Uutislistaukseen

Kriisiapua 50 000 euroa Ukrainan sodan uhrien auttamiseen

Vapaita sijoitusasuntoja annetaan hätämajoituskäyttöön 

Jukola-rakennus on vanha puurakennus Holman kurssikeskuksessa.

Jukola-rakennus Holmassa on suojeltu historiallinen rakennus. Se on mahdollista ottaa hätämajoituskäyttöön. Kuva: Kirkko Vantaalla kuva-arkisto.

Vantaan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto päätti myöntää 50 000 euron avustuksen Ukrainan sodan uhrien auttamiseen. Lahjoitus toimitetaan perille Kirkon Ulkomaanavun kautta. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut miljoonat ihmiset jättämään kotinsa ja he ovat avun tarpeessa. Sodasta kärsivien tukemiseksi KUA suunnittelee useita maita kattavia toimia, joihin sisältyy muun muassa avustushenkilöstön lähettäminen Ukrainaan ja Unkariin. Tällä hetkellä KUA tukee Unkarissa Hungarian Interchurch Aid -järjestöä (HIA), joka auttaa Unkarissa, Karpaattien alueella ja Ukrainan Lvivissä sotaa paenneita ihmisiä jakamalla ruokaa, vettä, hygieniatarvikkeita ja elintärkeitä lääkintävälineitä. 

Sodan vaikutukset Ukrainassa ovat sanoin kuvaamattomat 

”Jotkut ihmiset ovat lähteneet kodeistaan kymmenen tai kahdenkymmenen minuutin varoajalla — he ovat jättäneet kaiken taakseen. Matka Lviviin tai vielä kauemmas on kestänyt vuorokauden tai ylikin. Jotkut perheet ovat asuneet väliaikaismajoituksessa päiviä tai jopa viikkoja. Heidän tarpeensa ovat nyt akuutteja: he ovat nälkäisiä, janoisia ja lopen uupuneita”, kertoo KUA:n viestinnänasiantuntija Ulriikka Myöhänen KUA:n tiedotteessa. Myöhänen on vieraillut Lvivissä ja muilla alueilla sodan alettua. 

Kaksikymmentä vapaata sijoitusasuntoa osoitetaan hätämajoituskäyttöön

Tyhjillään olevia sijoitusasuntoja annetaan Ukrainan pakolaisille hätämajoitukseen. Asunnot sijaitsevat ympäri Vantaata. Vantaan seurakuntayhtymällä on tällä hetkellä 236 vapailla markkinoilla olevaa sijoitusasuntoa. Näistä asunnoista on tyypillisesti ilman vuokralaista 20-50 asuntoa kuukausittain muuttoliikkeestä ja markkinavaihtelusta riippuen.   

Asuntoja päätettiin antaa hätämajoitukseksi aluksi kymmenen kappaletta. Ukrainasta saapuvia pakolaisia on jo majoitettu osaan asunnoista. Myöhemmin on mahdollista ottaa käyttöön vielä toiset kymmenen asuntoa, kun asuntoja vapautuu. Asunnoissa tapahtuva majoitus vertautuu kotimajoitukseen. Seurakuntayhtymän asuntoihin majoitetaan ensisijaisesti erityistä tukea tarvitsevia ihmisiä, joilla on heikommat edellytykset pärjätä vastaanottokeskuksissa. Asuntoihin majoittuvat pakolaiset ovat saaneet alkuun pääsemiseen apua seurakuntien työntekijöiltä ja vapaaehtoisilta. Heille on järjestetty ruoka-avustuksia, ja asunnot on siivottu ja kalustettu työntekijä- ja vapaaehtoisvoimin.  

Myös Holman kurssikeskus Klaukkalassa on mahdollista ottaa hätämajoituskäyttöön. Holman kurssikeskuksen Jukola-rakennus soveltuu majoittumiseen, kun muu osa kurssikeskuksesta on poistettu käytöstä eikä siellä järjestetä seurakuntien toimintaa.  

2022-03-24 11:20:00.0