Pääkaupunkiseudun seurakunnat jakavat noin 400 000 joulukalenteria – kuvittaja Ilja Karsikas piirsi joulukalentereita jo lapsena

26.11.2018 10.13

Ilja Karsikas

Ilja Karsikas loi seurakuntien joulukalenteriin urbaanin maiseman. Kaiken keskellä ovat äiti ja nukkuva lapsi.

 

Tämä oli sellainen työ, josta kuvittaja Ilja Karsikas innostui heti.

– Seurakunnat etsivät keväällä tarjouspyyntöjen kautta tekijää joulukalenterilleen. En tiennyt, paljonko tarjouksia tulee, mutta ajattelin, että nyt pitää laatia hyvä, koska halusin todella saada tämän homman. Se ei edes liittynyt siihen, että kalenteria tehdään niin suuri määrä, vaan myös siihen, että seurakuntien kanssa on ennenkin ollut mukava tehdä töitä.

Karsikas on helsinkiläinen kuvittaja ja graafinen suunnittelija, joka on kuvittanut muun muassa neljä lastenkirjaa, tehnyt lehtikuvituksia ja suunnitellut Ruisrockin visuaalisen ilmeen vuosina 2013–2018.

Tarkkoja ohjeita siitä, millaisia kuvia joulukalenterissa pitäisi olla, hän ei saanut, mutta jotakin sentään. Toivottiin Maria ja Jeesus -tyyppistä kuvaa, kaupunkimaisemaa ja sitä, että joulukuun muutama erityispäivä kuten Lucian päivä ja itsenäisyyspäivä otettaisiin huomioon myös kuvituksessa. Enimmäkseen Karsikas sai kuitenkin vapaat kädet. Kalenterista tuli hauska projekti.

– On mukava ajatella, että tämä joulukalenteri on lahja ja ehkä ilahduttaa ihmisiä. Halusin tehdä siitä mahdollisimman kauniin myös siksi, että aion laittaa sen omalle seinälleni, Karsikas sanoo nauraen.

► Mistä kalenterin äiti ja lapsi -kuva syntyi - Lue koko juttu Kirkko ja kaupungissa

Luukkuja voi avata paperilla ja verkossa

► Joulukalenteri on Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan seurakuntien lahja jäsenilleen.

  • Kalenteria on painettu noin 400 000 kappaletta, ja se on postitettu kaikkiin niihin talouksiin, joissa asuu vähintään yksi evankelis-luterilaisen seurakunnan jäsen.
  • Vantaan seurakunnat postittavat kalenterit myös ulkomailla asuville jäsenilleen.
  • Lisäksi kalentereita on tarjolla seurakunnan tilaisuuksissa.
  • Kalenteri on julkaistu suomen, ruotsin ja englannin kielellä ja se sopii sekä lapsille että aikuisille.

► Kalenteriluukun pääsee kurkistamaan myös seurakuntien sosiaalisen median tileiltä joka päivä esimerkiksi Kirkko Vantaalla -Facebook-sivulta, Instagramista ja Twitteristä. Facebookista ja Instagramista löytyvät kuvien yhteydestä myös Kaisa Karirannan painetun kalenterin luukkutekstejä pidemmät mietiskelytekstit.

► Myös Lastenkirkko.fi -sivustolle tulee oma verkkojoulukalenterinsa, jota voi käydä tutkailemassa kuka vaan. Lastenkirkon joulukalenterissa Päkä-lammasta klikkaamalla avautuvat hauskat paketit. Ensimmäinen luukku aukeaa 1.12.

Teksti Hanna Antila

Kuva Esko Jämsä

« Uutislistaukseen