Pyhän Laurin kirkossa päivystää kesällä opas

1.6.2018 10.59

Pyhän Laurin kirkko ruusut neliö Lotta Numminen_L.jpg

Pyhän Laurin kirkossa päivystää kesäisin arkena opas. Kävijöitä kiinnostaa oppaan mukaan muun muassa se, millaista kirkollinen elämä oli keskiajalla.

 

Opas Tea Yli-Perttulalla on kokemusta oppaan työstä Pyhän Laurin kirkossa jo useammalta kesältä.  Suomalaisten matkailijoiden lisäksi kävijöitä on hänen mukaansa ollut etenkin Ruotsista, Saksasta ja Venäjältä.

Usein kohta jo eteenpäin suuntaavat  lomailijat pyytävät saada kuulla kirkosta jonkinlaisen nopean tietoiskun. Ryhmäopastuksilla ihmisiä taas kiehtoo erityisesti se, millaisia kirkollinen elämä ja kirkko olivat keskiajalla. 

- Se aina hymähdyttää, kun kerron, että keskiajalla tässäkin kirkossa olivat erikseen naisten puoli ja miesten puoli, Yli-Perttula sanoo.

Kirkkoon voi varata etukäteen myös ryhmäopastuksia. Opastuksen saa halutessaan pienellekin ryhmälle ja myös normaalisti kiinni olevaan Pyhän Laurin kappeliin. Kivenheiton päässä kirkosta sijaitseva moderni kappeli kiinnostaa aivan erityisesti arkkitehtejä, ja heitä onkin käynyt esimerkiksi Amerikasta ja Tanskasta.

Pyhän Laurin kirkon tapahtumakoordinaattori Susanna Lönnqvist kertoo, että Tikkurilan seurakunnan ajatuksena on tarjota opaspalvelu sinä sesonkina, jolloin kävijöitä on erityisen paljon.  

- Kesä on kaunista aikaa ja myös kirkon ympäristö Pappilan puistoineen on kauniina.  Haluamme satsata palveluun, jossa kirkkoon tulijat otetaan vastaan ja kuka tahansa saa halutessaan kuulla lisää, Lönnqvist kuvailee.

Opas on kirkossa koko kesän ajan maanantaista perjantaihin kello 12.30 - 20, kirkko on auki arkisin kello 12 - 20. Ryhmäopastusten varaukset ark. p. 098306717 klo 9–15. Suomen lisäksi opas palvelee ruotsiksi ja englanniksi.

Helsingin Pitäjän kirkonkylässä sijaitseva Pyhän Laurin kirkko (Kirkkotie 45) on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus, sillä nykytiedon valossa se on rakennettu 1450-luvulla. Jo sitä ennen paikalla on kuitenkin sijainnut puinen kirkko.  

Kuva: Lotta Numminen

« Uutislistaukseen