Gregoriaaninen Johannespassio ja Kristuksen kuolinhetken muistohartaus

pe 7.4. klo 15.00 – 16.00
Gregoriaaninen Johannespassio ja Kristuksen kuolinhetken muistohartaus.

Pyhän Laurin kirkko

Gregoriaaninen Johannespassio ja Kristuksen kuolinhetken muistohartaus. Corvus Laurencij -kuoro. Musiikin johto Samppa Laakso. Vapaa pääsy.

Gregoriaanisessa Johannespassiossa esitetään Jeesuksen kärsimyshistoria gregoriaanisen musiikin keinoin. Käytännössä tämä tarkoittaa kantilloitua, laulettua tekstiä. Perinteisesti passiot on laulettu latinaksi, mutta Corvus Laurencij -kuoro esittää passiot suomeksi, sillä teoksen ajatus on tehdä teksti eläväksi ja vaikuttavaksi. Kyseessä on siis alkuperäisen teoksen suomenkielinen sovitus. Säännöllisesti toteutetut suomeksi lauletut gregoriaaniset passiot ovat ainutlaatuisia. Passion sisällä on myös muutama virsi, joiden avulla kuulijatkin pääsevät osallistumaan passioon itse.

Teoksen juuret on katolisen kirkon passioperinteessä. Gregoriaanisen passion musiikki on hyvin yksinkertaista ja siinä mielessä luonteeltaan meditatiivista. Se kuitenkin elää koko ajan tekstin mukaan, eli voimakkaat ja rajut kohtaukset myös kuulostavat siltä.

Tilaisuudessa vietetään lyhyesti Jeesuksen kuolinhetken muistohartaus, sammutetaan Kristuskynttilä passion aikana sekä lauletaan muutama yhteinen virsi ja kuullaan hiljaisen viikon hymni.

 

Corvus Laurencij on mieskuoro, joka keskittyy gregoriaaniseen ja keskiaikaiseen musiikkiin. Gregoriaaninen musiikki esitetään ilman soittimia, mutta keskiaikaisissa lauluissa käytetään myös keskiaiaikaisia soittimia. Corvus Laurencij -kuoro perustettiin vuonna 1994 vietettyä Pyhän Laurin kirkon 500 vuotisjuhlaa varten. Projektiksi syntynyt kuoro päätti juhlan jälkeen jatkaa toimintaansa, joka on pysynyt vireänä. Kuorossa laulaa tällä hetkellä aktiivisesti kymmenen henkilöä ja passio esitetään koko kuoron voimin.

 

Tilaisuus on osa Tikkurilan seurakunnan tuottamaa Valoa kohti -konserttisarjaa.

  • Jumalanpalvelukset ja uskonelämä Jumalanpalvelukset ja uskonelämä
  • Musiikki Musiikki

Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Järjestäjä

Tikkurilan seurakunta