Uutislistaukseen

Vantaan Pyhän Laurin kirkko on tunnelmallisessa Hääyö-tapahtumassa rakkautta täynnä

Hääyö-vihkitapahtumassa naimisiin pääsee vaivattomasti, mutta arvokkaasti. Hääyötä vietetään Vantaan Pyhän Laurin kirkossa (Kirkkotie 45) perjantaina 20.9.2024.

Hääpari seisoo alttarilla.

Illan aikana paikalla on useita pappeja ja kanttoreita, joten kaikki parit ehditään vihkiä. Ennakkoilmoittautumista ei ole. Vihkimisiä voidaan pitää kirkon lisäksi myös esimerkiksi kappelin ja Pakarituvan tiloissa.

Ovet aukeavat ja vuoronumeroita vihkiajan varaamiseksi aletaan jakaa Pyhän Laurin kappelissa (Pappilankuja 3) kello 18. Samaan aikaan kappelissa alkavat myös etkot, joilla voit nauttia kakkukahveista ja virittäytyä tunnelmaan. Ensimmäinen vihkiaika on klo 19. Yksittäisten parien vihkimisten lisäksi voidaan järjestää useamman parin yhteisvihkimisiä. Vihkitoimituksen saa tarvittaessa myös englannin tai ruotsin kielellä.

Tikkurilan seurakunnan pappi Sari Hartikka on saanut olla Hääyössä mukana useana vuonna ja vihkiä monta paria.


– On vaikea konkretisoida, miksi tunnelma Hääyössä on aina niin hyvä ja ainutkertainen. Syyskuisessa illassa kyse on joka tapauksessa rakkaudesta ja sitoutumisesta. On ihana katsoa pareja ja heidän ilmeitään, katseitaan, sormien hipaisua, kun he sanovat tahdon, Hartikka miettii.

Papin mukaan kiireen tuntua ei ole päässyt syntymään, vaikka pareja onkin usein paikalla paljon. Jokaiselle taataan oma elämää mullistava hetkensä. Niin Hääyön parit, kuin heidän elämäntilanteensa ovat hyvin monenlaisia.


– On ollut yhtä monta erilaista tarinaa kuin on parejakin. On nuoria pareja, on pareja, jotka ovat olleet kymmeniä vuosia yhdessä, pareja, joiden lapset ovat lentäneet pesästä tai pareja, jotka ovat löytäneet vasta vanhemmalla iällä toisensa. On sellaisia, jotka elävät niin hektistä arkea, että juuri Hääyö sopi heidän elämäntilanteeseensa.

Hääyö sopiikin Hartikan mielestä monelle.


– Esimerkiksi heille, jotka eivät ehkä koe omakseen isoja hääjuhlia, tai haluavat järjestää ne myöhemmin. Tosin tännekin saa kutsua vieraita.

Hääyötä vietettiin Vantaan Pyhän Laurin kirkossa ensimmäisen kerran vuonna 2009. Sen jälkeen idea vaivattomasta, mutta arvokkaasta vihkitapahtumasta on levinnyt Vantaalta myös muille paikkakunnille. Hääyössä on mahdollista myös saada myös kirkollinen siunaus avioliitolle, jos on mennyt aiemmin naimisiin maistraatissa. 

Suntio Anne Huovila on ollut useamman kerran tilaisuudessa töissä. Huovilan mukaan on aina yhtä jännittävää odottaa, kuinka monta vihkiparia tulee paikalle ja nähdä, kun vihkiaikaansa varaamaan jonottavien parien jono muodostuu Pyhän Laurin kappelin oven eteen.
– Hääyö on ihana ja rakkaudentäyteinen tilaisuus. On erityisen hienoa olla töissä silloin, koska yhtenä iltana tapahtuu niin paljon, Huovila sanoo.

Suntioiden eli kirkon vahtimestarien työvuoro venyy Hääyössä helposti puolille öin.
– Me suntiot olemme paikalla tilaisuuden alusta aivan loppuun. On tunnelmallista, kun ollaan jo syyskuulla, ja ilta alkaa hämärtyä. Laitamme roihuja valmiiksi teiden varsille johdattamaan kulkemista.

Perustietoa Hääyössä avioliittoon aikoville


Vihkimisessä tarvittavat kaksi todistajaa löytyvät seurakunnan puolesta, jos parilla ei ole heitä mukanaan.

Mukaan tarvitset vain:
· tulevan puolisosi ja sormukset
· avioliiton esteettömyystodistuksen
· molempien henkilöllisyystodistukset

Avioliiton esteettömyystodistus on tilattava osoitteesta esteidentutkinta.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä, seurakunnasta tai keskusrekisteristä (esimerkiksi Vantaan seurakuntien keskusrekisteri) viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta. Esteettömyystodistus on voimassa neljä kuukautta.

Huom! Esteettömyystodistuksesta tulee ilmetä, että
· molemmat kuuluvat kirkkoon
· ainakin toinen kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon (ja toinen johonkin muuhun kristilliseen kirkkoon tai kristilliseen uskontokuntaan Suomessa tai ulkomailla. Kristillisiä kirkkoja ovat esimerkiksi ortodoksinen kirkko, katolinen kirkko sekä helluntaikirkko, adventtikirkko, vapaakirkko ja baptistikirkko.)
· luterilaisilla on rippikoulu suoritettu

Esteettömyystodistuksessa on merkintä rippikoulun käymisestä. Jos se jostain syystä puuttuu, pyydä lisäksi seurakunnasta virkatodistus, jossa rippikoulun käyminen näkyy. Kysy tarkempia tietoja omasta kotiseurakunnasta/keskusrekisteristä.

Muista ottaa todistus/todistukset mukaan Hääyöhön!

Maistraatissa solmitusta avioliitosta pyydä vihkimistodistus maistraatista ja ota se mukaan. Jos olet mennyt aiemmin naimisiin maistraatissa, niin Hääyössä on mahdollista saada myös kirkollinen siunaus avioliitollesi. Tällöin ei myöskään tarvitse välttämättä kuulua kirkkoon. Hääyössä vihkitoimituksen saa tarvittaessa myös englannin tai ruotsin kielellä. 

Kysyttävää Hääyöstä? Ota yhteyttä Tikkurilan seurakunnan pappi Sari Hartikka sari.hartikka@evl.fi puh. 050 331 7227 
Tiietoa muista Hääyö-tapahtumista: www.hääyö.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kuva: Jani Karlsson

14.6.2024 17.48