Uutislistaukseen

Vantaan Pyhän Laurin kirkosta tehtiin kuvailutulkkaus

Kuvailutulkkauksen avulla seurakunnat haluavat palvella entistä paremmin erityisesti näkövammaisia.

Kivikirkko ja lehdettömiä puita.

Periaatteena kuvailutulkkauksessa on, että tulkki välittää sanallisesti sen informaation, jonka hän visuaalisesti näkee.

– Kuvailutulkkaus on saavutettavuusteko, joka auttaa tilojen hahmottamisessa ja mahdollistaa yhdenvertaisen osallistumisen seurakunnan toimintaan, Vantaan seurakuntien vammaistyön hankekoordinaattori Kristiina Tuohimaa toteaa.  

Pyhän Laurin kirkon kuvailutulkkaukset tulevat kuunneltaviksi ja luettaviksi paitsi itse kirkkorakennukseen myös verkkoon Vantaan seurakuntien sivuille 27.2. 

– Halusimme aloittaa pysyvän kuvailutulkkauksen tarjoamisen Pyhän Laurin kirkosta, koska se on pääkaupunkiseudun vanhin kirkko ja kulttuurihistoriallisesti sen merkittävimpiä rakennuksia. Haluamme, että kaikilla on mahdollista kokea ja aistia sanojen kautta kirkon historiaa, muotokieltä ja kauneutta, Tuohimaa perustelee.

Tilojen kuvailutulkkauksia tehdään usein erilaisiin julkisiin rakennuksiin kuten museoihin ja historiallisiin kohteisiin. Kirkkojen kuvailutulkkauksia on kuitenkin tehty vasta vähän. Hankekoordinaattori huomauttaa, että väestön ikääntymisen myötä näkövammaisten henkilöiden määrä kasvaa koko ajan. Heidän lisäkseen kuvailutulkkauksesta on apua muillekin. 

– Kuvailutulkkaus on tärkeä asia näkövammaisille henkilöille, sillä se auttaa heitä orientoitumaan tilaan, mutta myös muut henkilöt, joilla on haasteita hahmottamisen tai tarkkaavaisuuden kanssa hyötyvät kuvailutulkkauksesta, diakoni Seija Einola seurakuntatyön erityispalveluista sanoo.

Tulkki panee merkille jopa tunnelman ja äänet

Pyhän Laurin kirkon kuvailutulkkauksen on tehnyt kuvailutulkkauksen asiantuntija Carita Lehtniemi. Lehtniemen mukaan hänen työssään on tarpeen tunnistaa, mikä on oleellista visuaalista tietoa juuri kyseisessä tilanteessa tai asiayhteydessä.

– Kiinnitän huomioni kuvailutulkattavan teoksen tai kohteen ominaispiirteisiin. Mietin, miltä juuri tämä kohde näyttää, mikä siinä on merkityksellistä ja mitä tunteita tai ajatuksia se herättää kokijassa. Kiinnitän paljon huomiota myös äänimaailmaan, esimerkiksi elokuvan tai näyttelyn äänisuunnitteluun tai tilan akustiikkaan, sekä tunnustelun avulla saatavaan kokemukseen, Lehtniemi selittää.

Pyhän Laurin kirkon kohdalla työssä oli hänen mukaansa erityisen hauskaa, että samalla oppi uusia asioita. Haastavaa puolestaan oli tiivistää suuri tietomäärä käyttäjäystävälliseen muotoon. Myös holvikaton monimutkaisen rakenteen sanallistaminen aiheutti päänvaivaa.

– Tilana kirkko on erityinen, koska se on pyhä rakennus. Kirkkoarkkitehtuuri ja -taide sisältävät monia erityispiirteitä, mistä syystä minun oli kuvailutulkkausta laatiessa perehdyttävä aihepiiriin vielä tavanomaistakin tarkemmin.

Kuvailutulkkaus julkaistaan saavutettavuusfoorumissa

Pyhän Laurin kirkon kuvailutulkkaus julkaistaan Vantaan seurakuntien saavutettavuusfoorumissa kirkolla (Kirkkotie 45) torstaina 27.2. klo 13–15. Foorumissa puhujina ovat kirkon kuvailutulkkauksen laatineet Carita Lehtiniemi ja kuvailutulkkauskonsultti Heikki Ekola.

Musiikista tilaisuudessa vastaavat baritoni Jaakko Lahtinen ja Resonaarigroup. Tapahtumassa esittäytyy myös Töihin seurakuntaan! -hanke, joka vahvistaa osatyökykyisten vammaisten henkilöiden työllisyyttä.

Ilmoittautumiset kahvitusta varten mieluiten sähköisesti tästä ilmoittautumislinkistä.  

Tapahtuman saavutettavuus:

Saavutettavuusfoorumissa tunnistat yleisavustajat liiveistä. He auttavat taksille saatossa ja kahveilla. Pyydä tapahtumaan henkilökohtaista avustajaa, jos tarvitset tapahtumassa jatkuvaa henkilökohtaista apua ja tukea. Kirkon parkkipaikalla on kaksi inva-paikkaa. Kirkon pääsisäänkäynnillä on kolme 2–3 cm:n kynnystä, muuten sisäänkäynti on esteetön. Ovi ei ole automaattinen.

Rakennuksen sisällä on esteetön kulku kaikkialle muualle, paitsi sakastiin ja parvelle. Sakastiin pääsee esteettömästi ulkokautta. Asehuoneeseen mentäessä on kaksi kynnystä, muuten kulku on esteetön. Esteetön wc sijaitsee muiden asiakasvessojen yhteydessä kirkon erillisessä sivurakennuksessa, pääovelta katsottuna kirkon vasemmalla puolella.

Kuva: Marja Väänänen

13.2.2025 16.05