Ennakkoäänestys käynnistyi vilkkaammin kuin edellisissä seurakuntavaaleissa – helppous, äänestyspaikat ja halu vaikuttaa saivat äänestämään

8.11.2018 11.24

Esko Pölönen äänestämässä Dixissä Esko Pölönen äänestää aina vaaleissa, mutta seurakuntavaaleissa ensimmäistä kertaa.

Kirkko ja kaupunki kävi jututtamassa ihmisiä Espoon, Vantaan ja Helsingin äänestyspaikoilla.

 

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi eilen. Äänestyspaikkojen sulkeuduttua kävi ilmi, että äänestys alkoi pääkaupunkiseudulla vilkkaasti. Helsingissä äänestäjiä oli 3460 eli neljännes enemmän kuin viime vaaleissa ja myös enemmän kuin vuoden 2010 poikkeuksellisen vilkkaissa vaaleissa.

Myös Vantaalla äänestäjiä oli nyt liikkeellä selvästi enemmän kuin viime kerralla. Äänensä kävi antamassa 1107 äänestäjää, kun heitä vuoden 2014 vaalien ensimmäisenä päivänä oli 886. Espoossa äänesti 2044 henkeä, missä on 5,5 prosentin nousu edellisvaaleihin verrattuna.

Ennakkoäänestyspaikoilla käyvät äänestämässä myös ulkopaikkakuntalaiset, joiden äänet lähetetään kotipaikkakunnille ääntenlaskentaa varten. Heitäkin äänestäjissä oli, mutta suurin osa äänestäjistä oli kuitenkin espoolaisia, helsinkiläisiä ja vantaalaisia. Ensimmäisen päivän perusteella vaikuttaa siltä, että äänestysprosentti pääkaupunkiseudulla nousee – jäsenet haluavat ottaa kantaa kirkon asioihin.

Kirkko ja kaupunki kävi aistimassa ensimmäisen äänestyspäivän tunnelmia kolmella äänestyspaikalla eri kaupungeissa. Äänestämisen helppous ja hyvin valitut äänestyspaikat vaikuttivat äänestyshetkeen.

”Äänestän kaikissa vaaleissa – nyt ensi kertaa näissä”

Tikkurilan Dixi-keskuksen Vantaa-info oli Myyrmannin kauppakeskuksen lisäksi Vantaan vilkkain äänestyspaikka. Sen vaalitoimitsijoilla riitti töitä siitä lähtien, kun äänestyspaikka aukesi kello 9. Parin ensimmäisen tunnin aikana äänestäjiä ehti käydä yli 60 ja päivän saldoksi tuli lopulta yli 200 äänestäjää.

Vaalitoimitsijoita oli tiistaina aamupäivällä paikalla neljä Tikkurilan seurakunnasta ja yksi Vantaan ruotsinkielisestä seurakunnasta. Eija Salmenkivi oli yksi heistä.

– Olin toimitsijana myös viime vaaleissa, silloin äänestyspaikka oli Olotilassa. Nyt on käynyt selvästi enemmän väkeä. Tasaisesti naisia ja miehiä ja myös eri-ikäisiä äänestäjiä. Suurin osa on ollut Tikkurilasta, mutta olen auttanut myös savonlinnalaista äänestäjää. Hän oli lähdössä junalla jonnekin ja ajatteli käydä samalla äänestämässä, Salmenkivi kertoo.

Kello lähentelee yhtätoista ja sisään astuu iso joukko ihmisiä. Osa haluaa hoitaa muita asioita Vantaa-infossa, mutta suurin osa myös äänestää. Joku tulee uusimaan matkakorttia ja tarttuu samalla tilaisuuteen. Tikkurilan seurakunnan jäsen Esko Pölönen on 71-vuotias, mutta silti ensikertalainen äänestäjänä.

– Olen ollut ikäni seurakunnan jäsen, ja äänestän aina kaikissa vaaleissa, mutta tämä on ensimmäinen kerta kirkon vaaleissa. Sain Kirkko ja kaupungista tietoa vaaleista ja lisäksi seurakunnasta tiedotteen. Minulle oli jo kaksi viikkoa sitten selvää, ketä äänestän. Valitsin ehdokkaani hänen näkyvyytensä takia, sillä hän on tunnettu ja pystyy vaikuttamaan asioihin, kertoi Pölönen.

Pölösen mukaan monet asiat seurakuntavaaleissa ovat hänelle tärkeitä, mutta Tikkurilassa vaaleissa kannattaa nyt äänestää myös tulevan kirkon vuoksi. Luottamushenkilöt vaikuttavat siihen, millaista toimintaa kirkossa on. Äänestyshetken paikan hän valitsi siksi, että aikoo samalla reissulla käydä myös kaupoilla. Dixi-keskuksen äänestyspaikka oli siksi helppo valinta ja äänestäminen mutkatonta.

► Miten sujui Espoossa ja Helsingissä - Lue koko juttu Kirkko ja kaupungista

Teksti Pauli Juusela

Kuva Marianna Siitonen

► Ennakkoäänestyspaikat 6.-10.11.

Varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikat 18.11.

Vaalikone

Vantaalaiset ehdokkaat (selailtava kuvagalleria)

Vantaalaiset ehdokkaat listauksena

« Uutislistaukseen