Uutislistaukseen

Pääsiäisen sanoma on, että elämä ei pääty kuolemaan

Pääsiäisen sanomaa ylösnousemuksesta voi olla vaikea käsittää. Ihmisten näkemykset kuolemasta ja kuolemanjälkeisestä elämästä ovat muutoksessa.

Risti.

 

Vantaalla Peijaksen ja Katriinan sairaaloissa ja hoivalaitoksissa työskentelevät sairaalapapit Satu-Elina Ansas ja Veera Konttaniemi ovat kuoleman kanssa tekemisissä päivittäin. He ovat työssään huomanneet, että ihmisten käsitykset kuolemasta ovat muuttuneet.

– Sairaalapappiurani aikana olen huomannut, että enenevissä määrin kohtaamani ihmiset ajattelevat kuoleman loppuna, jonka jälkeen ei ole mitään. Toki monille niille, joilla on vahva uskonnollinen vakaumus, kuolema merkitsee Taivaan kotiin pääsemistä, sanoo Veera Konttaniemi.

Tällä viikolla vietetään hiljaista viikkoa, monelle kristitylle pääsiäinen on vuoden kohokohta.

– Pääsiäisen tapahtumat ovat juuri ne, jotka avaavat meille portin kuolemanjälkeiseen elämään. Pääsiäistä voi ajatella voittona kuolemasta, josta luonto ja luomakuntakin meitä näin keväällä muistuttavat, Konttaniemi sanoo.

Sanomaa kuoleman jälkeisestä ylösnousemuksesta voi olla vaikea ymmärtää.

– Monille ajatus ruumiin ylösnousemisesta on vaikea kysymys. Kysymyksiä herättää myös ”välitila-aika”, ennen kun herätetään kuolleista. Paljon kysellään hyvin yksityiskohtaisia kysymyksiä mm. siitä, millainen se taivas sitten on? Missä olemuksessa olen siellä? Jos olen ollut naimisissa ja leskeytynyt ja uudelleen mennyt avioon, kumman puolison kanssa olen taivasten kodissa?, sanoo Konttaniemi.

Satu-Elina Ansas sanoo, että pienet lapset kyselevät näkeekö ukki tai mummo meidät taivaasta. He kysyvät, mitä taivaassa tehdään ja tuleeko siellä aika pitkäksi. Raamattu puhuu kuolemanjälkeisestä elämästä vertauskuvin. Taivaasta puhutaan suurena juhlana, jossa vietetään juhla-ateriaa.

– Taivaassa on kaikki hyvin, siellä ei ole enää surua, sairautta tai murhetta. Siellä ei ole meidänlaistamme aikakäsitystä, siksi siellä ei myöskään aika tule pitkäksi.

Satu-Elina Ansas sanoo, että pääsiäisen sanomassa on koko kristinuskon ydin. Hänen mukaansa siihen liittyy paljon sellaista, mitä me emme voi ottaa vastaan järjellä, vaan meidän täytyy ottaa se vastaan sydämellä.

– Pääsiäinen on ilon juhla. Iloitaan tästä armon lahjasta, muistellaan läheisiämme, jotka ovat jo tälle matkalle lähteneet. Heillä on kaikki hyvin. Kun muistamme kuolevamme, muistamme myös elää. Jokainen päivä on lahjaa, koskaan emme voi tietää huomisesta, joten iloitaan elämästä, iloitaan rakkaistamme, Konttaniemi sanoo.

– Pääsiäisen toivo liittyy siihen, että Jumala voittaa rakkaudella kuoleman, sanoo Ansas.

- Se on toivon, elämän ja kuoleman voittamisen juhla. Kristuksen ylösnouseminen tarjoaa meille iankaikkisen elämän ja toivon siitä, että kerran tapaamme meille rakkaat ihmiset taivaassa, jatkaa Ansas.

2023-04-06 13:43:13.0