Uutislistaukseen

Joulunpyhinä Vantaan kirkoissa juhlitaan Vapahtajan syntymää 51 eri tilaisuudessa

Jeesuksen syntymäjuhla on kirkoissa tunnelmallisten tilaisuuksien aktiivisin kausi. Joulua ennen on laulettu Kauneimpia joululauluja, mutta joulunpyhinä keskitytään jumalanpalveluksiin ja hartauksiin.

PyhänLaurinAdventti.jpg

Jouluinen Vantaan Pyhän Laurin kirkko

Vantaan kirkoissa järjestetään joulunpyhinä yhteensä 51 tilaisuutta. Vuosien varrella painopiste on siirtynyt jouluaamusta vahvasti aaton puolelle: aattoiltapäivänä on peräti 28 hartaustilaisuutta 17:ssä eri kirkossa tai muussa seurakunnan tilassa.

Usein tunnelmallisimpia tilaisuuksia ovat jouluyön messut, joita Vantaalla on tänä jouluna kuudessa kirkossa, sekä aikaisen aamun joulukirkot. Joulukirkotkin ovat nykypäivänä siirtyneet aamukuudesta vähintään pari tuntia myöhemmäksi – kello kahdeksan joulukirkkoja on Länsimäen kirkossa, Rekolan Pyhän Andreaan kirkossa sekä ruotsiksi Pyhän Laurin kirkossa. Joulupäivänä on toki lisää joulukirkkoja myös kymmeneltä ja kahdeltatoista.

Tapaninpäivän messuista osa vietetään vielä Kauneimpien joululaulujen parissa.

Joulukirkosta voi löytää joulurauhaa ja kirkossa on lupa hengähtää hetki

– Joulukirkossa tunnelma ei ole riippuvainen säästä tai muista ulkoisista tekijöistä tai siitä, oletko itse ehtinyt laittaa kotona joulua. Kirkossa kaikki on laitettu sinulle valmiiksi, saat nauttia ja vain olla, kuvailee Suvi-Maria Roine, seurakuntapastori Tikkurilan seurakunnasta. 

Roine itse pitää eniten jouluyön messun tunnelmasta. Tavallisesti jouluyönmessut alkavat kirkoissa kello 23.

– Jouluyön messuun on ihana mennä. Kaikki muu on jo suoritettu, ruoat syöty ja lahjat jaettu. Se on hetki kun saa levätä. Jouluyön messussa voi kokea joulun mystisen tunnelman ja taianomaisuuden. Perhearkeen taas sopivat paremmin lyhyemmät, päivällä olevat hartaudet, joihin voi mennä koko perheen kanssa kuulemaan joulun sanomaa.

Roine on jouluaattona mukana Vantaan joulurauhan julistuksessa kaupungintalon edessä ja sen jälkeen Tikkurilan kirkossa järjestettävässä lasten joulurauhan julistuksessa joka alkaa klo 12.

– Tilaisuudessa eläydytään joulun tunnelmaan ja sanomaan tuttujen laulujen, lorujen ja liikkeen kautta. Tämä on mahdollisuus tuoda joulun kertomus tutuksi lapsille ymmärrettävällä tavalla. Tapahtuma on iloinen ja virittää joulun tunnelmaan, kertoo Roine. 

Tikkurilan joulurauhan julistuksen lisäksi lapset erityisesti huomioon ottavia tilaisuuksia aattona ovat perheiden aattohartaudet Hämeenkylän, Kivistön ja Länsimäen kirkoissa ja Myyrmäen Virtakirkossa

Jouluna sytytetään kynttilöitä haudoille

Joulun perinteisiin kuuluu myös muistaa poisnukkuneita omaisia ja ystävien muistaminen sytyttämällä kynttilöitä haudalle. Vantaalla seurakuntien hautausmailla olevan haudan sijainnin on parin vuoden ajan voinut etsiä vainajan nimellä Hautahaku-palvelusta

Kirkko Vantaalla suosittelee muovikuoristen hautakynttilöiden sijasta lyhtyjä muovittomilla kynttilöillä.

 

Hae Vantaan joulunpyhien tilaisuuksia: vantaanjoulu.fi

19.12.2022 11.39