Vantaa-Seuran kulttuurikävely Helsingin pitäjän kirkonkylällä

ke 1.7. kello 17.30 - 18.30
Vantaa-Seuran kulttuurikävely Helsingin pitäjän kirkonkylällä.
Pyhän Laurin kirkko

Vantaa-Seuran kesäkeskiviikkoisin Helsingin pitäjän kirkonkylän idyllisessä miljöössä järjestämillä kulttuurikävelyillä on mahdollista tutustua kylän mielenkiintoiseen ja monipuoliseen historiaan monien erilaisten teemaopastusten avulla. Kaikki päivämäärät, teemat ja lippujen hinnat löytyvät linkistä.

Kierrokset lähtevät klo 17.30 Pyhän Laurin kirkon hautausmaan portilta, osoitteesta Kirkkotie 45, Vantaa. Opastuksen kesto on noin yksi tunti. Ruotsinkielinen opastus on tarjolla ke 17.6., muulloin kierrokset ovat suomeksi.

Lippu kierrokselle maksaa 10 €, työttömät/eläkeläiset/opiskelijat 5 €. Lapset (alle 15-v.) pääsevät ilmaiseksi paitsi 5.8. lastenkierrokselle. Lasten oman kierroksen lippu maksaa 5 €. Kulttuurikävelyt ovat ilmaisia Vantaa-Seuran jäsenille. Maksu mieluiten kortilla.

Poikkeusolosuhteet huomioidaan jokaisella kierroksella. Osallistujien lukumäärää rajoitetaan ja opastuksille otetaan mukaan korkeintaan 30 henkilöä/opastus. Opas puhuu mikrofoniin, joten puhe kuuluu, vaikka opastettavat kuuntelisivat opastusta turvavälietäisyyksillä. Pyydämme, ettei kukaan tule kierrokselle, jos lähipiirissä on koronatartunta tai tuntee itsensä sairaaksi. Seuraamme viranomaisohjeita ja mikäli niitä kiristetään, kierrokset voidaan joutua perumaan lyhyelläkin varoitusajalla. Tilanne kannattaa aina tarkistaa osoitteesta www.vantaaseura.fi 

Kuva: Venla Vuola

Kesän 2020 kulttuurikävelyt ovat:

3.6. Pappilan puutarha ja kirkonkylän pihat

Pappilan puutarha kukoisti jo 1800-luvulla ja on vaikuttanut merkittävästi koko Kirkonkylän vehreään ilmeeseen. Opastuksella kierrämme pappilan ympäristössä ja kylän kaduilla tutustuen maalaiskylän puutarhakulttuurin muutoksiin menneiltä vuosisadoilta tähän päivään.

10.6. Kirkonkylä poikkeusaikoina

Opastuksella kuulet, miten Kirkonkylässä on eri vuosisadoilla eletty poikkeusoloissa, sodan tai nälän kurittamassa arjessa. Kirkonkylän seutu on menneinä vuosisatoina näytellyt tärkeää roolia monen sodan aikana, ja sen viljamakasiinien turvin on autettu alueen asukkaita uuteen alkuun.

17.6. Medeltidsguidning på svenska ja Kirkonkylän kulttuurikävely suomeksi

Opastuksella kuulet koottua tietoa Helsingin pitäjän kirkonkylän vaiheista keskiajalta tähän päivään saakka. Pääset tutustumaan mm. Pyhän Laurin kirkkoon, pääkaupunkiseudun vanhimpaan rakennukseen ja nauttimaan erityisen hyvin säilyneestä kylämiljööstä kirkon ympärillä.

24.6. Kuninkaantie – kärrypolusta valtatieksi

Kuninkaantie, Suuri Rantatie… rakkaalla lapsella on monta nimeä. Opastus johdattaa kuulijat satojen vuosien taakse, jolloin Kuninkaantie oli pelkkä rapainen kärrypolku mutta jo tuolloin tärkeä yhdysside valtakunnan osasta toiseen. Tien merkitys on ollut eteläisen Suomen kehitykselle suuri viime vuosisadalle saakka. Kirkonkylässä pääset yhä kulkemaan hetken matkaa tien alkuperäisellä reitillä!

1.7. Historian havinaa hautausmaalla

Kulttuurikävelyjen sarjassa on vuorossa tutustuminen Pyhän Laurin kirkon hautausmaan vanhaan osaan. Vehreästä puistosta löytyy hautakiviä yli 200 vuoden ajalta. Hautausmaan muistomerkkien avulla tulee Vantaan historia esille ainutlaatuisella, kiehtovalla tavalla.

5.8. Kirkonkylä keskiajalla sekä lasten Aikamatka keskiaikaan

Järjestämme yhtä aikaa keskiaikaopastukset sekä lapsille että aikuisille.

Lasten rooliopastuksella keskiaikaiseen asuun pukeutunut nimismiehen vaimo Sigrid kertoo lapsille satojen vuosien takaisesta elämästä Kirkonkylässä. Samalla etsitään nimismiehen hukkaamia verorahoja.

Aikuisten kierroksella tutustutaan pitäjän keskiaikaiseen historiaan, kuullaan arkeologisten kaivauksien tuloksista ja vieraillaan keskiaikaisessa kivikirkossa.

12.8. Kirkonkylä poikkeusaikoina

Opastuksella kuulet, miten Kirkonkylässä on eletty poikkeusoloissa, sodan tai nälän kurittamassa arjessa. Kirkonkylän seutu on menneinä vuosisatoina näytellyt tärkeää roolia monen sodan aikana, ja sen viljamakasiinien turvin on autettu alueen asukkaita uuteen alkuun.

19.8. Syksyn puutarhapuuhia ja omavaraista elämää

Opastuksella tutustutaan aikaan, jolloin talveen varauduttiin Kirkonkylässä oman pellon ja puutarhan antimia kasvattaen ja säilöen. Mitä ruokaa syötiin arkena? Entä juhlissa? 

26.8. Kirkonkylän voimanaiset

Kirkonkylästä löytyy paljon tutkittua tietoa, myös sen naisista ja perheiden arjesta. Kirkonkylän voimanaiset -opastuksella tutustutaan talojen emäntiin ja pappilan ruustinnoihin, jotka elävät kyläläisten muistoissa vahvoina ja voimakkaina persoonina, perheensä ja yhteisönsä tukipilareina sekä mielipidevaikuttajina.