Ekaluokkalainen tarvitsee aikuisen tukea – koulun alku on jännittävä vaihe

9.8.2018 15.16

Piirros ekaluokkalaisesta, jota vanhemmat kannattelevat

Kannustava ja vahva vanhempi on lapselle paras ponnistuslauta, kun hän kasvaa pienestä isoksi koululaiseksi.

 

Ensimmäiselle luokalle mennessä lapsi on uuden kynnyksellä. 6–7-vuotiaana lapsen itsetuntemus lisääntyy ja hänelle kehittyy kyky arvioida itseään suhteessa kavereihin.

– Lapsi tulee tietoiseksi siitä, että minä olen tällainen ja kaverini on tuollainen. Hän ehkä huomaa, että kaveri osaa joitakin asioita, joita ei itse vielä osaa. Lapsen ajattelu siirtyy konkretiasta siihen, mitä on tilanteiden taustalla ja miten ne vaikuttavat, sanoo erityisopettaja Anne Kuusisto, joka toimii Suomen Sydänliitossa Neuvokas perhe -toiminnan suunnittelijana.

Ekaluokkalainen on irtautumisvaiheessa, jossa hän kokee olevansa pieni ja iso. Toisaalta lapsi kaipaa syliin ja toisaalta uhitellaan ja ollaan isoja jo. Lapsi on usein aika epävarma tasapainoillessaan roolien välillä.

– Lapsi saa olla pieni ja saa tulla syliin. Mutta on myös kiva, että hän harjoittelee uusia asioita, kun ollaan jo isoja. Hyväksytään molemmat puolet. Kannustava, vahva vanhempi on paras ponnistuslauta, joka kestää lapsen ailahtelut ja antaa aikaa harjoitella taitoja. Nämä vaiheet menevät kuitenkin nopeasti ohi, Kuusisto toteaa.

► Lapsen kanssa voi mm. harjoitella tunnetaitoja - Lue koko juttu Kirkko ja kaupungista

Teksti Nina Riutta

Kuva Mari Aarnio

 

« Uutislistaukseen