Vapaaehtoistehtäviin melkein vahingossa

14.9.2018 13.40

Pentti Kopakkala soittaa huuliharppua Seurakunnan vapaaehtoistehtävissä Pentti Kopakkala kaivaa välillä esiin huuliharppunsa ja soittaa.

Seurakunnan vapaaehtoistehtävissä Pentti Kopakkala kaivaa välillä esiin huuliharppunsa ja soittaa.

Korsolaiselle Pentti Kopakkalalle, 65, seurakunnan vapaaehtoistyö tuli tutuksi ”vähän puun takaa” kuutisen vuotta sitten, kun hän oli vastikään jäänyt eläkkeelle konduktöörin työstään. Mies ei ollut aiemmin ollut kirkon toiminnassa mukana.

– Diakoniatyöntekijä pyysi vaimoani kahvinkeittäjäksi Tikkurilan kirkolle. Vaimo kysyi, lähdenkö sinne kaveriksi ja vastasin, että voin lähteä. Meistä tuli kirkkoisäntä ja -emäntä.

Seuraavaksi pastori pyysi Kopakkalan pariskuntaa töihin Walkers-kahvilassa pidettävään eläkeläiskerhoon. Hän luuli työn olevan jotakin virsikirjojen jakoa. Työhön tuli pikakoulutus pastorilta ja keittiön emännältä.

– Eläkeläiskerhossa on pidettävä alkuhartaus, ja minä luotin siihen, että vaimo tekee sen, mutta hartauden pito lankesikin minulle. On siellä paikalla pappi tai lukkari, minä pidän alkuhartauden, Kopakkala sanoo ja nauraa.

Näiden lisäksi hän tekee erilaisia vapaaehtoistehtäviä ikäihmisten virkistyspäivillä, kerää kirkossa kolehtia tai ehtoollispikareita, toimii yhteisvastuukerääjänä ja jakaa joulupipareita asemalla.

Helsingin pitäjän pappilassa Pentti Kopakkala on vaimonsa Tuiren kanssa kahvitarjoiluhommissa silloin, kun siellä järjestetään ikäihmisille syntymäpäiväjuhlia. Vaan eivät ole hommat jääneet vain kahvituksen järjestämiseen.

– Soitan huuliharppuorkesterissa ja sanoin kerran papille, että osa meistä voisi tulla soittamaan pappilaan. Olemme soittaneet siellä syntymäpäiväsankareille useamman kerran.

– Soitamme kansanmusiikkia, suomalaisia tangoja, valsseja ja marsseja. Eikä meistä kaikki ole huru-ukkoja, on orkesterissa nuoriakin.

Kopakkalan huuliharppu on soinut myös eläkeläiskerhossa ja hautajaisissa.

– Kun ystäväni kuoli, minulle tuli voimakas tunne, että minun pitää soittaa hänen hautajaisissaan. Tuli niin kuin käsky. Seppeltenlaskutilanteessa, kun muut sanoivat siinä jotain, minä soitin huuliharppua.

Teksti Nina Riutta
Kuva Sirpa Päivinen

► Lue koko juttu Kirkko ja kaupunki -lehdestä

► Lähde vapaaehtoiseksi Vantaalla

« Uutislistaukseen