Uutislistaukseen

Pyhän Laurin kirkossa kävijöitä palvelee tänäkin kesänä opas

Maksuttoman opastuksen voi varata ryhmälleen myös ennakkoon. 

Opas seisoo kirkon kiviseinän ja ikkunan edessä.

Vantaan Pyhän Laurin kirkossa palvelee jälleen tänä kesänä kesäopas. Opas työskentelee kirkossa 10.6.–9.8.2024. Omalle ryhmälleen, olipa se sitten pieni tai suuri, voi varata opastuksen ennakkoon. Joka tiistai pidetään lisäksi kello 13 vakiona opastuskierros siihen aikaan paikalle tuleville.

Kesäopas Riia Ryymin kertoo kirkosta suomen lisäksi tarpeen mukaan englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi. Hän sanoo odottavansa tulevaa kesää ja kirkon tietoihin uppoutumista.

– Odotan kivoja kohtaamisia hyvällä kesämielellä olevien ihmisten kanssa ja sitä, että pääsen kertomaan tästä paikasta. Keskiaikaisesta kirkosta tekee hyvin uniikin sisätilojen 1800-luvulta oleva tyyli koristeineen. Mikäs tämän parempi kesäpaikka, sillä kirkkomiljöö ympäristöineen on kuin keidas teiden keskellä, Ryymin toteaa.

Ryymin on poliittisen historian opintojensa loppusuoralla Turun yliopistossa. Hänelle aivan erityisen kiinnostava aikakausi on 1800- ja 1900-lukujen vaihde, mutta myös esimerkiksi keskiaika kiehtoo.

– Pääkaupunkiseudun vanhimpana rakennuksena Vantaan Pyhän Laurin kirkko on katsellut monenlaisia ihmisiä vuosisatojen kuluessa. Täällä on historia havinaa.

Kesätyössä yhdistyvät oppaan mukaan mukavasti hänen palvelu- ja opetusalalta aiemmin kertynyt työkokemuksensa sekä rakkaus historiaan. Vaihtelua työpäiviin tuovat osaltaan myös kirkossa järjestettävät tapahtumat kuten kesätorstaisin kello 12 pidettävät Laurin päiväkonsertit ja Helsingan keskiaikapäivä elokuun alkupuoliskolla. 

Ryymin on jo löytänyt kirkosta yhden aivan erityisen sykähdyttävän paikan.

– Parvelta istuskellen on upeat näkymät kirkkosaliin, kun näkee vielä lähempää upeat katto- ja seinämaalaukset. 

Tikkurilan seurakunnan tapahtumakoordinaattori Susanna Lönnqvist puolestaan kertoo, että seurakunta haluaa tarjota niin läheltä kuin kaukaakin saapuville kävijöille opaspalvelun, koska kiinnostusta alueen vanhinta rakennusta kohtaan löytyy. 

– Opastusten maksuttomuutta usein hämmästellään. Tikkurilan seurakunta halua tarjota vierailleen opaspalvelun, joka taustoittaa tämän seudun arvokasta historiallista, hengellistä ja kulttuuriperintöä, Lönnqvist sanoo. 

Pyhän Laurin kirkko (Kirkkotie 45) on auki kesällä ajalla 10.6.–16.8. ma–to klo 11–18, pe klo 11–15, viikonloppuna tilaisuuksien mukaan. Ma 10.6. kirkko suljetaan poikkeuksellisesti jo klo 17. Kesäopas paikalla kirkolla 10.6.–9.8.2024 ma–to klo 11–18, pe klo 11–15. Maksuttomien opastusten varaus pienille tai suurille ryhmille 10.6. alkaen p. 050 466 4202 riia.ryymin@evl.fi Tätä ennen opasvaraukset: susanna.lonnqvist@evl.fi p. 050 559 4782. Joka kesätiistai klo 13 ryhmäopastus paikalle tuleville.

31.5.2024 09.14