Uutislistaukseen

Vantaalla seurakuntavaalien äänestysprosentti oli 8,4 - Katso tästä, miten paikat jakautuivat

Yhteisen kirkkovaltuuston suurimpana ryhmänä jatkaa Sanasta Elämään.

IMG_5085-2 Lukkariin.jpg

Kuva Markku Pihlaja.

Seurakuntavaalien äänestysprosentti Vantaalla oli 8,4 prosenttia. Äänestämässä kävi 8082 vantaalaista seurakuntien jäsentä.  

Vantaan seurakuntien äänestysprosentti laski edellisistä vaaleista 0,6 prosenttiyksikköä, kun se viime vaaleissa vuonna 2018 oli 9,0 prosenttia. 

Ahkerimmin äänestettiin Hämeenkylän seurakunnassa (10,6 %). Tikkurilan seurakunnassa äänestysaktiivisuus oli Vantaan matalin (7,2 %). 

Vantaan ruotsinkielisessä seurakunnassa oli sopuvaali, eikä siellä ollut äänestystä, koska ehdokkaita oli vähemmän kuin jaossa olevia paikkoja. 

Ennakkoon äänesti 4868 henkeä ja varsinaisena vaalipäivänä 20.11. uurnilla kävi 3214 äänestäjää. 

Seurakuntakohtaiset äänestysprosentit 

  • Hakunila 9,2 

  • Hämeenkylä 10,6 

  • Korso 9,1 

  • Rekola 8,6 

  • Tikkurila 7,2 

  • Vantaankoski 8,3 

Seurakuntavaalit ovat ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa 16-vuotiailla on äänioikeus. Nuorten 16–17-vuotiaiden äänestysprosentti Vantaalla oli 5,1 %.  

Suurimpana ryhmänä yhteisessä kirkkovaltuustossa jatkaa Sanasta Elämään 

Raamatun arvoja korostava ja konservatiiviseksi luonnehdittu Sanasta Elämään jatkaa Vantaan Yhteisen kirkkovaltuuston eli seurakuntien ylimmän päättävän elimen suurimpana ryhmänä. Se sai paikkoja 16, saman verran kuin edellisissä vaaleissa. Vantaan seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa on yhteensä 51 paikkaa. 

Toiseksi suurimman ryhmän yhteiseen kirkkovaltuustoon sai mm. kokoomuslaisia ja perussuomalaisia listoilleen kerännyt Kokoava seurakunta, joka sai 10 paikkaa. Kasvua viime vaaleista oli kaksi paikkaa. Uudistushenkinen Tulkaa kaikki -ryhmä kasvatti paikkojensa lukumäärää yhdellä. Nyt sillä on 9 paikkaa. Sosialidemokraattinen seurakuntaväki sai yhden lisäpaikan, ja sillä on nyt 7 paikkaa. Avoin seurakuntaväki sai 4 paikkaa, mikä on 2 vähemmän kuin edellisissä vaaleissa. Hämeenkylän huominen sai 2 paikkaa. 

Sanasta Elämään 16 (+-0), Kokoava seurakunta 10 (+2), Tulkaa kaikki 9 (+1), Sos. dem. seurakuntaväki 7 (+1), Avoin seurakunta 4 (-2), Kyrkan mitt i byn 3 (+-0), Hämeenkylän huominen 2 (-1). Suluissa muutos vuoden 2018 vaalituloksesta.

Myös seurakuntaneuvostoissa Sanasta Elämään sai eniten paikkoja 

Vantaan seurakuntaneuvostoihin oli jaossa yhteensä 100 paikkaa. Eniten paikkoja keräsi Sanasta Elämään, joka sai 24 paikkaa. Toiseksi eniten paikkoja sai Tulkaa kaikki, jolla on 20 paikkaa. Kokoava seurakunta sai 15 paikkaa ja sosialidemokraattinen seurakuntaväki 13. Avoin seurakunta ja Hämeenkylän huominen saivat kumpikin 8 paikkaa. 

Sanasta Elämään 24 (-2), Tulkaa kaikki 20 (+4), Kokoava seurakunta 15 (+3), Sos. de. seurakuntaväki 13 (0), Kyrkan mitt i byn 11 (+3), Avoin seurakunta 8 (-3), Hämeenkylän huominen 8 (-1). Suluissa muutos vuoden 2018 vaaleihin.

Ääniharava on Ulla-Maija Kopra Vantaankoskelta, neljä alle 20-vuotiasta valittiin 

Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston vaalin ääniharavaksi nousi sosialidemokraattisen seurakuntaväen Ulla-Maija Kopra Vantaankosken seurakunnasta. Hän sai yhteiseen kirkkovaltuustoon 176 ääntä (8,95 % Vantaankosken kokonaisäänistä). Toiseksi eniten ääniä keräsi Avoimen seurakunnan Salla Poropudas Hakunilan seurakunnasta. Hänen äänisaaliinsa oli 161 ääntä (14 % Hakunilan kokonaisäänistä). 

Yhteiseen kirkkovaltuustoon valituista naisia on 31 ja miehiä 20. Edellisissä vaaleissa valittiin 36 naista ja 15 miestä. 

Luottamuselimiin valittiin neljä alle 20-vuotiasta. Yhteiseen valittiin Eeva Öystilä ja Filip Godlewski Rekolan seurakunnan Tulkaa kaikki -listalta. Hakunilan seurakuntaneuvostoon valittiin 18-vuotias Emil Hamström (Avoin seurakunta) ja Korson seurakuntaneuvostoon 18-vuotias Benjamin Puskala (Tulkaa kaikki). 

Seurakuntavaalit järjestetään neljän vuoden välein 

Seurakuntavaalit järjestetään neljän vuoden välein. Niissä äänestetään jäsenet seurakuntien luottamuselimiin. Vantaalla edustajia äänestetään kahteen paikkaan. Yhteinen kirkkovaltuusto on Vantaan seurakuntayhtymän ylin päättävä elin. Lisäksi jokaiseen Vantaan seitsemään seurakuntaan valittiin jäsenet seurakuntaneuvostoihin. Vantaan ruotsinkielisessä seurakunnassa ei ollut äänestystä, koska siellä oli sopuvaali. Ehdokkaita oli vähemmän kuin luottamushenkilöpaikkoja. 

Jaossa oli yhteensä 151 luottamushenkilöpaikkaa kaudelle 2023–2026. Vantaan yhteisessä kirkkovaltuustossa on 51 jäsentä ja seurakuntaneuvostoissa yhteensä 100 jäsentä. Uudet valtuutetut aloittavat työskentelynsä tammikuussa 2023. 

Seurakuntakohtaiset tulokset tästä linkistä 

21.11.2022 01.16