Uutislistaukseen

Ristiäiset ovat ilon juhla, josta vanhemmat saavat tehdä omannäköisen

Vantaalainen Anni Uppala varasi ristiäiskirkon esikoiselleen pian synnytyslaitokselta kotiuduttuaan. Tyttövauvan tuoreille vanhemmille oli tärkeätä juhlistaa lapsen syntymää ja toivottaa hänet arvokkaalla tavalla tervetulleeksi perheeseen, sukuun sekä seurakuntaan.   

Lapsi pitää kädessä rusettia ja kastemekkoa, toinen lapsi ja nainen katselevat hymyillen.

Koko ikänsä Länsi-Vantaalla asuneille Anni Uppalalle ja Henrik Ikoselle Hämeenkylän kirkko oli ennestään hyvin tuttu.  

- Meidät on kumpikin kastettu Hämeenkylän seurakuntaan, joten oli luontevaa varata kirkko myös esikoisellemme, Uppala kertoo.   

Tuttu ja arvokas paikka oli helppo stailata ristiäisiä varten omannäköiseksi.   

- Ripustimme seinille pyykkinarutyylillä valokuvia, toimme kotoa näyttävän kynttelikön juhlapöytään ja koristelimme kirkon kukka-asetelmin, Uppala muistelee.   

Vantaalla kirkkojen tiloja voi vuokrata ilmaiseksi ristiäisiä varten. Uppala ja Ikonen lainasivat kirkolta myös osan astioista ja pöytäliinat. Tarjoamiset, servietit, kukat ja koristeet tuotiin itse.   

Toiveena oli luoda raikas ja hempeä juhlatyyli lähes 30 ristiäisvieraalle, jotka oli kutsuttu juhlistamaan uutta perheenjäsentä.  

- Tilaisuus oli lämminhenkinen ja siitä jäi valtavasti ihania muistoja, Uppala sanoo. 

Ristiäismuistot kiinnostavat lapsia   

Uppalan ja Ikosen toisen lapsen ristiäiset järjestettiin Vapaalan seurakuntatalolla, joka sijaitsee lähellä perheen kotia. Juhlapaikan valintaan vaikutti se, että sitä pääsi laittamaan valmiiksi jo ristiäisiä edeltävänä iltana.   

- Se vähensi stressiä huomattavasti, kun kaikkea ei tarvinnut laittaa kuntoon ristiäispäivänä. Kuopuksen juhlissa meille tuli myös lapsivieraita ja oli hienoa, kun he saivat juoksennella vapaasti seurakuntatalolla ja kerhotiloissa oli heille lelujakin valmiina.   

- Toisen lapsen ristiäisissä osasin itsekin ottaa jo vähän rennommin ja nauttia kunnolla tilaisuudesta.   

Uppala käy nyt viisi- ja kaksivuotiaiden lastensa kanssa joka viikko Vapaalan seurakuntatalolla lasten kerhon myötä.   

- Se on meille merkityksellinen paikka, jossa on kiva lasten kanssa muistella ristiäisiä. He kyselevät niistä usein.  

Ristiäisiä muistellaan myös kotona katselemalla valokuvia sekä lastenhuoneen seinälle ripustettua, kummin ostamaa pitsistä kastemekon alusmekkoa.   

Varsinainen kastemekko on sukumekko, jossa Anni Uppala itsekin on kastettu.   

- Se on kulkenut suvussamme ja siinä on kastettu minun ja pikkuveljeni lisäksi serkkujamme. Oli liikuttavaa saada mekko käyttöön ja nähdä se vihdoin omien lasteni yllä. Unelmani on aina ollut saada oma perhe.   

Kasteen merkitys  

Ristiäisissä lapsi kastetaan kirkon ja kotiseurakuntansa jäseneksi. Uppala sanoo, että kasteen merkitys on kirkastunut hänelle kunnolla vasta omien lasten kautta.   

- Papin läsnäolo ja puhe, laulut, rukoukset sekä siunaus. Toisaalta juhlavaatteet, koristeet ja tarjoamiset, ylipäänsä kaikki se, mitä pientä ihmistä varten on tehty. Onhan se aika iso juttu.  

Uppala luonnehtii lapsen kastamista ja ristiäisiä iloiseksi juhlaksi, joissa kiitollisuus on vahvasti läsnä. Sellaisia ei hänen mielestään ole koskaan liikaa.    

- En näe syytä, miksi ristiäisiä ei kannattaisi järjestää. Toki järjestäminen pienen lapsen kanssa voi olla haastavaa, mutta apua kannattaa ottaa vastaan, jos sitä vain on saatavilla. Ristiäisissä on omanlaisensa kaunis tunnelma, jollaista ei ole missään muissa juhlissa.     

Ristiäisissä lapsi saa nimen. Uppalan ja Ikosen lasten nimet tiesi ennen ristiäisiä ainoastaan isovanhemmat. Muille ne tulivat yllätyksenä.  

- Nimi on lapsen persoonaan liittyvä asia. Se on jännää, miten vanhemmat osaavat valita lapselleen useimmiten nimen niin oikein, Uppala hymyilee.  

Tietoja kasteesta ja ristiäisistä Vantaan seurakunnissa

Juttu on julkaistu myös Vantaan Sanomien mainosliitteessä 5/2022

Teksti Teija Varis

Kuva Marianna Siitonen

2022-05-03 09:22:00.0