Kirkon raamattupiiri

ti 5.3. klo 18.00 – 19.30

Hämeenkylän kirkko

Tiistaina 5.3. klo 18 kirkon raamattupiiri Hämeenkylän kirkon pienessä seurakuntasalissa. Vetäjinä Matti Hyry ja Jarkko Vähäsarja. Teemana "katumus" Piiri kokoontuu kerran kuukaudessa.

Uuden raamattupiirin kummin, Jukka Norvannon, ehdottamat raamatunkohdat ja ajatuksia illan teemasta "Katumus"

Raamatunkohtia: 1. Moos. 6:6 (ensimmäinen kerta!); 2. Moos. 13:17; 1. Sam. 15:35; 2. Sam. 24:16; Sak. 6:3; Jer. 31:19; Hoos. 10:2; Aam. 7:3; Matt. 27:3; Luuk. 17:4; Ap.t. 26:20; 2. Kor. 7:10.

Muita näkökohtia: Tuhkakeskiviikkona alkava katumusaika päättyy kiirastorstain ehtoollisjumalanpalvelukseen.

Saman kuun kahdentenakymmenentenäneljäntenä päivänä israelilaiset kokoontuivat paastoamaan, säkkivaatteet yllään ja multaa hiuksissaan. Israelin kansaan kuuluvat vetäytyivät erilleen kaikista muukalaisista, ja sitten he tunnustivat omat syntinsä ja myös isiensä synnit. (Neh 9:1-2)

Puheella samasta kuusta tarkoitetaan vuoden seitsemättä kuukautta, jonka ensimmäisenä päivänä Jumalan lain opettaminen oli alkanut. Sen jälkeen se oli jatkunut tiiviisti myös kuukauden puolivälissä alkaneen lehtimajanjuhlan aikana. Tämä iloinen juhla oli kuitenkin päättynyt 22. päivänä pidettyyn loppuhuipentumaan. Sen jälkeen oli kulunut siis yksi päivä, jonka jälkeen kansa alkoi paastota. Toisin sanoen juhlille kokoontueet ihmiset eivät olleet tahtoneet palata takaisin kotiinsa, vaan päivien aikana opetetut Jumalan sanan kohdat olivat alkaneet vaikuttaa heissä katumusta.

Säkkivaatteet, paasto ja multa hiuksissa kertovat siitä, miltä ihmisistä näytti sisimmässä. He tahtoivat ulkoisen olemuksen vastaavan sitä, miltä heistä tuntui. He olivat nähneet omat ja myös aikaisempien sukupolvien synnit. He eivät tahtoneet peitellä niitä, vaan tunnustivat ne Jumalalle. Syntien tajuamiseen liittyi myös erottautuminen muukalaisista, jotka eivät kunnioittaneet Jumalan tahtoa.

Jumala, ole minulle armollinen hyvyydessäsi, pyyhi pois minun syntini suuren laupeutesi tähden. (Ps. 51:3).

Millainen ihminen voi rukoilla tällä tavoin? Eikö siinä ole kysymyksessä ihminen, joka on tajunnut olevansa syntinen? Mutta sen sijaan, että hän olisi alkanut ensin tehdä itseään salonkikelpoisemmaksi, hän onkin mennyt sellaisenaan Jumalansa eteen.

Daavid ei ole synnintunnossaan ajatellut, että hänen täytyy välttää Jumalaan turvautumista, kunnes ahdistus on ohitse. Näin hän ei syyllistynyt sellaiseen Jumalan pilkkaamiseen, että hänen olisi ensin pitänyt jollain tavalla lepytellä Jumalaa katumus- tai muilla harjoituksillaan voidakseen turvautua häneen. Ei, vaan hän vetoaa yksin Jumalan armollisuuteen. Sillä ei olisi mitään järkeä rukoilla armoa Jumalalta, jos muutenkin kokee olevan arvollinen.

Jumala tahtoo, että millaisia olemmekin, saamme tulla hänen luokseen. Sitä varten hän on sanansa ja Poikansa meille antanut.

Jumalan sana ei vain tyydy ilmoittamaan, etteivät omat konstimme tuo apua. Se tarjoaa meille myös todellista kuolemattomuuden lääkettä. Katumus kun ei pelasta ketään. Apu tulee vasta, kun suostumme armollisen Jumalan armahdettaviksi.

