Retriittiin saa tulla kiireisenä

11.10.2018 15.13

Laura Sydänmaanlakka

Jäävätkö omat toiveesi hulinan jalkoihin? Hiljaisuudessa viipyminen luo jotain uutta.

 

Tuntuuko, että kalenteri hallitsee sinua? Onko sellainen olo, että sinä itse ja sinun toiveesi ja ajatuksesi ovat piilossa jokapäiväisen hulinan alla? Jopa niin, ettet enää oikein tiedä, mitä ne toiveet ja ajatukset ovat. Kuulostaa ehkä tutulta.

– Ihmisten kaipuu hiljaisuuteen ja pysähtymiseen kertoo jotain olennaista meidän ajastamme, toteaa retiittiohjaaja Laura Sydänmaanlakka.

Seurakuntien järjestämät retriitit jatkavat ikivanhaa kristillistä hiljaisuuteen vetäytymisen perinnettä. Niiden toteutus on sovellettu nykyihmisen kysymyksiin ja tarpeisiin.

Retriitti on yleensä viikonlopun mittainen vetäytyminen, mutta myös päivän mittaisia retriittejä järjestetään. Osallistujat sitoutuvat retriitin ajaksi hiljaisuuteen eli puhuminen lopetetaan konkreettisesti. Päivää rytmittävät yhteiset ateriat ja rukoushetket. Ohjaajan kanssa voi halutessaan sopia retriitin aikana lyhyen yksityisen keskustelutuokion.

– Ensimmäisenä iltana laskeudutaan hiljaisuuteen ja sitä jatkuu viimeisen retriittipäivän loppuun, jolloin noustaan takaisin hiljaisuudesta. Päätösruokailussa puheensorina onkin yleensä ihan mieletön, sanoo Sydänmaanlakka.

► Tarvitseeko retriittiin valmistautua ja mitä siellä tehdään - Lue koko juttu Kirkko ja kaupungista

► Vantaan seurakuntien retriitit

Teksti Katriina Harviainen

Kuva Timo Hormio

« Uutislistaukseen