Uutislistaukseen

Seurakuntien joulukalenteria kuvittaa tänä vuonna toivon kyyhky 

Joulukalenteri tipahtaa postiluukuista pääkaupunkiseudun seurakuntalaisten koteihin adventin alla. Odotettua joulukalenteria kuvittaa tänä vuonna kyyhky, joka kantaa nokassaan joulukuusen oksaa. 

uutiskuvakalenteri.jpg

Kuvateksti: Joulukalenterin kuvitti tänä vuonna lintuteemalla kuvittaja ja kuosisuunnittelija Hanna-Riikka Heikkilä. Kuva: Marjaana Malkamäki / Kirkko ja kaupunki.

Tämän vuoden joulukalenterin ilmeen loihti kuvittaja ja Papu Designistä tunnettu kuosisuunnittelija Hanna-Riikka Heikkilä.  

– Halusin tehdä kalenterin, mitä on ihana pitää kotona esillä eikä se huuda perinteisestä kuvamaailmaa tai kirkollisuutta. Niinpä kanteen päätyi lintu, joka on tuttu muistakin töistäni. Linnussa on lempeyttä, sympaattisuutta ja inhimillisyyttä. Se on sellainen hyvän ja toivon tuoja, kertoo Heikkilä. 

Heikkilälle joulukalenterin kuvittaminen oli merkityksellinen työtehtävä. Hän ei ole aiemmin kuvittanut kirkolle, mutta seurakuntien joulukalenteriin hän oli törmännyt.  

– On ihana ele kirkolta tehdä tällainen kuukauden mittainen lahja, joka sallii ihmiselle joka päivä pienen hetken pysähtyä oman elämän äärelle. 

– Halusin tehdä kalenterin ilmeestä rauhallisen ja pelkistetyn, sillä joulun aika on muuten niin ruuhkaista ja täynnä paineita. Toivottavasti kalenteri auttaisi pysähtymään hetkeksi kaikkein tärkeimpien asioiden äärelle. 

Rauhan viesti keskelle levotonta maailmantilannetta  

Kalenterin kirjoittajana toimi viime vuodesta tuttu Karoliina Pentikäinen. Hän kirjoitti luukkujen tekstit kevään ja kesään aikana. Kalenteria alettiin tehdä juuri, kun sota Ukrainassa oli puhjennut. Näin Karoliina Pentikäinen kertoo kirjoittamisprosessista Silta-lehden jutussa:

– Silloin ei tiedetty – eikä vieläkään tiedetä – millaiseen maailmantilanteeseen se osuu. Siksi tekstit piti kirjoittaa niin, että ne sopisivat tilanteeseen kuin tilanteeseen. 

Pentikäinen halusi tuoda kalenteriin pyhyyttä ja voimaa, jota ei arjen keskellä helposti huomaa. Etsittiin yhtä aikaa läsnäoloa ja pysähtymistä, mutta samalla arkisia ajatuksia. 

– Ei uskonnollisuuden tarvitse olla kummoista. Kaikkein pyhimmät hetket ovat niitä ihan tavallisia hetkiä. 

Odotettu lahja joulun odotukseen 

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten seurakuntien lahja jäsenilleen on jo perinne. Kalenteri ilmestyy seitsemättä kertaa, paperikalenterin lisäksi somessa. Vantaalla kalenteria voi seurata Kirkko Vantaalla Facebook-sivulla ja Kirkko Vantaalla Instagram-tilillä.  Joulukalenteri on suunnattu ensisijaisesti aikuisille, mutta sopii myös perheen pienille.  

Pääkaupunkiseudun seurakuntien joulukalenteri on kerännyt vuosittain satoja lukijapalautteita. Viime vuonna kalenteria kiitettiin armollisuudesta, toiveikkuudesta, arkisesta ja ihmisläheisestä kielestä, ilosta ja huumorista. Etenkin ihmiset, joiden suhde kirkkoon oli etäisempi, kokivat kalenterin puhuttelevana. Kalenteri loi myös yhteisöllisyyttä. Luukkuja avattiin yhdessä perheen kesken, videoyhteyksillä, päiväkodeissa, palvelutaloissa ja sosiaalisessa mediassa. 

Joulukalentereja postitetaan noin 370 000 kappaletta adventin alla, 15.11. alkaen, Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten seurakuntien jäsenten koteihin. Ruotsinkieliset kalenterit jaetaan 26.11. ilmestyvän Kyrkpressen-lehden välissä. Ruotsinkielisen kalenterin tekstit kirjoitti kirjailija ja sairaalapastori Katarina Gäddnäs. Myös Keravan, Kouvolan, Kirkkonummen, Seinäjoen, Tampereen ja Turun ja Kaarinan seurakunnat antavat joulukalenterin lahjaksi jäsenilleen. Kalenterista tehdään painos myös englannin kielellä. 

 

16.11.2022 10.20