Uutislistaukseen

Luontopyhiinvaellus voi olla polku sisäiseen rauhaan

Vantaalle on avattu kahdeksan luontopyhiinvaelluskohdetta, joista osa kulkee keskellä metsää, osa poluilla lähiluonnossa ja osa urbaanisti keskellä taloja. 

Nainen ja kolme lasta ulkona.

Korsolainen kolmen tytön äiti Noora Elomaa on juuri ollut perheensä kanssa kiertämässä noin kahden kilometrin mittaisen Ankkalammen pyhiinvaellusreitin. Reitti kulkee edesmenneen Ankkarock-festivaalin pitopaikkana tunnetun Ankkalammen reunustaa.

– Nuorin lapsemme on vuosi ja neljä kuukautta vanha, joten tämän reitin esteettömyys oli hyvä asia. Kiersimme sen lastenvaunujen kanssa, vaikka ei kantorepunkaan kanssa liikkuminen hankalaa ole, Elomaa kertoo.

Ennen pyhiinvaellusretkeä perheen päivä oli ollut kiireinen.

 – Miten ihanaa oli kaiken sen hälinän jälkeen lähteä tekemään koko perheen kesken jotain rauhallisempaa. Kaiken kukkuraksi oli vielä upea ilma, hän kertoo.

Hektisen arjen äärellä ei aina ehdi pysähtyä luonnonilmiöiden äärelle.

 – Nyt sanoin tytöille, että kuunnellaanpa ihan hiljaa tuota linnun laulua. Pysähdyimme katselemaan ja kuuntelemaan, kokemaan luontoa kaikin aistein. Näimme reitillä myös koiria ja ankkoja, mikä oli lapsista mukavaa. Pyhiinvaellusreitin jälkeen lapset olivat paljon rauhallisempia.

Luonto on koko perheelle rakas Noora Elomaa kertoo liikkuneensa lapsesta asti luonnossa.

 – Olen ollut paljon ulkona, käynyt kalastamassa, marjastamassa ja syksyisin sienestämässä. Viikko ennen kolmannen lapsen laskettua aikaa olin vielä metsässä tyttöjen kanssa poimimassa suppilovahveroita.

Pyhyyden kokemusta luonnossa

Elomaa haluaa siirtää luontorakkauden ja -kunnioituksen lapsilleen. Se näyttää onnistuneen hyvin.

– Meidän nuorimmastakin sen jo huomaa. Hän seisoo aamulla oven luona ja koputtaa ikkunaa, että haluan ulos. Viihdymme koko porukka superhyvin ulkona. Sen lisäksi, että luonto on Elomaalle rakas, kokee hän sen äärellä pyhyyttä. Erityisen voimakkaasti pyhyys ilmenee meren läheisyydessä.

– Kun istun meren rannalla ja näen kauas, rauhoitun. Silloin alan usein miettiä, kuinka upeata ja valtavaa kaikki on. Koen Jumalan rakkautta ja suurta kiitollisuutta siitä, että minulla on ihana aviomies ja kolme tervettä lasta. Vesi elementtinä tuo mieleen myös kasteen ja kasteen lahjan, hän pohtii.

Elomaa kannustaa kaikkia ihmisiä luonnon äärelle. ”Merta edemmäs kalaan” ei aina tarvitse lähteä.

– Pääkaupunkiseudun luontokohteet ovat helposti saavutettavissa. On lähimetsiä, puistoja ja pururatoja, joihin pääsee helposti kävellen tai pyörällä.

Ankkalammen pyhiinvaellusreitin lisäksi Elomaa aikoo käydä tutustumassa muihinkin reitteihin.

– Sanoin juuri miehelleni, että voisimme seuraavaksi kiertää Sipoon reitin. Siellä voi reitin varrella paistaa makkarat, mikä on tyttäriemme lempipuuhaa. Voi tehdä myös metsämeditaation, sekin kuulostaa houkuttelevalta.

Kaikki Vantaan pyhiinvaellusreitit löytyvät Citynomadi-palvelun kautta mobiilisovelluksesta.

– Sen käyttö on helppoa ja antoisaa. Tietoa ja vinkkejä on paljon, Elomaa sanoo.

Pyhiinvaellukset ovat osa Vantaan seurakuntien Sielunlatauspiste-hanketta, johon kuuluu myös verkkosivusto. Sieltä löytyy muun muassa podcasteja uskosta ja elämästä, Hiljaisuuden jooga-videoita ja kristillistä meditaatiota. Sivustolta löytää erilaisia tapoja ladata sielua ja se kutsuu kokemaan, hengittämään ja kuuntelemaan. www-osoite: sielunlatauspiste.fi

Kuva: Lotta Numminen

Juttu on julkaistu myös Vantaan Sanomissa markkinointiyhteistyönä 29.4.2023

2.5.2023 09.08