Uutislistaukseen

Pääsiäisenä kirkkoon Vantaalla 13.–21.4.2025

Pääsiäisen suurta kertomusta seurataan Vantaan kirkoissa palmusunnuntaista pääsiäismaanantaihin.

Kuva Vantaan Pyhän Laurin kirkosta sisältä. Etualalla narsisseja. Kirkon alttaritaulu näkyy sumeasti tausta...

Palmusunnuntai 13.4.

Pääsiäiseen liittyvissä päivissä eletään mukana Jeesuksen elämän vaiheita. Palmusunnuntai aloittaa tämän matkan. Raamatun mukaan Jeesus ratsasti silloin Jerusalemiin aasilla. 

Kansanjoukko tervehti Jerusalemiin ratsastavaa Jeesusta heiluttamalla palmunoksia ja levittämällä vaatteita tielle. He huusivat: ”Hoosianna”. Se tarkoitaa: ”Pelasta”. Tämä tulkitaan yleensä kuninkaalliseksi vastaanotoksi. 

Palmusunnuntain perinteisiin on kuulunut etenkin Itä-Suomessa ortodoksiperinteestä nouseva virpominen. Palmunoksa on vaihtunut kotoisampaan pajunkissaan ja hoosianna-huudot siunausloruun. 

 

Kiirastorstai 17.4.

Kiirastorstaita vietetään tänä vuonna 17.4. Silloin muistellaan Jeesuksen viimeistä ehtoollista. 

– Kiirastorstain messu huipentuu siihen, että urut hiljenevät ja alttari riisutaan kaikista tavallisista messutarvikkeista ja puetaan mustaan. Urkujen hiljentyminen on vaikuttava kokemus riippumatta siitä, mitä mieltä itse on urkumusiikista. Moni kokee tämän yhdeksi kirkkovuoden vaikuttavimmista rituaaleista, kertoo Korson seurakunnan pappi Joona Raudaskoski.

Kiirastorstai on vuoden suosituimpia kirkossakäyntipäiviä. Ehtoolliskirkkoja järjestetään Vantaan kirkoissa päivällä ja illalla.

 

Pitkäperjantai 18.4.

Pitkäperjantaina kirkoissa muistellaan Jeesuksen ristiinnaulitsemista ja ilmassa on surujuhlan tuntua. 

– Pitkäperjantai on monella tavalla lähellä omaa sydäntäni. Siinä tulee lihaksi se, mikä kristinuskossa on kaikkein omaleimaisinta: Jumala tuli yhdeksi meistä, eli ihmisen elämän ja koki kaiken sen, mikä ihmisen on mahdollista kokea, Raudaskoski sanoo.

Alttari on verhottu mustaan ja sille on aseteltu viisi ruusua, jotka kuvaavat Jeesuksen haavoja. Virret lauletaan ilman säestystä. 

Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus on monella tavalla vaikuttava kokemus. Vähäeleisyydessään se vie meidät maailmaan, jossa pimeyden keskellä suurin mahdollinen toivo loistaa pienenä, mutta sammumattomana liekkinä. 

Vantaan Pyhän Laurin kirkossa (Kirkkotie 45) voi osallistua Gregoriaaniseen Luukas-passioon ja Jeesuksen kuolinhetken hartauteen klo 15.

Pääsiäisyö 19.4.

Pääsiäisyön messu on yksi vaikuttavimmista kirkkovuoden tapahtumista.

Vantaalla Korson kirkossa pääsiäisyön messu on toteutettu jo muutaman vuoden ajan yhdessä rippikouluisosten ja muiden nuorten kanssa. Pääsiäispäivää edeltävänä lauantaina 19.4. klo 23 alkavassa yömessussa saavutaan ensin pimeään kirkkoon, jonka alttari on vielä tyhjä. Kirkkosali on aluksi vielä edellisen päivän eli pitkäperjantain suruasussa.

– Pikkuhiljaa messun edetessä sytytetään kynttilöitä ja valoja, alttarivaatteet vaihdetaan mustasta valkoisiin ja alttarille katetaan ehtoollisvälineet, kukat ja kynttilät. Toisin sanoen siirrytään pimeydestä valoon, kuolemasta elämään, epätoivosta toivoon. Kaiken tämän viesti on, että Kristus on ylösnoussut, kertoo yömessun pappi Elina Aro.

Katso Instagram-video Korson yömessusta viime vuodelta. Linkki avautuu uudessa välilehdessäTästä näkyy hyvin kuinka kirkko on aluksi pimeä ja sitten valo alkaa levitä.

Muissakin Vantaan kirkoissa voi osallistua pääsiäisyön messuihin, jotka useimmissa kirkoissa alkavat lauantaina 19.4. klo 23. Katso ajat pääsiäissivustoltamme.

Pääsiäispäivä 20.4.

Pääsiäissunnuntain messuissa eri puolilla Vantaata iloitaan Jeesuksen ylösnousemuksesta ja uuden elämän toivosta. Pääsiäispäivän jumalanpalveluksessa liturginen väri on valkoinen, ja kirkko on usein koristeltu pääsiäisliljoilla. Valkoinen väri symboloi iloa.

– Pääsiäinen on ilon juhla, mutta se on myös hämmennyksen juhla. Voi vain kuvitella, millaista olisi saapua tyhjälle haudalle ja kohdata salaperäinen nuorukainen, joka kertoisi etsimäni ihmisen lähteneen muualle, Raudaskoski sanoo.

Toinen pääsiäispäivä 21.4.

Pääsiäinen on niin iso juhla, ettei sen viettoa heti lopeteta, kun alkuun on päästy. Pääsiäisilosta voi nauttia vielä toisena pääsiäispäivänä. Silloin kirkoissa muistellaan Raamatun kertomusta siitä, kun Jeesus ilmestyi muutamille naisille sekä opetuslapsille matkalla Emmaukseen. Silloin he ymmärsivät, että hän oli noussut kuolleista.

Kaikki Vantaan seurakuntien pääsiäistapahtumat: www.kirkkovantaalla.fi/paasiainen

11.4.2025 13.17