Uutislistaukseen

Toivon, että näkisi ne läheisensä, jotka on kuolleet ennen minua. Tai että olisi tosissaan joku taivas tai ...

Vantaalaiset puhuvat kuolemasta: Kuolema erottaa – siksi kaipaamme – koska rakastamme

26.10.2018 15.36 Yhden haastateltavan näkemys kuolemanjälkeisestä elämästä.

Vantaan kirkoissa kuullaan pyhäinpäivänä la 3.11. poikkeuksellisen koskettavaa puhetta. Vantaalaiset itse kertovat, mitä he ajattelevat kuolemasta.

 

Kyseessä on ääniteos, jolle on koottu parinkymmenen vantaalaisen puhetta kuolemasta. Teos on koostettu haastatteluista, joita Vantaan seurakunnat teki syksyn aikana. Teoksen nimi on Eron hetki – vantaalaisten puhetta kuolemasta.

- Haastatteluista päällimmäiseksi jäi mieleen se, että kuolemaa ympäröi vahvasti rakkaus. Eniten kuolemassa pelottaa rakkaista ihmisistä luopuminen tai ajatus siitä, että joku omista rakkaista kuolisi. Kuolemaa kuvattiin lopulliseksi eroksi ja kaipaukseksi, jota ei voi enää täyttää. Koen, että rakkaus on se, joka tekee kuolemasta niin vaikean asian meille, kertoo kehittämistoiminnan suunnittelija Johanna Puolitaival, joka on ollut haastattelemassa ihmisiä ja koostanut ääniteoksen.

- Tuntuu, että rakkaan ihmisen kuolema haastaa ja usein murtaa rationaalisen ajattelun panssarin, johon meitä on koulittu. Vaikka järki sanoo, että kuoleman jälkeen meistä tulee multaa tai tuhkaa, lähes kaikki haastatelluista kokivat, että kuoleman jälkeen rakkaat ihmiset jatkavat elämäänsä, Puolitaival kuvaa.

Haastatteluprojektin tekijät huomasivat, ettei ollut lainkaan vaikeaa löytää haastateltavia aiheen äärimmäisyydestä huolimatta. Tarvetta puhumiselle oli.

- Kuolemasta on tärkeää puhua, jotta osaisimme elää täydellä sydämellä, täyttä elämää. Jos ajatus kuolemasta lakaistaan näköpiiristä, unohtuu herkästi se, että jokainen päivä on lahjaa ja ilmaiseksi annettu, kiteyttää teoksen merkityksen Korson kirkkoherra Tuomas Antola, joka veti haastatteluprojektia.

- Elämän rajallisuus alleviivaa hetken arvon ja toisaalta iankaikkisuusnäkökulma tuo elämään toivon, jota ilman itse en uskaltaisi elää, enkä kuolla. Yllätyin siitä, miten valtaosa vantaalaisista haastatelluista tuntuu ajattelevan jokseenkin samaan tapaan, Antola jatkaa.

Ääniteoksen esittäminen sijoittuu pyhäinpäivään, jolloin muistetaan kuolleita läheisiä ja joka on Suomessa säilynyt merkittävänä perinteenä. Hautausmaille syttyvät kynttilämeret ja iltakirkot, joissa läheisiä muistellaan, täyttyvät ihmisistä. Ääniteos kuullaan iltakirkkojen jälkeen.

Eron hetki - vantaalaisten puhetta kuolemasta -ääniteos pyhäinpäivänä la 3.11.

→ vantaanseurakunnat.fi -verkkosivuilla

→ Iltakirkkojen jälkeen (viimeistään klo 20 alkaen)

  • Pyhän Laurin kappelissa (Pappilankuja 3). Läpi yön.
  • Korson kirkossa (Merikotkantie 4). Läpi yön.
  • Hämeenkylän kirkossa (Auratie 3). Klo 21 saakka.
  • Myyrmäen kirkossa (Uomatie 1). Noin klo 21 saakka.
  • Kokonaiskesto noin 1 t 15 min. Voi kuunnella pidemmän tai lyhyen hetken.