Esaun katumus ei ollut sitä katumusta, josta puhutaan anteeksiannon ja kääntymyksen yhteydessä. Hän oli kuin varas, joka kiinni jäätyään katuu sitä, ettei ollut paremmin suunnitellut varkauttaan, muttei suinkaan sitä, että on varas. Myöskään Esau ei katunut sitä, että oli myynyt esikoisuutensa, vaan sitä, että oli menettänyt siihen liittyvän aseman. Esikoinen sai näet hallita isänsä omaisuutta tämän kuoleman jälkeen. Ehkäpä voisi sanoa niinkin, ettei Esau välittänyt niinkään itse esikoisuuden kuin siihen liittyvien siunauksien menettämisestä. Siunausta hän nimenomaan tuli isältään hakemaan eikä esikoisoikeutta.

Olav Valen-Senstad kirjassa Unelma vapaasta tahdosta: Olav Valen-Senstad kirjoittaa kirjassaan Unelma vapaasta tahdosta seuraavasti: "Kuinka sitten laki suhtautuu rukouksiimme? Kun omatunto on saanut hiukan herkistyä sille, kuinka rukoilemme, elämme ja olemme Jumalan edessä, rukoukseen keskittyminen tulee vaikeaksi. Joudumme kysymään itseltämme: 'Kuinka minä oikeastaan voin odottaa saavani apua Jumalalta, minä, jolle rukouksenikin merkitsevät niin vähän, että Isä meidän -rukouksessa pääsen tuskin kolmanteen rukoukseen, kun tunnen tarvetta alkaa alusta ja ajatella paremmin sitä, mitä sanon, sillä ajatukseni matkaavat yhtäällä ja suuni rukous kulkee toisaalla?'

Entä millainen on synnintunnustukseni rukoillessani? 'Kuinka voin oikeastaan odottaa saavani syntini anteeksi ja rauhan Jumalan kanssa? Minustahan usein tuntuu siltä, että tunnustan syntejäni vain siitä syystä, että niin tulee tehdä, enkä siksi, että katuisin niitä tai eläisin lähellä Jumalaa.'

Entäpä sitten katumus tunnustuksissani? 'En taida olla tekopyhää teeskentelijää kummallisempi. Saan itseni jatkuvasti kiinni ajatuksesta, että tunnustan syntejäni Jumalalle lähinnä siitä syystä, että hän vapauttaisi minut synnin seurauksista eikä niinkään itse synnistä. Niin minun on keskellä rukoustani ja synnintunnustustani myönnettävä, että olen toivottaman itsekäs, kierrän vain kehää itseni ympärillä ja tahdon apua vain itseni tähden.'"

--"Kuinka usein kristitty joutuukaan kysymään itseltään: 'Miten minun käy, kun minut valtaa aika ajoin sellainen haluttomuus rukoilla, että se kauhistuttaa minua itseänikin? Tiedän kovin hyvin, kuinka minun pitäisi rukoilla, mutta niin vain käy, että joko en rukoile ollenkaan tai rukoilen niin huonosti ja hajamielisesti, että asiasta on tullut elämäni salainen häpeäpilkku.'"

Näin siis Valen-Senstad kuvaili ihmisen tuntoja, kun omatunto tunkeutuu rukouselämään.

  • Aikuisille Aikuisille
  • Jumalanpalvelukset ja uskonelämä Jumalanpalvelukset ja uskonelämä

Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Järjestäjä

Hämeenkylän seurakunta

Ota yhteyttä

Projektityön koordinaattori
Hämeenkylän seurakunta

Aikuistyö ja lähetystyö.

Terve! Olen Espoolainen nuorimies, nimeltäni Jarkko.

Ajauduin hyvässä johdatuksessa Vantaan puolelle töihin jalkapallopelien kautta. Minulle selvisi, että noin 8 kilometrin päässä kodistani on upea seurakunta täynnä hienoja ihmisiä.

Palvelen Hämeenkylän seurakunnassa nyt kolmatta vuotta ja olen kiitollinen, että saan olla juuri täällä töissä. Toimin projektityön koordinaattorina, mutta vastuualueina ovat myös lähetystyö, jota sain itsekin tehdä Mongoliassa urheilulähetystyön merkeissä, sekä vapaaehtoistyö. Monessa saan siis olla mukana, joten varmasti näemme! :)

Minulle saa ihan rohkeasti soittaa tai tulla juttelemaan.