiken loppua

1.2.2019 09.06

Matti Piirainen

Tulossa vertaiskurssi näkönsä vastikään menettäneille - ilmoittaudu 4.2. mennessä.

 

Monenlaisia töitä tehnyt nelikymppinen merkonomi Matti Piirainen halusi vaihtaa ammattia. Hän opiskeli lähihoitajaksi.

Ennen viimeistä harjoitteluaan hän huomasi, että näkökyvyssä oli jotain pielessä. Silmälääkäri lähetti hänet silmäklinikalle. Kyse oli jostain vakavasta. Suonensisäinen kortisonihoito ei auttanut.

– Muutuin norminäkevästä sokeaksi kahdessa kuukaudessa. Useimmilla tilanne etenee hitaammin. Näen vain hahmoja, tarkkaa näköä ei ole. Se, miksi minulle ylipäätään kävi näin, on mysteeri.

Kun Piirainen viisi vuotta sitten kuuli tilanteestaan, hän purskahti itkuun.

– Lääkäri kysyi, tarvitsenko psykologin apua, ja vastasin, että ehdottomasti kyllä. Ammattilaisten kanssa on helppo toimia, he tietävät mitä tekevät.

Pistekirjoituksen oppi opettelemalla

Matti Piirainen hakeutui saman tien Keskuspuiston ammattiopistoon opiskelemaan pistekirjoituksen perusteita, näkövammaisena liikkumista ja tietokoneohjelmia. Näkövammainen pystyy käyttämään tietokonettaan äänisovellusten avulla.

– Olen aina tykännyt tietotekniikasta, mutta tällä näkökyvyllä jotkut asiat eivät onnistu. En pysty käyttämään netissä toimivia pankkipalveluita enkä muitakaan palveluja, jotka vaativat tunnistautumista.

Piirainen kävi myös Näkö menee – mitä jää? -kurssin.

– Palvelujärjestelmän lisäksi on ollut tärkeää oppia vertaistukeen liittyviä asioita. Olen löytänyt vapaaehtoistehtävän näkövammaisten Juttupuhelimessa.

► Näkö menee – mitä jää? Vertaiskurssi sinulle, joka olet hiljattain menettänyt näkösi tai jonka näkö on voimakkaasti heikentynyt.

  • Torstaisin 7.2.–21.3. klo 10–11.30 sekä lounas Matteuksenkirkolla, Turunlinnantie 3, Helsinki.
  • Ilmoittautumiset 4.2. mennessä marjaleena.kallio@evl.fi, p. 09 2340 2549 tai terhi.suonsivu@evl.fi, p. 050 381 8758.
  • Helsingin ja Vantaan seurakunnat järjestävät kurssin yhteistyössä HUS:n silmäklinikan ja Näkövammaisten liiton kanssa.

► Miten Matti Piiraisen arki toimii - Lue koko juttu Kirkko ja kaupungista

Teksti Ulla-Maija Vilmi

Kuva Esko Jämsä

 

« Uutislistaukseen