Uutislistaukseen

27.7. ja 3.8. ovat kesän suosituimmat hääpäivät Vantaan kirkoissa

Toukokuun puolivälin tiedon mukaan Vantaan kirkkoihin on tälle kesälle (1.6.–30.9.2024) tehty yhteensä 98 vihkivarausta.

Vihkiminen pyhän Laurin kirkossa.

Kuva: Antero Harju

Suosituimmat avioliittoon vihkimisen päivät Vantaan kirkoissa kesällä 2024 ovat 27.7. ja 3.8. Näinä päivinä on yhteensä yhdeksät häät. Seuraavaksi suosituimmat päivät ovat 20.7. ja 24.8., joina vihille astelee kahdeksan paria kumpanakin päivänä.

 

Kirkkohäille suosituin viikonpäivä on lauantai. Perjantaisin järjestetään myös häitä. Yksittäisiä vihkimisiä tai avioliiton siunaamisia on muinakin viikonpäivinä.

Suosituimmat hääkuukaudet Vantaan kirkoissa ovat heinäkuu ja elokuu, joihin kumpaiseenkin on varattu 31 vihkimistä. Seuraavaksi suosituin on kesäkuu (21) ja sitten syyskuu (15).

Pyhän Laurin kirkko kiinnostaa

Vantaan ylivoimaisesti suosituin vihkikirkko on keskiajalta periytyvä Vantaan Pyhän Laurin kirkko. Sinne on tehty 77 varausta. Seuraavaksi suosituin on Hämeenkylän kirkko kuudella varauksella.

Tikkurilan seurakunnan pappi Sanna Heikurinen kertoo, että Pyhän Laurin kirkko tuntuu vetoavan vihkipareihin sen historiallisuuden ja juhlallisuuden vuoksi.

– Monella vihkiparilla on myös jokin aiempi side kirkkoon, sillä se saattaa olla heidän oma kastekirkkonsa tai rippikirkkonsa. Vihkiparin vanhemmat tai muut sukulaiset ovat saattaneet mennä myös naimisiin saman alttarin äärellä. Tässä näkyy perinteiden kunnioitus, yhteys sukupolvien välillä ja tutun kirkon merkityksellisyys, Heikurinen sanoo.

Kirkoissa järjestettävät vihkimiset ovat moninaisia vierasmäärältään. Kesän vihkimisissä on tilaisuuksia, joissa paikalla ovat hääparin lisäksi vain seurakunnan puolesta tulevat tilaisuuden todistajat ja toisaalta on yli 100 vieraan tilaisuuksia.

Kaikki vihkimiset eivät suinkaan tapahdu kirkoissa. Kirkollisia avioliittoon vihkimisiä ja avioliiton siunaamisia järjestetään myös muissa juhlapaikoissa kuin kirkoissa sekä lähikuntien kirkoissa tai esim. lapsuuden kotiseudun kirkossa.

Edellä mainitut luvut koskevat Vantaan kirkkoja. On syytä huomata, että kaikki niissä vihittävät hääparit eivät ole vantaalaisia. Pyhän Laurin kirkko kiinnostaa muitakin. Edellä mainituissa luvuissa on mukana myös avioliiton siunaamiset, joita on varattu 9 kpl.

 

Kesähäät ehtii vielä järjestää

Vapaita vihkiaikoja löytyy vielä kesähäitä varten. Paria poikkeusta lukuun ottamatta Vantaan Pyhän Laurin kirkossa vielä vapaana olevat ajat ovat klo 16:n jälkeen. Muissa kirkoissa on saatavilla myös muita aikoja.

Pyhän Laurin kirkon vihkiaikojen varaus onnistuu Vantaan seurakuntien verkkosivuilla.

Sanna Heikurinen suosittelee kuitenkin varaamaan vihkiaikaa ensisijaisesti puhelimitse oman seurakunnan kirkkoherranvirastosta, jos haluaa varata ajan näin lähellä kesää.

Ilman ennakkoilmoittautumista voi mennä naimisiin myös Hääyö-tapahtumassa Vantaan Pyhän Laurin kirkossa 20.9.2024.

Pyhän Laurin kirkon kesän 2025 vihkiajat tulevat hakuun elokuun lopussa viikolla 35 (26.8.–1.9.2024). 

29.5.2024 09.56