Yhteisvastuu 2019 tukee lasten ja nuorten koulutusta

31.1.2019 09.35

YV-kerääjät-HiRes-6806_THUMB.jpg

Kirkon suurkeräys käynnistyy 3.2.

Suomessa vuoden 2019 yhteisvastuuvaroin tuetaan vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelua esimerkiksi avustamalla opiskeluvälineiden hankinnassa Kirkon diakoniarahaston kautta. Keräysvaroja käytetään myös monipuoliseen avustustyöhön paikallisseurakuntien kautta.

Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä, tänä vuonna erityisesti nuoria. Keräysvaroin tuetaan koulunsa keskeyttämään joutuneiden oppilaiden paluuta takaisin kouluun, jaetaan koulu- ja hygieniatarvikkeita sekä autetaan koulumaksuissa. Syrjäseuduille koulutetaan lisää päteviä opettajia ja rakennetaan turvallisia kouluja. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Mahdollisuus koulutukseen on maailman katastrofialueilla lasten ja nuorten ainoa toivo paremmasta tulevaisuudesta. Opinnot luovat turvaa ja tuovat rutiineja arkeen.

– Koulutus on kestävintä kehitysapua. Kirkon Ulkomaanapu työskentelee sen eteen, että maailman köyhimmillä ihmisillä olisi mahdollisuus saada tarvitsemansa koulutus. Tuemme erityisesti lapsia, nuoria, naisia sekä vammaisten ja koulunsa keskeyttäneiden pääsyä takaisin koulun penkille. Kehitämme myös opinto-ohjausta, ammattikoulutusta ja yrittäjyyttä, KUA:n toiminnanjohtaja Jouni Hemberg sanoo.

Nuorella on oikeus opiskella

Suomessa kaikilla ei enää ole varaa toivomiinsa toisen asteen opintoihin, mutta ilman koulutusta töitä on vaikea saada. Yhteisvastuu 2019 tukee myös lasten ja nuorten koulutusta Suomessa.

– Myös Vantaalla asuu perheitä, joiden rahat eivät riitä kattamaan kaikkia koulunkäyntiin tarvittavia kustannuksia. Tämä tulee monelle perheelle eteen etenkin yläasteen jälkeen, kun lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa tarvittavia kirjoja ja muita pakollisia välineitä pitää hankkia, eivätkä rahat riitä, kertoo Hakunilan seurakunnan kirkkoherra Hans Tuominen.

Suomessa noin 120 000 lasta ja nuorta kasvaa pienituloisessa perheessä. Monen nuoren kohdalla unelmien ammatti on vaarassa jäädä haaveeksi, jos perheellä ei ole varaa maksaa opinnoista aiheutuvia kustannuksia, kuten tietokonetta tai oppikirjoja.

– Vantaan seurakunnissa on sovittu, että 20 prosenttia Yhteisvastuun tuotosta jää paikallisseurakuntiin, joissa vähävaraisia perheitä avustetaan diakoniatyön kautta. Jokaisella lapsella ja nuorella pitäisi olla, niin Suomessa kuin muuallakin, oikeus koulunkäyntiin ja ammatillisiin opintoihin, Tuominen toteaa.

Tuominen on juuri palannut Ugandasta, jossa hän tutustui Kirkon Ulkomaanavun matkalla siihen, mitä Yhteisvastuukeräyksen varoilla saadaan aikaan.

– Tuon viikon aikana näin paljon sitä hyvää, mitä meidänkin Yhteisvastuukeräyksen varoilla saadaan aikaan. Aika hienolta tuntui, kun kuulimme, miten YK ja Unicef olivat pyytäneet suomalaista Kirkon Ulkomaanapua auttamaan, jotta pakolaislapset ja nuoret pääsisivät kouluun. Ensimmäinen koulu, joka nousi tuonne Pohjois-Ugandan Bidibidin pakolaisasutusalueelle on juuri Ulkomaanavun rakentama.

Nyt kouluja on alueella 44 ja oppilaita on yli 70 000. Kuten monella muullakin katastrofi- ja pakolaisalueella, myös siellä nämä lapset ja nuoret tarvitsevat edelleen apua: koulu-  ja hygieniatarvikkeita, oppikirjoja ja opetusmateriaalia sekä tukea opettajille.

– Puhuttelevaa oli, miten moni tuolla kaukana elävä kertoi olevansa kiitollinen suomalaisille siitä, mitä me olemme heidän eteensä tehneet

 ►Tapahtumia ja toimintaa koko kevään ajan - lue lisää

« Uutislistaukseen