Uutislistaukseen

Pyhäinpäivän perheiden enkelipoluilla seikkaillaan ja pohditaan menetyksen teemoja

Pyhäinpäivänä lauantaina 4.11. muistetaan rakkaita, jotka eivät ole enää täällä. Lapset ja perheet pääsevät seikkailemaan ja pohtimaan surun sekä menetyksen teemoja seurakuntien toiminnallisilla Enkelipoluilla.

Enkeleitä

Polkuja järjestetään puistossa Pyhän Laurin kirkon lähellä ja Korson sekä Hämeenkylän kirkoilla. Rastipolun tarkoituksena on se, että perheet rohkenisivat ottaa esille kysymyksiä kuolemasta ja puhua niistä, sanoo Pyhän Laurin kirkon viereistä rastipolkua järjestävä varhaiskasvatuksenohjaaja Päivi Romula Tikkurilan seurakunnasta.

– Polulla on valoja, ja ajatuksena on myös valon ja toivon tuominen. Mukaan kannattaa ottaa myös oma taskulamppu. Polulla kulkeminen on myös lapsen mukana olevalle aikuiselle terapiaa, sillä hänkin voi työstää tilanteita, jossa on menettänyt läheisiään.

Kuolemasta puhuminen lapselle tuntuu useimmista vaikealta. Romula näkee, että kannattaa lähteä siitä, että vastaa niihin kysymyksiin, mitä lapsi itse kysyy.

– Lapsi ottaa tietoa vastaan sen kokoisina palasina, mitä hän omalla ikätasollaan kykenee, ei kannata liikaa tuputtaa. Pieni lapsi saattaa tulla kesken leikin kysymään yhden kysymyksen, mutta jos yrittää puhua enemmän aiheesta, niin hän saattaa sulkeutua ja lähteä.

Kuolleen läheisen muisteleminen on tärkeää myös lapsille.

– Mahdollisia tapoja käsitellä kuolemaa ovat haudoilla käyminen lapsen kanssa, kuolleesta ihmisestä puhuminen, kuvien katselu, muisteleminen. Osa askartelee tai kirjoittaa vaikka kirjeen haudalle. Itse veisin lapsen hautajaisiin, jos tämä haluaa tulla, varhaiskasvatuksenohjaaja miettii.

Kun kuolemaan liittyy traagisia asioita, tai jos lapsi on menettänyt vaikka oman vanhemman, suosittelee Romula asian käsittelemistä ammattilaisen kanssa. Kuolemasta puhumisen tueksi on saatavilla myös paljon hyvää lastenkirjallisuutta. Sitä saa lainaksi myös vaikkapa seurakunnista.

Romula ei itse käyttäisi kuolemasta puhuessaan kiertoilmaisuja.

– Ajattelen, että kiertoilmaisujen sijaan kuolemasta voi käyttää sanaa kuolema, koska lapselle saattaa tulla omituisia mielleyhtymiä niistä. En käyttäisi lapselle kuolemasta ilmaisua nukkua pois, sillä lapsen iltahetkestä saattaa tulla silloin ahdistava.

Lapsen voi olla vaikea sanoittaa ikävän tunnettaan.

– Minusta olisi hyvä muistaa, että ikävä on rakkautta. Sitä kautta asian voi kääntää omassakin ajattelussa sellaiseksi, että ikävää jaksaisi paremmin kantaa.

Pyhäinpäivän polkuja lapsille ja perheille Vantaalla la 4.11.

Seuraa enkeleitä -polku lapsiperheille Pyhän Laurin kirkon ympäristössä klo 16–19. Ota mukaan oma taskulamppu. Pyhän Laurin kappelilla on tarjolla lämmintä mehua klo 16–19. Lisäksi klo 13.30–19 kappelilla on mahdollisuus hiljentymiseen ja keskusteluun diakoniatyöntekijän tai papin kanssa. Polun järjestävät yhdessä Tikkurilan, Vantaankosken, Hakunilan ja Vanda svenska församlingin lapsi- ja perhetyöntekijät.

Hämeenkylän kirkolla (Auratie 3) on lapsiperheille suunnattu Enkelipolku hautausmaalla klo 15–18. Tarjolla myös kuumaa juotavaa ja mahdollisuus keskusteluun seurakunnan työntekijöiden kanssa.

Korson kirkolla (Merikotkantie 4) on Pyhäinpäivän enkelipolku perheille klo 16–18. Perheiden ohjelma alkaa tarinahetkellä kirkossa klo 16. Lämpimässä ja turvallisessa satuhetkessä puhutaan surusta ja ikävästä ja siunataan seurakunnan lohtulampaat. Talkoolaiset ovat kutoneet lohtulampaita lapsille, jotka ovat menettäneet vanhemman tai sisaruksen. Hautausmaalla on samaan aikaan tavattavissa seurakunnan työntekijöitä ja tarjolla on lämmintä mehua.

Kaikki Vantaan seurakuntien pyhäinpäivän tapahtumat

20.10.2023 13.00