Uutislistaukseen

Kummi voi olla lapsen turvallinen aikuinen - turvallisuus rakentuu yhteisestä tekemisestä

Valtakunnallisena Kummipäivänä 2.6. juhlistetaan kummeja ja kummilapsia ja tekemistä löytyy ympäri Vantaata.

Kaksi aikuista kantaa lapsia reppuselässä

Kummipäivän tarkoituksena on muistuttaa kummiuden tärkeästä merkityksestä, sekä kannustaa kummeja ja kummilapsia yhteisen ajan viettämiseen. Kummipäivän vuoden 2024 teema on Turvallinen aikuinen. Kouluterveyskyselyn (THL 2023) tuloksista selviää, että lapset ja nuoret toivovat elämäänsä enemmän turvallisia aikuisia. Teeman avulla kiinnitetään huomiota kummin tärkeään rooliin turvallisena aikuisena kummilapsen elämässä.  

Kummipäivänä yhteistyökumppaneillamme eri puolilla Vantaata on Kummipäivän tarjouksia ja mukavaa yhteistä tekemistä: voi lähteä esimerkiksi sisäaktiviteettipuistoon, elokuviin, kahvilaan herkuttelemaan, näyttelyihin ja museoihin ihmettelemään, lisäksi seurakunnissa järjestetään kummipäivänä kummimessuja.

Omanlainen kummius löytyy yhdessä kokemalla

Kummi on monelle lapselle oman perheen ulkopuolella se turvallinen ja luotettava aikuinen.

- Kummilapsen ja kummin ainutlaatuinen suhde rakentuu yhteisestä tekemisestä ja näkemisestä. Kummi voi parhaimmillaan olla se, jolle voi puhua niistä asioista, joista ei halua omien vanhempiensa kanssa jutella. Kummi voi auttaa lasta elämän eri myrskyissä. Se on mahtavaa, että pääsee seuraamaan jonkun elämään vastasyntyneestä lähtien. Se antaa elementtejä myös oman identiteetin pohdiskeluun, kertoo Vantaankosken seurakunnan varhaiskasvatus- ja perhetyön pappi Antti Isopahkala.

Kummisuhteita on erilaisia, ja jokainen voi löytää oman tapansa olla kummi. Kummin tehtävä on ajatella lapsen parasta ja toivoa hänelle hyvää. Kummilasta voi muistaa myös iltarukouksissa tai kummilapselleen voi opettaa oman lapsuutensa iltarukouksen.

- Kummin tehtävässä ei ole kyse lahjojen antamisesta, vaan tärkeintä mitä voi antaa toiselle on oma aika. Turvallisena aikuisena olemiseen liittyy se, että juuri se läsnäolo tuo turvallisuutta. On vaikea olla turvallinen aikuinen ilman että viettää aikaa yhdessä. Kummipäivä on hyvä mahdollisuus tarjota sitä omaa aikaa kummilapselleen.

Kummipäivän lisäksi seurakunnissa järjestetään vuosittain monia koko perheen tapahtumia, joihin voi lähteä yhdessä kummilapsen kanssa. Kummeja kutsutaan mukaan esimerkiksi kouluun lähtevien siunauksiin ja syksyllä vietettävästä Mikkelinpäivästä on muodostunut koko perheen tapahtumapäivä monessa Vantaan seurakunnassa. Pyhäinpäivänä järjestetään lasten pyhäinpäivän tapahtumia eri puolilla Vantaata. Näistä löytyy lisää tietoa Vantaan seurakuntien verkkosivujen tapahtumakalenterista.

Kummipäivä 2024

Vantaan seurakuntien yhteistyökumppaneiden tarjoukset ovat voimassa Kummipäivänä 2.6.2024. Kummipäivän yhteistyökumppanit ja tarjoukset löydät osoitteesta vantaanseurakunnat.fi/kummipaiva

Seuraavilla yhteistyökumppaneillamme on Kummipäivän tarjouksia tai yhteistä tekemistä:

Elokuvateatteri Bio Grand Tikkurila, Fazer Experience Vierailukeskus (ilmoittautuminen etukäteen), Helsinge hembygdmuseum, Håkansbölen kartano: Kahvila-ravintola Håkans, Museoaitat ja Lastenkulttuurikeskus Pyykkitupa, Katrinebergin kartano, Lauran Kaffila, Lastenkulttuurikeskus Pessi, Lastenkulttuurikeskus Toteemi, SuperPark Vantaa ja Trollbergan traktori- ja maatalousmuseo.

Kummipäivän valtakunnallisia yhteistyökumppaneita ovat tänä vuonna Luontoliitto, Suomen Partiolaiset, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, SuperPark sekä Lastenkirkko-media. Tapahtumaa koordinoivat Lasten ja nuorten keskus yhteistyössä Suomen ev.lut. kirkon kanssa. 

Vantaan seurakunnissa järjestetään seuraavat Kummipäivän tapahtumat: Kirkkoseikkailu Korson kirkossa, kummimessu ja puuhapiste Hakunilan kirkossa ja Kummipäivän messu, kouluun lähtevien siunaus, kirkkokahvit ja -jätskit ja puuhaa Hämeenkylän kirkossa.

17.5.2024 10.47